2/11/09

Στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας η επέτειος των 86 χρόνων Τουρκικής Δημοκρατίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ
Στα ιδιαίτερα της βραδιάς οι σημαίες Ελλάδας και Τουρκίας που κοσμούσαν το χώρο της δεξίωσης, αλλά και τις πάστες που κερνούσαν στους επισκέπτες, ενώ η ιστορική συνάντηση Κεμάλ Ατατούρκ και Ελευθερίου Βενιζέλου προβάλλονταν σε οθόνη.Ο Κεμάλ Ατατούρκ έγινε γραβάτα και φορέθηκε από το μεταφραστή του προξενείου Σερντάρ Καράπατσα και τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, του οποίου μάλιστα ήταν κόκκινη και είχε και την ημισέληνο.

Σεφ με πολλούς σκούφους ήρθε από την Τουρκία να οργανώσει ένα μπουφέ υψηλών απαιτήσεων και εντυπωσιακής αισθητικής που παρέπεμπε σε ρωμαϊκά δείπνα.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Συμεωνίδου
Υπό τα βλέμματα του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ελευθερίου Βενιζέλου σε μία ιστορική φωτογραφία του 1930, γιορτάστηκαν στην Κομοτηνή τα 86 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς και η σύζυγός τους Εσίν, φρόντισαν προσωπικά για τις λεπτομέρειες της δεξίωσης και φόρεσαν τα καλά τους για να υποδεχτούν στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» τους εκατοντάδες φορείς και πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έσπευσαν να ευχηθούν τα «χρόνια πολλά». Τα τραπέζια και οι καρέκλες έφυγαν από τη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου και τη θέση τους πήραν μπουφέδες με ξηρούς καρπούς, γλυκά και ποτά, ενώ στη μέση της αίθουσας δέσποζε μία διακοσμητική σύνθεση με μπουκάλια κρασί και φρούτα. Ο τρίτος καλύτερος μάγειρας της Τουρκίας, σεφ με μεγάλη αναγνωρισιμότητα επιστρατεύτηκε από την γειτονική χώρα και βρέθηκε στην Κομοτηνή για να επιμεληθεί το μενού της δεξίωσης.

Μία ελληνική και μία τουρκική σημαία αντίκριζαν οι καλεσμένοι στην είσοδο της αίθουσας, πριν χαιρετίσουν τον κ. Σαρνίτς και τη σύζυγό του, τον υποπρόξενο Οσκάν Ντουμάν και τη σύζυγό του, τον έτερο υποπρόξενο Φατίχ Ακάρτζα, που αντικατέστησε τον προηγούμενο υποπρόξενο Ονούρ Εκρέν, διπλωμάτες και υπαλλήλους του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Ακριβώς στις 8 άνοιξαν οι πύλες της αίθουσας για τον κόσμο, που κατέκλυσε το χώρο, με τις ουρές να φτάνουν έξω από το ξενοδοχείο και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να έχουν δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους γύρω δρόμους. Από τις παρουσίες που έκαναν αίσθηση αυτή του πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, ενώ οι συνηθισμένες πλέον παρουσίες, αφού δεν λείπουν από καμία εκδήλωση που έχει σχέση με την Τουρκία, αυτές των ψευτομουφτήδων Κομοτηνής Ιμπράμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και του προέδρου της «τουρκικής νεολαίας» Κομοτηνής Αντνάν Σελήμ. Τις ευχές τους έδωσαν επίσης ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, οι αντινομάρχες Κώστας Κατσιμίγας, Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Μεχμέτ Δεβετζήογλου, οι βουλευτές Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και Ξάνθης Τσετίν Μαντατζή, ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Τάκη Χαρίτο, οι Χασάν Μαλκότς, Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, δήμαρχοι της Φιλύρας Χασάν Κιασήφ, του Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας, της Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου, της Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, σύσσωμο σχεδόν το διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Λιούρτα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη νομαρχία Μιχάλης Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Παύλος Δαμιανίδης, ο Γιώργος Μανανάς, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τουρκικής τράπεζας Ziraat στην Κομοτηνή Νεζιμί Οζάι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και άλλοι.

Περισσότερο από μία ώρα διήρκησε η υποδοχή του κόσμου, ενώ μόλις αραίωσε η προσέλευση των καλεσμένων, ο Τούρκος πρόξενος δέχτηκε να αφήσει τη θέση του για να κάνει κάποιες δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Και ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Σάρνιτς ήταν τόσο ομιλητικός, χωρίς βέβαια να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στη χώρα του, την Τουρκία, καθώς, όπως είπε, «δεν συμβαδίζουν με την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης».

Ασκώ τα καθήκοντά μου εντός των συνόρων αυτή της χώρας είπε με νόημα ο κ. Σαρνίτς
Ο πρόξενος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που γιορτάζει στη Θράκη τα 86 γενέθλια της Τουρκικής Δημοκρατίας, ειδικά, όπως τόνισε, «τώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πάνε προς το καλύτερο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε και τους τοπικούς άρχοντες να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή. Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε σε μία παραμεθόριο περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και αυτό το βράδυ βλέπουμε ότι όλοι συμμερίζονται αυτή την όμορφη ατμόσφαιρα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Και με αυτές τις καλές σχέσεις θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην ελληνοτουρκική φιλία, στους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και του εμπορίου.

Ο ίδιος ήταν παρών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, όπως και την επόμενη μέρα στην ορκωμοσία των νέων αστυφυλάκων στο τμήμα δοκίμων. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι ωραίες και μας βοηθούν να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον». Ο κ. Σαρνίτς στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των οικονομικών σχέσεων και αναφέρθηκε στο συνέδριο που έγινε το καλοκαίρι στη Δράμα με γυναίκες επιχειρηματίες από τις δύο χώρες. Μάλιστα, το δεύτερο σκέλος του συνεδρίου έγινε μόλις χθες, αυτή τη φορά στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας, όπου και ο πρόξενος ήταν ομιλητής. «Να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα», παρότρυνε ο Τούρκος πρόξενος και δήλωσε μάλιστα ότι το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής θα φροντίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενημέρωσε μάλιστα ότι είχε καταθέσει αίτηση στην Καβάλα για την διενέργεια ενός κοινού workshop για το θέμα του τουρισμού. Ο κ. Σαρνίτς απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει στο τι προσμένει η χώρα από τη νέα κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών και είπε μόνο ότι, «τα καθήκοντά μου έχουν σύνορα και κάνω τα καθήκοντά μου εντός αυτών των συνόρων».

Η βραδιά στο ξενοδοχείο της πόλης μας, κύλησε με γευστικά εδέσματα που προσφέρθηκαν στους καλεσμένους και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα
«πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν.

Για την ιστορία, η πορεία της σύγχρονης Τουρκίας ξεκινά με την ίδρυση της δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923 (η δημοκρατία ανακηρύχθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1921), από τα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δημιουργήθηκε από τα μέλη της επαναστατικής ομάδας της Άγκυρας που είχε αρχηγό τον Ατατούρκ και είχε νικήσει τους Έλληνες στη δυτική Τουρκία (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1922). Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923, και την οποία διαπραγματεύτηκε ο Ισμέτ Ινονού εκ μέρους της κυβέρνησης της Άγκυρας, εδραίωσε την πλειοψηφία των σύγχρονων συνόρων της χώρας (εκτός από την επαρχία Χατάι που παραχωρήθηκε στην Τουρκία από τη Γαλλία το 1939). Ο Κεμάλ εισήγαγε πολλούς νεωτερισμούς στην Τουρκία, ένας από τους οποίους ήταν η αντικατάσταση στην τουρκική γλώσσα του αραβικού αλφαβήτου με το λατινικό.

Από τη γέννησή της η τουρκική Δημοκρατία υπέστη πολλές φορές την επέμβαση των ίδιων της των ενόπλων δυνάμεων με πολλά πραξικοπήματα. Έως σήμερα η πολιτική της Τουρκίας καθορίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η Τουρκία είναι από το 2004 μία αναγνωρισμένη υποψήφια για ένταξη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.







xronos.gr

15 σχόλια:

  1. ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

    "Στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας η επαίτειος των 86 χρόνων Τουρκικής Δημοκρατίας."

    Απορώ πως χώρεσαν τόσα ψέματα μέσα σε μια μικρή πρόταση.

    Ποια ελληνοτουρκική φιλία ; Την είδε κανείς ; Να μας την δείξει και μας, γιατί φαίνεται στραβωθήκαμε. Εκτός κι αν οι καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο είναι για να μας δώσουν και κουφέτα. Εμείς οι αχάριστοι δεν το καταλαβαίνουμε και τους αναχαιτίζουμε ! Επιθέσεις φιλίας κάνουν και μεις αρνούμαστε να τους δώσουμε κανένα μεζεδάκι -νησάκι.

    Η επαίτειος των 86 χρόνων δημοκρατίας. Που την είδατε την δημοκρατία, φέρτε μου τηλεσκόπιο να την δω κι εγώ. Το βαθύ "δημοκρατικό" κράτος του στρατοκρατικού καθεστώτος που κυβερνά, μήπως είναι κάπου στην Αφρική ; Και εκείνη η Εργκένεκον, μήπως είναι καμιά εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και κάνω λάθος ; Όταν λέγουν συνέχεια τέτοια ψέματα, με την επανάληψη γίνονται αλήθειες, γι αυτό και οι δικοί μας σπεύδουν να ντερλικώσουν στην τρανή ΕΠΑΙΤΕΙΟ.

    Άφεριμ, απαξιώ την δεξίωση και τα εκλεκτά εδέσματα ως απλός Έλλην και αφήνω εσάς να μπουκωθείτε.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τους χερομαστε όλους, χάριν στους πολιτικούς μας βγαίνουνε και το παίζουν εξουσία μέσα στην χώρα μας. Εύχομαι όμως ο Θεός να βάλει το χεράκι του, να τελειώσουν τα κεράσματα μέσ την χώρα μας. Οι υπογραφές για να φύγει το προξενείο της Κομοτηνής είναι δυστυχώς πολύ λίγες.

    http://www.gopetition.co.uk/online/30752.html

    Παρακαλώ όσους Θέλουν όπως και εγώ να φύγει και να μην ξανάρθει, ώστε να πάψει αυτή η προπαγάνδα ενάντια στο Λαό μας.

    Θρακιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία είναι η λύση, μην αγοράζεται προϊόντα που έχουν τουρκική προέλευση. τέλος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Θρακιώτη,μην απελπίζεσαι!!
    Ο θεός και ο λαός θα το βάλουν το χεράκι τους για το προξενείο της ντροπής.Συνέχιζε τον αγώνα.
    Κάθε πράγμα στον καιρό του....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρχικέραυνε, σαν απλός Έλληνας θα έπρεπε να ξέρεις ότι η "επέτειος"δεν γράφεται με "αι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 9:32 π
    ΕΝΤΑΞΙ ΡΑΙ ΦΟΙΛΑΙ..ΗΠΑΜΑΙ..ΝΑ ΠΡΩΣΑΙΧΟΥΜΑΙ ΤΕΙ ΓΡΑΦΦΟΥΜΑΙ..

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ !!!!!
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !!!!!
    ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο Κ.ΤΖΕΦΡΥ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ..... ΨΕΥΔΟΦΙΛΙΕΣ-ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ !!!!!
    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ (CASUS BELLI) ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !!!!!
    ΞΗΠΝΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ !!!!!

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Δημόκριτε να είσαι καλά. Πολύ καλές παραπομπές, ευχαριστώ πολύ.
    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μες στο facebook έχω δει τα κωλότουρκα να κάνουν hack Κουρδικά και Ελληνικά groups που αναφέρονται σε αυτούς για διάφορα θέματα.
    Μόλις χθες είδα μια σελίδα/group να έχει γίνει hack. To group ομομάζεται ''Οχι στον Τούρκο διοικητή που επιβάλει το ΝΑΤΟ''

    Αυτοί είναι οι Τούρκοι και δεν αλλάζουν... θα αλλάξουν μόνο όταν τους στείλουμε απο εκεί που ήρθαν.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 9:23

    Ουδείς αλάθητος.

    Αν σε ικανοποιεί, βάλε με στον τοίχο και πυροβόλησέ με, για ένα ορθογραφικό λάθος. Επί της ουσίας δεν μας έγραψες τίποτα, αν έχεις να προσθέσεις κάτι στο σχόλιό μου, ή ακόμη αντίθετες απόψεις.
    Ξέρεις τι μου θυμίζεις ; Τους δοσίλογους καταδότες, που πίσω απο μαύρη κουκούλα (εδώ ανωνυμία) έστελναν για εκτέλεση στο απόσπασμα τους Έλληνες, σε αγαστή συνεργασία με τους κατακτητές.

    Εν πάσει περιπτώσει, με την παρέμβασή σου, θα φροντίζω στο εξής να είμαι προσεκτικός ορθογράφος.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάλι θα συνεχίσω να είμαι ανορθόγραφη γιατί γράφω και σχολιάζω σαν τον κλέφτη από δω που είμαι και άρα θα συνεχίσω ....αν μη τι άλλω όμως θα προσπαθώ να γράφω ανορθόγραφα έχοντας κάτι να πω...

    Αν με αυτό το παράδειγμα χαρακτηρίζουμε και περιγράφουμε την έννοια της λέξεως φίλος και φιλία τότε πραγματικά έχω τους καλύτερους εχθρούς που θα μπορούσα να έχω για φίλους

    Τι πίνουν και δεν μας δίνουν ...πόσα ναρκωτικά πρέπει κάποιος να πάρει για να το πιστέψει αυτό το παραμύθι άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πόσα θες να μας τρελάνεις ρε ανώνυμε που σου φταίει η ορθογραφία του Αργικέραυνου!;Να το πεις στον Μπαμπινιώτη να τον κάνει ντα...!Μάλλον το νόημα των γραφόμενων του σε πειράζει και βρήκες ευκαιρία να χύσεις την χολή σου,δείχνοντας πραγματικά τι είδους άνθρωπος είσαι!Κατά βάθος καλό μας κάνεις όμως και σε ευχαρηστώ γι αυτό.Κι αν δεν σου αρέσει το πως γράφω το ευχαρηστώ δεν πειράζει,στείλε το μου πίσω,δεν είναι και από τα βάθη της καρδιάς μου άλλωστε.Γεια σου ρε Αργικέραυνε με τα ωραία σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και κάτι ακόμα επειδή είμαι πεισματάρα με αγύριστο κεφάλι, δεν μπορώ την αδικία απο όποιον προέρχεται σε όποιον πηγαίνει και για όποιο λόγο γίνετε και το Αργικέραυνος με γ γράφεται και όχι με χ σαν Αρχικέραυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το Αργικέραυνος είναι προσωνύμιο του Διός απο τα Ορφικά. Στην κυρολεξία σημαίνει Λαμπροκέραυνος. Η κυρία Χριστίνα, πολύ σωστά διορθώνει τον παρείσακτο, που το παίζει τέλειος στην ορθογραφία, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται άσχετος.

    Β.Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.