9/4/09

Υπονομεύεται η βιωσιμότητα του σχεδίου Ναμπούκο


Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ WALL STREET JOURNAL
Τον περασμένο μήνα η Ε.Ε. εμφανίστηκε ενωμένη στην απόφασή της να παράσχει κίνητρα για την κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη γηραιά ήπειρο μέσω Τουρκίας και θα λειτουργήσει έτσι ως εναλλακτική στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία εισαγωγές. Ίσως όμως η ενότητα και η πρόοδος αυτή να ήρθε τελικά πολύ αργά.
Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο, ώστε σε πρώτη φάση να λαμβάνει φυσικό αέριο από τα κοιτάσμα του Αζερμπαϊτζάν Σαχ Ντενίζ και Αζέρι - Σιράγκ - Γκουνεσλί στην Κασπία. Σε δεύτερη φάση το φυσικό αέριο θα έρθει από το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, το Ιράκ ή τα κράτη του Κόλπου. Το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν όμως είναι το «κλειδί» της επιτυχίας του έργου. Το πρόβλημα είναι ότι πιθανότατα να το πρόλαβαν οι Ρώσοι.
Ο επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκε στις 27 Μαρτίου τη Μόσχα. Εκεί σε μία χαμηλών τόνων τελετή στα κεντρικά γραφεία της Gazprom υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης, το οποίο δεσμεύει φυσικό αέριο από τα δύο νέα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν για ρωσική κατανάλωση και ενδεχομένως για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η συμφωνία δεν είναι προς το παρόν νομικά δεσμευτική, θα μπορούσε να υπονομεύσει σημαντικά τη βιωσιμότητα του σχεδίου Ναμπούκο.
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, όπως αυτοί στη Βουλγαρία που πάγωσαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν η Μόσχα διέκοψε την παροχή αερίου για τρεις εβδομάδες, κινδυνεύουν να χάσουν μία εναλλακτική στο φυσικό αέριο. Ή μάλλον δύο εναλλακτικές, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι παράλληλα η μόνη δίοδος από την οποία μπορεί να φτάσει το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, χωρίς να περάσει από τη Ρωσία.
Συνιστά ίσως ειρωνεία το γεγονός ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε ενωμένη στο ζήτημα του αγωγού Ναμπούκο ενάμιση μόλις μήνα μετά την άρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμμετάσχει σε συνέδριο για την κατασκευή του. Και αυτό γιατί το ενεργειακό είναι ένα από τα κεφάλαια που παραμένουν κλειστά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Ε.Ε. ως προς την ένταξη της Τουρκίας, τη μετανάστευση ή θρησκευτικά ζητήματα θέτουν όπως φαίνεται εμπόδιο και στην ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΤΕΡΣΕΝ, συνεργάτης του τμήματος Διατλαντικής Ενεργειακής Ασφάλειας στο Ατλαντικό Συμβούλιο των ΗΠΑ

1 σχόλιο:

  1. Το οργίλο ύφος του κου Τσέινι μετά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν αμέσως μετά τα γεγονότα του Αυγούστου στην Γεωργία έλεγε πολλά για όσους είχαν μάτια για να δουν. Κάτι πρέπει να άκουσε εκεί ο κύριος Hulliburton που δεν του άρεσε καθόλου. Και η προσπάθεια που γίνεται για να προωθηθεί η Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος από τις ΗΠΑ επίσης μόνο τυφλός δεν μπορεί να την δει. Όλα θα παιχτούν από τα χαρτιά που έχει η Ρωσία σ’ αυτό το παιχνίδι και από την βούληση των ευρωπαϊκών ηγεσιών να απαλλαγούν από την τροφοδοσία της Ευρώπης με ενέργεια από μία και μοναδική πηγή που θα ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Και εδώ έρχεται ο ρόλος της Ελλάδας που θα έχει κέρδη σ’ αυτή την περίπτωση όχι μόνο άμεσα οικονομικά αλλά και έμμεσα γεωστρατηγικά λόγο της αποτροπής υπερμεγέθυνσης της Τουρκίας. Μπορεί στη χώρα μας να υπάρξει υπερκομματική συνεννόηση σ’ αυτή την κατεύθυνση; Κάτι πολύ μεγαλύτερο λοιπόν παίχτηκε τότε από την Νότια Οσετία και ήταν και σε σχέση με τις πιθανές λύσεις που θα είχαν έναντι του Ιράν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Ίσως μέσα στην στρατηγική αυτή έμπαινε και κάποιος ρόλος για τους Κούρδους... Αλλά αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται η Αμερική. Αξίζει κανείς να παρακολουθεί τις αντιδράσεις τους όταν έχουν ισχύ αλλά και όταν χάνουν το παιχνίδι. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος που συντονίζουν τα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις θέσεις τους. Βέβαια ότι δεν πέτυχε η οργίλη φάτσα των cowboys μπορεί να το πετύχει πολύ ποιο άνετα η γελαστή φάτσα του ευφυέστατου κου Ομπάμα (με το μεσαίο όνομα Χουσεΐν παρακαλώ) και κάποια στιγμή να δούμε Ιρανικό φυσικό αέριο να ρέει προς την Ευρώπη από τον Nabucco. Ίδωμεν…-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.