23/4/09

Η παραοικονομία θα σώσει την ελληνική οικονομία!

Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Με αρκετή δόση ειρωνείας, η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στην ελληνική οικονομία. Σε πρόσφατο δημοσίευμά της -πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και τα υπόλοιπα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας-, με τίτλο «Η ελληνική οικονομία, σε πλήρη μαρασμό, αποφεύγει παραδόξως (!) την ύφεση», η συντάκτρια του άρθρου, Elise Martin, παραθέτει τα επιχειρήματά της για να στηρίξει τα όσα υποστηρίζει. Ποια είναι αυτά;
«Ελάχιστα εξωστρεφής, η χώρα ανθίσταται μέσω μιας ισχυρής παραοικονομίας. Αυτό δεν θα έπαιζε μεγάλο ρόλο, αλλά με ανάπτυξη στο 0,2% το 2009, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης, που θα αποφύγουν την ύφεση αυτή τη χρονιά. Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος, οι αναλυτές της οποίας θεωρούνται οι πιο απαισιόδοξοι, προβλέπει μηδενική ανάπτυξη. Βέβαια, βρισκόμαστε μακριά από τη μέση ετήσια ανάπτυξη του 4%, στην οποία ήταν συνηθισμένη η χώρα από το 2000. Η ανεργία αρχίζει να αυξάνεται: 9,4% τον Ιανουάριο, έναντι 8% το 2008.»
Η κυρία Martin, λοιπόν, εκτιμά ότι οικονομίες όπως η ελληνική έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν ευκολότερα το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, αφού η παραοικονομία φτάνει –όπως υποστηρίζει η ίδια– το 40% του ΑΕΠ. Τελικά, μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς το ύψος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας;
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, για κάθε πέντε που παράγουμε, το ένα προέρχεται από δραστηριότητα, που δε δηλώνεται επίσημα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή, η παραοικονομία φτάνει τα 50 δισ. ευρώ. Δέκα φορές δηλαδή περισσότερα, από όσα μας λείπουν για να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% του χρόνου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του για το ελληνικό φορολογικό σύστημα ζητά αλλαγές, που θα έχουν στόχο τον περιορισμό των πολλών υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και των μειώσεων στη φορολογία των επιχειρήσεων. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός καταγεγραμένων τελών προς τρίτους εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν την κατανομή των πόρων, είναι ετεροβαρείς και μειώνουν τη διαφάνεια των προϋπολογισμών, γι΄ αυτό και θα πρέπει να καταργηθούν.
Μπορεί, λοιπόν, η κυρία Martin -ανεξάρτητα από το ειρωνικό ύφος με τη χρήση λέξεων, όπως «παραδόξως»- να έχει δίκιο, σε μεγάλο βαθμό.
Τα ζητούμενα πλέον είναι δύο:
1. Αν η παραοικονομία θα σώσει όντως την παρτίδα της ανάπτυξης και
2. Πότε και ποιος θα πάρει την απόφαση να καταργήσει προνόμια και κεκτημένα ετών επαγγελματικών τάξεων, τα οποία κάθε άλλο παρά προάγουν τη φορολογική δικαιοσύνη.
Μέχρι τότε, θα αναζητούμε έσοδα μέσω έκτακτων φορολογικών μέτρων για να μειώνουμε τα ελλείμματα.
Capital

2 σχόλια:

  1. Η κυρία Martin που γράφει σε γαλλική εφημερίδα αλλά και πολλοί Βρετανοί συνάδελφοί της ελπίζω να διάβασαν τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat και να καταλάβουν επιτέλους ότι μιλάμε για μια έκτακτη κατάσταση στην οποία μας οδήγησε η αμερικανική αντίληψη για την ανάπτυξη του καπιταλισμού του οποίου ακραιφνής αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Μεγάλη Βρετανία. Επίσης ελπίζω αυτά τα στοιχεία να τους δώσουν να καταλάβουν ότι υπάρχουν προβλήματα μεν στην Ελληνική οικονομία αλλά δεν είναι μη αντιμετωπίσιμα και υπάρχουν άνθρωποι εντός Ελλάδας που ανησυχούν και σκέφτονται με ποιο τρόπο θα τα ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν ζούμε με την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες της Πομπηίας όσο και αν προς τα έξω δίνουμε την αίσθηση ότι διασκεδάζουμε σκορπώντας ασύστολα. Αν έκαναν τον κόπο να μας γνωρίσουν καλύτερα δεν θα έκαναν τόσο ρηχές κρίσεις. Και επίσης αν διάβασαν τα στοιχεία προσεκτικά ελπίζω να κατάλαβαν ότι δεν είμαστε ο αδύναμος κρίκος όσο και αν αυτή την εικόνα της Ελλάδας θέλουν να δείξουν προς τα έξω. Επίσης τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία δεν είχαν κάποιου είδους αμφισβήτηση από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα αντίθετα από τα Βρετανικά στοιχεία παραδείγματος χάριν. Αν βέβαια η προκατάληψη τους αφήσει να κάνουν ποτέ αυτές τις αναγνώσεις.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Η παραοικονομία είναι σωτήριος παράγων, έχει σημειωθεί από πολλούς εξ αρχής. Και ο κ. Προβόπουλος (παλαιότερα και ο Ζολώτας) σημείωσε στην πρόσφατη ομιλία του ότι στόχος είναι να φορολογηθεί "μέρος της παραοικονομίας". Ορισμένοι ευρωπαίοι προφανώς ενοχλούνται επειδή δεν είμαστε "οργανωμένοι" όπως αυτοί και έτσι ίσως γλιτώσουμε τα χειρότερα-κάτι που υποδεικνύει ότι το ορθό και τό λάθος είναι σχετικά ακόμα και στην οικονομία. Όσο για τους ξένους επικριτές μας, η οργάνωση τους μάρανε και τα έχουνε κάνει παγκοσμίως μπάχαλο.
    Ωστόσο τα σχόλια του βρετανικού (κυρίως) αλλά ενίοτε και του γαλλικού Τύπου διακρίνονται καιγια το εξής: είναι δηλητηριώδη, χωρίς φαινομενικό λόγο, κάθε φορά που ασχολούνται με τη χώρα μας. Ξεφεύγουν από την (ακόμα και οξεία)κριτική και έχουν εμφανή δόση κακίας. Ανθέλληνες; Ακόμα και αν ήταν έτσι πρέπει να αναζητηθούν βαθύτερες αιτίες. Τα συναισθήματα σε θέματα πολιτικής έχουν πάντα αντικειμενικές αιτίες. Πχ οικακίες που ανταλλάσουν Βρετανοί και Γάλλοιεδράζονται σε παλαιότατους ανταγωνισμούς που ανατροφοδοτούνται έως σήμερα. Γιατί τους ενοχλεί η Ελλάδα; Πολιτικοί και διπλωμάτες μας επικαλούνται συχνά -πυκνά την "ασημαντότητα" της χώρας μας για να υποστηρίξουν ότι δεν μπορεί να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, ότι οι Μεγάλοι και ισχυροί του κόσμου μας αντιμετωπίζουν ως "πονοκέφαλο"(δικαιολογήμένα,υπο-τίθεται, λόγω της ασημαντότητάς μας). Αλλά η ασημαντότητα αντιφάσκει με την πυκνότητα των σχολίων ακόμα και για ψύλλου πήδημα. Πάλι επανέρχεται η ιδέα ότιη Ελλάδα είναι στόχος. Μήπως επειδή η γεοπολιτική της θέση είναι σταθερά "επίκαιρη" πχ σήμερα λόγω αγωγών, ιδίως το βόρειο και θαλάσσιο τμήμα της- βλ Σκόπια,ΤΟυρκία, "τσάμηδες"; Όπότε και ο ψυχολογικός πόλεμος είναι το αναγκαίο σύνδρομο; Αν αυτές οι σκέψεις έχουν έστω και μικρή βάση τότε το αυτομαστίγωμα δεν έχει θέση, σημαίνει ότι οι επιθέσεις τους πιάνουν τόπο στην ψυχή μας και την συμπεριφορά μας. Και σ' αυτό πρέπει η αντίδραση να είναι συνεχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.