24/11/09

Προσφυγή της Εκκλησίας στο ΕΔΑΔ


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ της Κύπρου κατάγγειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τουρκία. Με προσφυγή της διεκδικεί την αποκατάσταση της περιουσίας της στην προ του 1974 κατάσταση όπου αυτό είναι εφικτό, αποζημιώσεις για τη μέχρι σήμερα απώλεια χρήσης και αξιοποίησης και απρόσκοπτη απόλαυση και χρήση της περιουσίας της ώστε να μπορεί ελεύθερα να ασκεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα τη θρησκευτική λατρεία στους θρησκευτικούς χώρους.


Στην προσφυγή, που έγινε εξ ονόματος της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων Κερύνειας και Μόρφου και των μονών Κύκκου και Μαχαιρά, η κυπριακή Εκκλησία καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης άσκησης της θρησκείας και θρησκευτικής λατρείας στους χώρους που βρίσκονται υπό κατοχή και την παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας-χρήσης, κάρπωσης, ελεύθερης, απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, για παραβίαση του δικαιώματος τού συνέρχεσθαι γιατί στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης επίσκεψης και επιτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων αλλά και για παραβίαση της απαγόρευσης των διακρίσεων σε βάρος των Ελληνοκυπρίων γιατί είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι».

Στην προσφυγή καταγράφεται με τεκμηριωμένα στοιχεία η καταστροφή της θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Στους θρησκευτικούς χώρους περιλαμβάνονται εκκλησίες, ξωκκλήσια, μονές και κοιμητήρια. Η προσφυγή υποβλήθηκε μέσω του δικηγορικού γραφείου Α. Αγγελίδη.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. τωρα ειναι πια πολυ αργα κυριοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για αυτο πρεπει και το κοστος να ειναι τουλαχιστον αβασταχτο - γονατιστε τους γενοκτονους βαρβαρους ...!

    - Διάλεξη Ν. Λυγερού: «Ευρωπαϊκή Κύπρος»
    "... Τον Ιανουάριο του 2009, φέτος δηλαδή, εκδικάστηκαν επιπλέον δώδεκα υποθέσεις. Δεν σας φαίνεται παράξενο που ο ελληνικός τύπος δεν έχει πει τίποτε γι’ αυτό το θέμα; Μιλάμε για 200.000 πρόσφυγες. Αν όλοι οι πρόσφυγες έκαναν προσφυγές εναντίον της Τουρκίας –του ίδιου τύπου, απλώς υπάρχει πάντα το αναλογικό σε σχέση με την αρχική περιουσία– δεν θα μπορούσε να πληρώσει η Τουρκία, τόσο απλά. Όχι μόνο η Τουρκία, κι εμείς. Για να καταλάβετε, μιλάμε ήδη για δισεκατομμύριο συνολικά και κάθε χρόνος που περνάει προστίθεται ένα δισεκατομμύριο. [...]"

    - Π. Hφαιστος, Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν τη μεγαθυμία μας, και των καλών σχέσεων με την γείτονα, και αν ακόμα δικαιωθούμε στα δικαστήρια, θα τους τα χαρίσουμε. Μην λησμονείτε ότι το 1/3 της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων Ποντίων-Μικρασιατών, χαρίσθηκε τότε με το επιχείρημα να ωφεληθούν οι εναπομείναντες Κων/λίτες Έλληνες, οι Ίμβριοι και Τενέδιοι. Τι έγινε κατόπιν ; Προγκρόμ, καταστροφές Ελληνικών περιουσιών και περαιτέρω συρρίκνωση του Ελληνικού στοιχείου.
    Αλλά και οι δικαιούχοι της ανταλλάξιμης περιουσίας πρόσφυγες, ληστεύθηκαν απο τους εδώ λεχρίτες. Πήραν ομόλογα, χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα. Μην το ψάχνετε το θέμα. Μια απο τα ίδια.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργησαν αλλά δεν είναι αργά όταν (ΟΤΑΝ) βγει η απόφαση θα πέσει πολύ κλάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.