24/11/09

Ημερίδα στην «Κυπριακή Εστία» με θέμα "Κύπρος: Γεωπολιτικές Εξελίξεις στον 21ο Αιώνα".

Σχετικά με την Τουρκία, είπε, ότι απώτερος σκοπός της είναι η αυτονόμηση της δυτικής Θράκης, η διχοτόμηση στο Αιγαίο και η έκλειψη της πολιτικής ύπαρξης του Ελληνισμού στην Κύπρο. «Αυτές είναι οι σταθερές της Τουρκικής πολιτικής, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν, ούτε με απλό διάλογο αλλά μόνο με μια νέα ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Αρσένης.


Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η διαμόρφωση της ασφάλειας και της άμυνας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα «Κύπρος: Γεωπολιτικές Εξελίξεις στον 21ο Αιώνα» που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην «Κυπριακή Εστία», με τη συνεργασία του Περιοδικού «Monthly Review» (Μάνθλι Ριβιου), το Σπίτι της Κύπρου, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ).

Η συζήτηση εκτυλίχθηκε σε δύο θεματικές ενότητες, την πρώτη εκ των οποίων, με τίτλο «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία: Διχοτόμηση n Ευρωπαϊκή λύση για το Κυπριακό;» συντόνισε ο κ. Λευτέρης Ριζάς, εκδότης του περιοδικού «Monthly Review».

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας κ. Λοΐζος Λοΐζος, τόνισε ότι το όχι στο σχέδιο Ανάν δεν σημαίνει και όχι στη λύση του Κυπριακού, η οποία αποτελεί στόχο και επιδίωξη για τον Κυπριακό λαό. «Είμαστε αντίθετοι στον κομματικό πατριωτισμό.Οι απόδημοι Κύπριοι θέλουμε να συμμετέχουμε στη λύση, να έχουμε λόγο και για τη λύση και για την προσπάθεια εδραίωσής της», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, επισήμανε ότι από το 2004 η διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έλαβε νέα δυναμική και εισήλθε σε ευρωπαϊκή τροχιά, στοχεύοντας σε μια λειτουργική λύση και πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε βάση κριτηρίων την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Κασιμάτης, χαρακτήρισε το Σχέδιο Ανάν ως «το μεγαλύτερο έκτρωμα της διπλωματικής ιστορίας της ανθρωπότητας» και υποστήριξε ότι ούτε η ίδια η ΕΕ δεν είχε καταλάβει τις δυσμενείς του διαστάσεις. Επισημαίνοντας ότι στο Σχέδιο Ανάν δεν υπήρχαν κριτήρια νομιμότητας, παρατήρησε, πως θα ήταν δύσκολο να λειτουργήσει η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ εάν είχε εφαρμοστεί στην πράξη. Επίσης, έκανε λόγο για ανάγκη διαμόρφωσης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία θα ενημερώνει συνεχώς την ΕΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη διατήρησης των σχέσεων με τη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε ιστορική σύμμαχο του Κυπριακού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, κ. Νίκος Κατσουρίδης, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού είναι αυτό που θα ορίσει και τη βιωσιμότητά του και τάχθηκε υπέρ μιας σταθερής και επίμονης πολιτικής της Κύπρου έναντι της Τουρκίας. Στο μήνυμά του, ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, κ. Βάσος Λυσσαρίδης, υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και εισβολής και εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατή η επίλυσή του, όσο η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα πάνω στην Κύπρο. Κλείνοντας την πρώτη θεματική ενότητα, ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Χρίστος Στυλιανίδης, υποστήριξε ότι κύριος στόχος είναι η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απόλυτης δημογραφικής ανατροπής στην Κύπρο, ως συνέπεια του εποικισμού.

Εγκαινιάζοντας τον δεύτερο κύκλο συζήτησης «Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Γεράσιμος Αρσένης, ανέφερε ότι οι απειλές και οι προκλήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολλές στην περιοχή μας και έκανε λόγο για τον τουρκικό επεκτατισμό και την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου και του κύματος εποίκων στα κατεχόμενα. Όπως τόνισε, χρειάζεται μια ισχυρή μεταναστευτική πολιτική, που να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και να εξασφαλίζει την προστασία της ποιοτικής σύνθεσης των πληθυσμών σε Ελλάδα και Κύπρο, διαφορετικά σε μερικές δεκαετίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια οδυνηρή πραγματικότητα. Σχετικά με την Τουρκία, είπε, ότι απώτερος σκοπός της είναι η αυτονόμηση της δυτικής Θράκης, η διχοτόμηση στο Αιγαίο και η έκλειψη της πολιτικής ύπαρξης του Ελληνισμού στην Κύπρο. «Αυτές είναι οι σταθερές της Τουρκικής πολιτικής, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν, ούτε με απλό διάλογο αλλά μόνο με μια νέα ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Αρσένης. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη σημαντικής αποτρεπτικής αμυντικής δύναμης σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Παπακώστας προανήγγειλε επίσκεψη του ομολόγου του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κύπρο στις 8 και 9 Δεκεμβρίου για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των δυο κυβερνήσεων σε θέματα Άμυνας. Αναφερόμενος στην πρόνοια περί Αμοιβαίας Συνδρομής, της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα, εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να οδηγήσει στην αναθεώρηση της μέχρι σήμερα επεκτατικής τουρκικής πολιτικής. Για το θέμα της υποβολής ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ένα μη θεσμικό όργανο της ΕΕ, θεώρησε σίγουρο ότι θα προσκρούσει στο τουρκικό βέτο, ανοίγοντας έτσι ατέρμονες συζητήσεις για να πεισθεί η Τουρκία, η οποία εν τω μεταξύ, θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις υποχρεώσεις της. Με τη σειρά του, ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, αναφέρθηκε στη σημαντική γεωστρατηγική παρουσία της Κύπρου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κρίκος διασύνδεσης της ΕΕ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου γύρω από τον Δημήτρη Χριστόφια, γιατί, όπως τόνισε, ο χρόνος είναι κρίσιμος και η στασιμότητα παγιώνει την πολιτική της Τουρκίας και την έλευση εποίκων στη Μεγαλόνησο.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αμυντική θωράκιση της Κύπρου δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένη αλλά σε συνάρτηση με την Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα εκφυλίστηκε. Στο πλαίσιο, αυτό υποστήριξε ότι η Άμυνα και η Ασφάλεια μπορεί να θεωρηθεί μόνο στο επίπεδο της πολιτικής και διπλωματίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμυντική δομή εκτός ΝΑΤΟ, αφού η ΕΕ δεν μπορεί να δώσει ούτε πολιτική εγγύηση για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους υποστήριξε ότι η Κύπρος συμμετέχοντας στον Πυλώνα για την Ασφάλεια και την Άμυνα στην Ευρώπη θα έχει πολιτικά οφέλη και παρατήρησε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσουν τις γεωστρατηγικές τους θέσεις για να αναδείξουν τον ρόλο τους στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συντονιστής της δεύτερης ενότητας ήταν ο κ. Βαγγέλης Χωραφάς, εκδότης του περιοδικού «Monthly Review».-

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Συγγραφέας Κατσιμεντέ Δ. (ANA) –

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.