24/4/09

Περί ιστορίας, γεωγραφίας και εθνικών συμφερόντων

Tου Ελευθέριου Β.
Η κυβέρνηση ελπίζω να καταλαβαίνει ότι η ιστορία και η γεωγραφία συνωμοτούν με τέτοιο τρόπο στην περιοχή μας που δεν μας αφήνουν περιθώρια για ομφαλοσκοπήσεις και αποστασιοποιήσεις απ’ την πραγματικότητα. Πάντα έξω και πέρα από πρόσκαιρες συμμαχίες με τοπικές ή παγκόσμιες δυνάμεις αυτό που μας ενδιέφερε ήταν η ανάπτυξη του εμπορίου και το άνοιγμα των εμπορικών δρόμων. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν και τους πόρους και την δυνατότητα αλλά και την βούληση να ελέγξουν αυτούς τους δρόμους εμπορίου είτε στον καιρό της ειρήνης είτε σε καιρό αναταραχών.
Η χώρα μας δεν έχει τους πόρους εκείνους που θα της επιτρέψουν να αναλάβει τον οικονομικό ρόλο που της αναλογεί σε καταστάσεις αναταράξεων. Οι πλανητικές δυνάμεις αυτό ακριβώς επιδιώκουν. Την δημιουργία αυτών των αναταράξεων εκμεταλλευόμενες τις εθνικές ιδιαιτερότητες ορισμένων περιοχών για να πάρουν μια προνομιακή θέση στην τοπική αγορά πρώτων υλών οι οποίες με ολιγοπωλιακούς όρους θα πωλούνται ακριβά σε χώρες που δεν μπορούν να ελέγξουν τους όρους αγοράς τοπικά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να καταλάβουμε και πιο είναι το συμφέρον μας.
Πάντως το συμφέρον μας σίγουρα δεν είναι μια μεγάλη παρατεταμένη πολεμική κατάσταση ή κατάσταση ψυχρού πολέμου στα βορειοανατολικά μας όπου θα κληθούμε εξ’ αιτίας ανειλημμένων συμμαχιών να πάμε κόντρα στα συναισθήματά μας όπως κάναμε και στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας. Αυτά οι πολιτικές ελίτ σε όλα τα κόμματα πρέπει να τα κατανοήσουν. Θα κληθούμε να πάρουμε επίπονες αποφάσεις πολύ σύντομα και ίσως αυτές με την σιρά τους να σημάνουν την έναρξη εσωκομματικών ανακατατάξεων εντός των δύο μεγάλων κομμάτων. Ακόμα και στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ίσως και με αυτές τις εξελίξεις να συνδέεται και αυτή η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των συμφωνιών για τους αγωγούς. Εγώ προτείνω σε όλους τους έλληνες πέρα από κομματικές συμπάθειες να ακολουθήσουμε το ένστικτο μας. Αυτό πάντα μας οδηγούσε με τους φυσικούς μας συμμάχους. Αν δεν το ακολουθήσουμε αλλά ακολουθήσουμε την λογική μας στο τέλος θα παίζουμε το ρόλο κομπάρσου σε ένα σύστημα κρατών που διαμορφώνουν think tank στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού και που χρηματοδοτούνται από τα εκεί οικονομικά συμφέροντα. Φυσικά για την εθνολογική σύσταση αυτών των συμφερόντων νομίζω δεν χρειάζεται και κάνω κάποια αναφορά. Άλλωστε αυτή δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι το όραμα που έχουμε γι’ αυτό το κράτος γι’ αυτό το λαό και το αν πρέπει ή όχι να υποτάξουμε την δυναμικότητα μας στα συμφέροντα ανθρώπων που δεν νοιάζονται για εμάς περισσότερο απ’ ότι θα νοιαζόντουσαν για ένα πιόνι πάνω σε μια σκακιέρα.
Ο κυρίαρχος Ελληνικός Λαός σύντομα θα κληθεί να διαλέξει το μέλλον του. Μια επιλογή που μόνο επώδυνη μπορεί να είναι αλλά οφείλουμε στα παιδιά μας να αποδείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια και όχι πιόνια.

3 σχόλια:

  1. ....θα κληθούμε εξ’ αιτίας ανειλημμένων συμμαχιών να πάμε κόντρα στα συναισθήματά μας όπως κάναμε και στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας.

    Συγνώμη Ελευθέριε μα μήπως μας διαφεύγει οτι απο τους βασικούς υπεύθυνους για την δημιουργία του Μακεδονικού είναι και η Γιουγκοσλαβία (Τίτο ο ηγέτης που αν κάποιος ασχοληθεί με την ιστορία του θα καταλάβει ότι ήταν ο μεγαλύτερος δολοπλόκος,απατεώνας)?
    Στα υπολοιπα δεν θα διαφωνήσω

    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναποδε

    Αν θέλεις να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Αν δεν υπήρχε η πολιτική δημιουργίας αναχωμάτων στο «Ρωσικό άνοιγμα» στις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την στιγμή το περιφερειακό πρόβλημα που ονομάζεται «Μακεδονικό» θα είχε λυθεί γιατί απλούστατα η ηγεσία των Σκοπίων δεν θα έβρισκε αυτιά που θα μπορούσαν να την ακούσουν στην Ουάσιγκτον. Είχε λυθεί προ πολλού το θέμα στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας. Αν δούμε το πράγμα εντελώς κυνικά εκεί όπου υπάρχει έλλειψη κεντρικής εξουσίας αναδίνονται τοπικές φυγόκεντρες τάσεις που πυροδοτούν τοπικούς εθνικισμούς. Αυτός ακριβώς συνέβη και στην Γιουγκοσλαβία το οποίο χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί και οι Δυτικοευρωπαίοι εξυπηρετώντας, εντελώς πρόσκαιρα οι δεύτεροι, συμφέροντά τους για να αυξήσουν αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις που ενυπήρχαν μέσα στην Γιουγκοσλαβία αλλά στόχος δεν ήταν η ίδια η Γιουγκοσλαβία αλλά ο έλεγχος του Βαλκανικού χώρου μέσω ανάδειξης τοπικών εθνικισμών και δημιουργίας κάποιων ισλαμικών μορφωμάτων (αυτό τον στόχο επεδίωκαν κυρίως οι Αμερικανοί και όλοι στην Ελλάδα μπορούν να το παραδεχτούν εκτός ίσως από κάποιους συναισθηματικά κινούμενους φιλοαμερικανούς). Ο στόχος αυτός υφίσταται ακόμα και μπορεί ένα κεντρικά οργανωμένο ισχυρό ελληνικό κράτος να είναι πρόβλημα σε αυτούς τους σχεδιασμούς. (Εδώ βλέπουμε καθαρά πώς το συναίσθημα μας έλεγε την αλήθεια τότε και πως η λογική της «συμμαχίας» μας οδηγούσε αλλού…) Ίσως γι’ αυτό να βλέπουμε και όλα τα «περίεργα» που συμβαίνουν στην γειτονιάς μας αλλά και εντός Ελλάδας και την εμμονή ενός ολόκληρου αμερικανού προέδρου να αναφερθεί σ’ αυτήν την «αρχαία αυτοκρατορία» προσδιορίζοντας και την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών σε τέτοιες σκέψεις, ενώ θα μπορούσε να κάνει μύριες όσες φιλοτουρκικές αναφορές στους εθνικούς αγώνες της Τουρκίας. Ας μην δαγκώνουμε κι εμείς το δόλωμα του εθνικισμού. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το «Μακεδονικό» δόλωμα και μόνο αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ είμαι οπαδός του «ροζ ιδεολογήματος» πώς «όλοι το ίδιο είμαστε και τι έγινε βρε αδερφέ αν τους παραχωρήσουμε το όνομα». Αντίθετα εγώ λέω ότι το όνομα δεν τους ανήκει ούτε σαν γεωγραφικός προσδιορισμός. Η στάση μας θα πρέπει να είναι άτεγκτη και πίστεψέ με και οι σλάβοι που θα δουν μια τέτοια δυναμική στάση μας θα μας καταλάβουν και θα μας αναγνωρίσουν τα ιστορικά μας δικαιώματα. Αν θέλεις να μιλήσουμε ποιο αφαιρετικά στην Βαλκανική υπάρχει αυτή την στιγμή μια έλλειψη ισχύος που πολλοί εξωβαλκανικοί παράγοντες την εκμεταλλεύονται. Άλλωστε για να μιλήσουμε και ιστορικά… ποτέ οι σχέσεις των παππούδων μας Βυζαντινών με τους Σλάβους δεν ήταν ανέφελες αλλά ο αμοιβαίως σεβασμός κερδίζεται ορισμένες φορές και στα πεδία των μαχών. Το πρόβλημά μας λοιπόν δεν είναι αυτοί καθαυτοί οι σλάβοι αλλά αυτοί που υποκινούν τις κυβερνητικές ολιγαρχίες σε ένα χώρο που λίγο πολύ έπεσε σε κατάσταση αποσύνθεσης και αναρχίας για να εξάγουν αυτή την κατάσταση και εκεί που δεν υπάρχουν κοινωνικές συνθήκες αναρχίας και αποσύνθεσης.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να βασιστούμε και στους παραδοσιακουσ φυσικουσ συμμαχους μας >> http://www.youtube.com/watch?v=ReGqS3TDYRM

    αλλα και σε νέους..>>
    http://garizo.blogspot.com/2009/04/china-celebrates-60th-anniversary-of.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.