27/4/09

Ανισορροπία τρόμου


Εντείνεται σε διπλωματικούς κύκλους της Αθήνας ο προβληματισμός για το τίμημα που ενδεχομένως θα υποχρεωνόταν να καταβάλει προσεχώς σε τρίτους η εξωτερική πολιτική της χώρας, εξαιτίας της αδράνειάς της τα τελευταία χρόνια.
«Σήμερα η Ελλάδα δεν εμφανίζεται καθαρά στην οθόνη του πολιτικού ραντάρ των ΗΠΑ και των ισχυρών Ευρωπαίων εταίρων της», αναφέρει βετεράνος διπλωμάτης, που συμμερίζεται ανησυχίες συναδέλφων του και πολιτικών παραγόντων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ζημιών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής συνδέονται βεβαίως με την ιδιαίτερη αναβάθμιση της Τουρκίας στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα στη διεθνή σκηνή.
Όμως, οι προβληματισμοί εντείνονται, επειδή η τουρκική αναβάθμιση σημειώνεται σε μια περίοδο υποβάθμισης της Ελλάδας στα ίδια πεδία. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση της Άγκυρας, η Αθήνα δεν είναι σήμερα σε θέση να πείσει εταίρους και συμμάχους ότι μπορεί να έχει στο διεθνές περιβάλλον της έναν ενδιαφέροντα πολιτικό ρόλο, ούτε είναι σε θέση να πείσει ότι διαθέτει ένα δυναμισμό άξιο προσοχής στη διαχείριση των κρίσιμων εξωτερικών υποθέσεών της.
Προβληματισμοί
Στο κέντρο των προβληματισμών που αναπτύσσονται στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και σε πολιτικούς κύκλους βρίσκεται το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Θα αντισταθεί άραγε, και για πόσο καιρό, η Τουρκία στον πειρασμό της αξιοποίησης των σοβαρών πλεονεκτημάτων που έχει αποκτήσει έναντι της Ελλάδας αυτή την περίοδο;», θέτει σήμερα το ερώτημα πρώην υπουργός με μακρά θητεία στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων.
Το ερώτημα τίθεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα δεν χάνει ευκαιρίες για «επιδείξεις δύναμης» απέναντι στην Ελλάδα στο Αιγάιο, σε περιοχές που η τουρκική ηγεσία θεωρεί «γκρίζες», ενώ δεν παραλείπει να θέτει αναιδώς «θέματα» Θράκης σε μια αμήχανη ελληνική ηγεσία και δεν μετακινείται στις θέσεις που κρατάει στην Ε.Ε. σχετικώς με την τήρηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα στο Αιγαίο, η ένταση διατηρείται σε χαμηλό βαθμό, μόνο και μόνο επειδή η Αθήνα διαχειρίζεται πολιτικά με εξαιρετική «ψυχραιμία» τις προκλητικές πτήσεις της τουρκικής αεροπορίας επάνω από ελληνικά νησιά.
Θα εντείνει προσεχώς την «παρουσία» της στο Αιγαίο η Τουρκία, στη βάση και της πολιτικής που σταθερά αναπτύσσεται από το 1996 («γκρίζες ζώνες»); Στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το ενδεχόμενο αυτό εκτιμάται από υπηρεσιακούς και στρατιωτικούς παράγοντες ως πολύ πιθανό. Ήδη στις αρχές του 2009, ο Ανδρ. Λοβέρδος, αρμόδιος στο ΠΑΣΟΚ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε σε άρθρο του (26/1/2009): «Θεωρώ ότι δεν είναι πολύ μακρινή η από πλευράς Τουρκίας επιδείνωση της στάσης της σε ό,τι αφορά τη νησιωτική υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο». Αλλά και χρόνια πίσω, το φθινόπωρο του 1999, ο Θ. Πάγκαλος, εκτός κυβερνήσεως τότε, προέβλεπε ραδιοφωνικά (στον Flash) ότι η γραμμή των «ανοιγμάτων» (Σημίτη - Γ. Παπανδρέου) προς την Άγκυρα είναι «λάθος», ότι «δημιουργείται πανευρωπαϊκά η εντύπωση ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό μεταξύ των δύο χωρών» και ότι «η τουρκική επιθετικότητα θα πάρει διπλωματική μορφή, συνεπικουρούμενη από την Αμερική».
Δύσκολα σενάρια
Όσο για το «Ελσίνκι», από τότε, Δεκέμβριο του 1999, είχε επισημανθεί (Π. Μολυβιάτης) ότι η αναφορά σε «μεθοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» που συνυπέγραψε η Ελλάδα, άνοιγε νέους δρόμους στην Άγκυρα για ελευθερία κινήσεων στο Αιγάιο μελλοντικώς. Και σήμερα η εκτίμηση αυτή βρίσκει σύμφωνους κυβερνητικούς παράγοντες και ουκ ολίγους διπλωμάτες.
Στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων με τους γνωστούς «γύρους» των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για το Αιγαίο («μόνο για υφαλοκρηπίδα» κατά την Αθήνα) να συνεχίζονται σε μια «ρουτίνα» χωρίς αποτελέσματα, με το τουρκικό casus belli ισχυρό και με την Άγκυρα να δίνει διαρκώς έμφαση στην αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας στην αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας σε «γκρίζες ζώνες», οι ανησυχίες της Αθήνας για «χειρότερες μέρες» στα ελληνοτουρκικά είναι αυξημένες. Επισημαίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι:
1. Η Άγκυρα δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να βρει «απέναντί» της την Ουάσινγκτον, αν αυξήσει την πίεσή της προς την Ελλάδα.
2. Στο πεδίο της Ε.Ε. και η σημερινή Προεδρία, αλλά κυρίως η επόμενη (Σουηδία), δεν πρόκειται επίσης να υιοθετήσει θέσεις που θα δυσαρεστούσαν την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές ενταξιακές υποχρεώσεις της.
Η Τουρκία θα «κριθεί» από την Ε.Ε. τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό να δοθεί χρονική «παράταση» στην Άγκυρα, αν από την πλευρά της εμφανιστεί στο τέλος του 2009 «ανέτοιμη» να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όσο για την Ουάσιγκτον, η πίεσή της προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την «καλύτερη δυνατή μεταχείριση» της Τουρκίας θα είναι αυξημένη, αν η τουρκική διπλωματία βρεθεί κάποια στιγμή σε δύσκολη θέση στο ευρωπαϊκό πεδίο. Σημειώνεται επίσης από τους ίδιους κύκλους ότι, λόγω των «εξετάσεων» που θα δώσει η Άγκυρα στην Ε.Ε. το Δεκέμβριο, θα αυξηθεί έως τότε και η διεθνής πίεση προς τη Λευκωσία για την επίδειξη «διαλλακτικότητας» στην υπόθεση της πολιτικής λύσης του Κυπριακού.
Το ερώτημα που τίθεται στα διπλωματικά παρασκήνια στην Αθήνα είναι το αν και κατά πόσον η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη για την περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία εμφανίσει αιφνιδίως κάποια διπλωματική «πρωτοβουλία» της για μια διεθνή διαιτησία στο Αιγάιο, ακόμη και επικαλούμενη ευθέως το «Ελσίνκι» ή επιχειρήσει να «ανοίξει» δυναμικά την υπόθεση των «γκρίζων ζωνών» με πρόκληση «θερμών επεισοδίων», στα οποία θα δίνει πολιτική αιτιολόγηση (με ερμηνείες συνθηκών και επιλεγμένους κανόνες διεθνούς δικαίου). Επί χάρτου, η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση η ελληνική αντίσταση στις επιθετικές κινήσεις της δεν είναι ισχυρή.
Ας σημειωθεί εδώ ότι στην Αθήνα από το 1999 έως σήμερα ποτέ δεν δηλώθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που συνυπέγραψαν το «Ελσίνκι» ούτε και προσδιορίστηκε στη συνέχεια από τις γαλάζιες κυβερνήσεις ποιες είναι οι «μεθοριακές διαφορές» που αναφέρονται σ' εκείνο το κείμενο. Όσο για τα Ίμια, εντυπωσιακό είναι ότι στον σχετικό φάκελο του Υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να δίνει μια εικόνα του τι συνέβη, αφότου ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είπε «no ships, no troops, no flags» στις βραχονησίδες που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν! Έτσι, δεν υπάρχει στο Υπουργείο Εξωτερικών ούτε ένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι στα Ίμια έκτοτε επικράτησε status ante, όπως νεφελωδώς χωρίς στοιχεία, υποστήριξε τότε η ελληνική κυβέρνηση! Αλλά αυτά τα σοβαρά «κενά» εμπλουτίζουν φυσικά την τουρκική διπλωματία με αξιόλογα επιχειρήματα και εμφανίζουν αδύναμη τη θέση της Αθήνας.
Ετοιμάζονται να μας «στριμώξουν» με ένα νέο σχέδιο Ανάν
Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν τη «νέα κατάσταση» που θα δημιουργούσε υπέρ της τουρκικής πλευράς σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και στο ευρωπαϊκό πεδίο η εμφάνιση από «τρίτους» μιας ολοκληρωμένης πρότασης στη βάση ενός σχεδίου «παραλλαγής» του Σχεδίου Ανάν, μια εξέλιξη που θα «στρίμωχνε» τη Λευκωσία και τη «συναγωνίστριά» της Αθήνα. Στη Λευκωσία, όπου η ηγεσία Δ. Χριστόφια και άλλα κόμματα δεν φαίνεται να έχουν πλέον διάθεση για «σκληρές» θέσεις, εκτιμάται ήδη ότι τα πράγματα οδηγούν πλέον την υπόθεση σε μια τελική ευθεία της. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή επιδεικνύει μεν τώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του Κυπριακού (δεν μπορεί και να μην πάρει θέση η Αθήνα στην Ε.Ε., όταν έρθει η ώρα), αλλά αφήνει κρατώντας τις «κατάλληλες» αποστάσεις, την κύρια ευθύνη διαχείρισης του ζητήματος στους Ελληνοκυπρίους.
Είναι σαφές ότι τούτη τη φορά ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να γίνει δέκτης «δυσάρεστων» πιέσεων του «διεθνούς παράγοντος», όπως του συνέβη το 2004 εξαιτίας του Κυπριακού. Όμως παραμένει πάντοτε πολύ δύσκολο για την Αθήνα να μένει «ουδέτερη», όποτε σημειώνονται σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό, έστω κι αν η Λευκωσία έχει την ευθύνη των εξελίξεων.
Σημερινη επιμελήθηκε sub92

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα και Χριστός Ανέστη προς όλους τους φίλους του ιστολογίου.

    Πιστεύω σε γενικές γραμμές ότιη ανάλυση είνια σωστή και θα ήθελα να προσθέσω τισ δικές μου σκέψεις.

    Πρώτον. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα έπαιζε στο παρελθόν κάποιο σημαντκό ρόλο στις Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες Δεξαμενές Σκέψεις, ανεξάρτητα απο τισ φαντασιώσεις μερικών και ούτε πρόκειται να πάιξει στο μέλλον, για τον πολύ απλό λόγο ότι η Ελλάδα δεν υφίσταται ούτε σαν τεχνολογικός, ούτε σαν χρηματοοικονομικός παράγοντας, και φυσικά ούτε λόγος για την δυνατότητας να επηρεάσει την πολιτική αυλή της ΗΠΑ. Είμασε ανύπαρκτοι λοιπόν και ποιός θέλει μια συμμαχία με έναν σπιθαμιαίο γεοπολιτικό παίκτη η απάντηση είναι απλή κανένας. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα απο ότι στο παρελθόν λόγω, πρώτον την πρόσκαιρης (να δούμε μέχρι πότε) αναβάθμιση των Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων και κατά δεύτερον της τραγικής ανεπάρκειας που κοντεύει να πάρει διστάσεις χιονοστοιβάδας του Νεο Ελληνικού Κράτους να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις όποιες προκλήσεις θα εμφανιστούν- και αυτό το έχουν αντιληθφεί όλοι εντος και εκτός των τοιχών. Τα συμπεράσματα των γεγονότων του Δεκεμβρίου μιλάνε απο μόνα τους εδώ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός μια ντουζίνα άοπλους κατα φαντασία Τσε Κε Βάρα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μια δυναμική Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο. Η απάντηση είναι πάλι μετά βεβαιότητος όχι. Αυτό και μόνο το γεγονός θα ήταν ικανό να βάλει σε πειρασμό το Τουρκικό κατεστημένο πόσο μάλλον τώρα με τώρα με τους εναγκαλιασμούς του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
    Δεύτερο όταν μία χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας και αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη χωρίς συστήματα αυτοποροστασίας ή τα αγοράζει με δέκα χρόνια καθυστέρηση ή αγοράζει άρματα χωρίς πυρομαχικά τότε αυτή η χώρα μάλλον δεν παίρνει το εαυτό της στα σοβαρά και σίγουρα δεν μπορεί να περιμένει τις υπόλοιπες να την πάρουν στα σοβαρά.

    Τρίτον. 'Οταν σε μία χώρα ο εναέριος χώρος της παραβιάζεται 3500 φορές τον χρόνο απο τον γειτονά της και δεν προβαίνει σε μια δυναμική κίνηση προάσπισης των δίκαιων συμφερωντων της τουτέστιν μαζικές καταρρίψεις των εισβολέων αλλα προχωράει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης!! και βήμα προς βήμα προσέγγισης !! με τον επιτηθέμενο τότε αυτή η χώρα πάει σίγουρα γυρεύοντας να απόλεσει κύριαρχα δικαιώματα.

    Τέλος Όταν μια χώρα δεχτεί εισβολή σε ένα μέρος της επικρατειας της και αντί να στείλει ένα Α-7 με "καθαρίσει" το τοπίο αλλά ομφαλοσκοπεί και αναζητά τρόπους απεμπλοκής με οποιαδήποτε τίμημα τότε η χώρα αυτή βρίσκεται σε μια πρωτοφανή ιδεολογική σύγχύση με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική της πολιτική και αυτός είναι ο χειρότερος οιωνός για το μέλλον για την χώρα αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Καλεντερίδη,

    Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους.
    Σας ευχαριστούμε κατ' αρχήν για την ενημέρωση. Ήθελα να πω κάτι που άκουσα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σε πρωινή εκπομπή της περασμένης εβδομάδας. Ο Πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος Αγαθονησίου ή Φαρμακονησίου, δεν το άκουσα από την αρχή αλλά δεν έχει πολύ σημασία όπως θα δείτε, ζήτησε με επίσημο έγγραφο από το ΥΕΝ, αν είναι δυνατόν, να δημιουργηθεί Λιμενικός Σταθμός στο νησί, καθώς εχουν γίνει καθημερινός στόχος των εμπόρων λαθρομεταναστών. Ζήτησε δηλαδή κάτι που αφορά την προστασία των πολιτών και στην ουσία την ακεραιότητα της χώρας.
    Ξέρετε ποιά ήταν η απάντηση του ΥΕΝ της Πατρίδας μας; ....ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να φτιάξουμε ΛΣ στο νησί σας γιατι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ!! Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ένα κτίριο (ενοίκιο, φώτα, νερα, καρ'εκλες, γραφεία, Η/Υ κλπ) γιατί δεν έχουμε λεφτά. Ζητήθηκε επίσης, αν δεν κάνω λάθος και παρακαλώ ελέξτε το, να πληρώνει ο Δήμος τα έξοδα του Σταθμού.
    Και αναρωτιέμαι εγώ και όλοι οσοι το άκουσαν φαντάζομαι: ο κάτοικος αυτού του νησιού στην άκρη της Ελλάδας σε τι μπορεί να ελπίζει με τους Τουρκους να περνάνε κάθε μέρα πάνω από το κεφάλι του και την Ελληνική Πολιτεία ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΥΣΑ;

    Σας ευχαριστώ.

    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι προβληματιζόμαστε; Θα τα πληρώσει και θα τα φτιάξει ο Τούρκος εν χρόνω αγαθώ και ευθέτω...δηλαδή σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοιτάχτε , λέω να αφήσουμε τους τούρκους να έρθουν να μας συνετίσουν, να θυμιθούμε τις ρίζες μας , και σε καμιά 400ριά χρόνια που θα έχουμε γίνει άνθρωποι τους διώχνουμε.

    Τι λέτε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.