23/11/09

Πέντε τουρκικά κεφάλαια σε κυπριακό καταψύκτη

Αποκαλύπτουμε το σχεδιασμό της Λευκωσίας για επιβολή μονομερών κυρώσεων τον Δεκέμβριο.Μονομερές πάγωμα πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων τροχοδρομεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η κυπριακή κυβέρνηση, επιχειρώντας να κάνει πράξη τη διακήρυξη ότι «η Άγκυρα δεν θα περάσει αλώβητη» από την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου, εάν δεν εκπληρώσει τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της έναντι της Λευκωσίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

Το υπό διαμόρφωση σενάριο της κυπριακής κυβέρνησης, τελεί υπό την αίρεση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα και θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν δεν υπάρξει ομόφωνη ευρωπαϊκή απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Μονομερές πάγωμα πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων τροχοδρομεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η κυπριακή κυβέρνηση, επιχειρώντας να κάνει πράξη τη διακήρυξη ότι «η Άγκυρα δεν θα περάσει αλώβητη» από την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου, εάν δεν εκπληρώσει τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της έναντι της Λευκωσίας. Το υπό διαμόρφωση σενάριο ετοιμάζεται από το υπουργείο Εξωτερικών, θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν δεν υπάρξει ομόφωνη κοινοτική απόφαση κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας και προβλέπει με την παρούσα του μορφή την τοποθέτηση στο ψυγείο των εξής πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων:

1. Κεφάλαιο 24-«Δικαιοσύνη, Ασφάλεια και Άμυνα»
2. Κεφάλαιο 31-«Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας»
3. Κεφάλαιο 26- «Παιδεία-Πολιτισμός»
4. Κεφάλαιο 23 «Απονομή Δικαιοσύνης-Θεμελιώδεις Ελευθερίες»
5. Κεφάλαιο 15-«Ενέργεια»

Σημειώνεται ότι τα τρία τελευταία κεφάλαια είναι ήδη μπλοκαρισμένα ατύπως από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Λευκωσία δεν έχει ακόμη πάντως αποφασίσει το χρονικό σημείο επιβολής του «εσχάτου σεναρίου» μονομερών κυρώσεων, την οριστική του μορφή και το τελικό περιεχόμενο, στοιχεία που τελούν υπό την αίρεση των θέσεων που θα ακουστούν στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα… Γίνεται κατανοητό, ότι η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του σεναρίου μονομερών κυρώσεων, δύναται είτε να έχει άμεση ισχύ από τον Δεκέμβριο, είτε απλώς να ανακοινωθεί και να τεθεί σε ισχύ σε ευθετότερο χρονικό σημείο.

Στα εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνεται και η στάση που θα τηρήσει η Λευκωσία έναντι της πρόθεσης της Σουηδικής Προεδρίας να ανοίξει το κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για το «Περιβάλλον» στις 21 Δεκεμβρίου, 10 μόλις μέρες μετά την πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, η μέχρι στιγμής επιλογή του παγώματος πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επίσης πέντε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές προκύπτουν από ένα συνδυασμό της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου της Ε.Ε. και των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου:

Υποχρέωση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού ?Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εξομάλυνση σχέσεων και τερματισμός της πρακτικής τουρκικών βέτο

Καλές γειτονικές σχέσεις

Ειρηνική επίλυση διαφορών

Το υπό διαμόρφωση σενάριο επιβολής μονομερών κυρώσεων που ετοιμάζει το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αποτελεί ωστόσο την «ιδεατή» επιλογή της Λευκωσίας ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας, στις 10-11 Δεκεμβρίου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει πρωτίστως στην εξασφάλιση ευρωπαϊκής απόφασης με τη σφραγίδα όλων των κρατών-μελών, επιχειρώντας να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να «νομιμοποιείται» εν συνεχεία να επιβάλει μονομερώς κυρώσεις εάν δεν εισακουστούν οι θέσεις της για λήψη ομόφωνης απόφασης.

Οι προθέσεις της Σουηδικής Προεδρίας, αλλά και της Βρετανίας, η οποία κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο, είναι εν πολλοίς δεδομένες. Η Στοκχόλμη, υπό την υψηλή εποπτεία του Λονδίνου, δεν προτίθεται να εισηγηθεί την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, κάτι που θα διαφανεί και στην πράξη τις προσεχείς βδομάδες, με την υποβολή του προσχεδίου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ).

Ήδη, η Σουηδική Προεδρία έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, εισηγούμενη στο πλαίσιο παρασκηνιακών συζητήσεων, ένα λεκτικό «ισχυρής πολιτικής επίπληξης» της Τουρκίας για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σουηδική συνταγή είναι απολύτως ανέξοδη για την Άγκυρα, η οποία θα ακούσει μεν ένα δήθεν «εξάψαλμο» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωση, αλλά δεν πρόκειται να κληθεί να καταβάλει κανένα ουσιαστικό πολιτικό κόστος στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδρομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα…

Προκειμένου μάλιστα να διασφαλιστεί πλήρως η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, το Λονδίνο κινεί τα νήματα και στο επίπεδο της Κομισιόν, προωθώντας ανάληψη του χαρτοφυλακίου για τη «Διεύρυνση» (πιθανολογούμενης της μετακίνησης του Φινλανδού Όλι Ρεν) από ένα κράτος που στηρίζει πλήρως τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Άγκυρας. Όπως πληροφορούμαστε, η πρώτη κρούση έχει ήδη γίνει. Η μέχρι σήμερα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία θα είναι η επόμενη Επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδιαφέρεται είτε για το χαρτοφυλάκιο «Διεύρυνσης», θέτοντας ως εναλλακτική επιλογή το χαρτοφυλάκιο που αφορά στις «Κλιματικές Αλλαγές».

Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η πολιτική προστασία της Τουρκίας και η διαφύλαξη της ενταξιακής της πορείας, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου, όσο και σε επίπεδο Κομισιόν, παραπέμπει σε μια εξαιρετική οργάνωση, η οποία δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στο Λονδίνο. Εάν μάλιστα η Σουηδία, ή κάποια άλλη χώρα του φιλοτουρκικού λόμπι κατορθώσει να εξασφαλίσει το χαρτοφυλάκιο Διεύρυνσης, σε συνδυασμό με την εκλογή της Βρετανίδας Κάθριν Άστον στη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, γίνεται κατανοητό ότι τα κέρδη για την Άγκυρα θα είναι τεράστια, όσες ακριβώς θα είναι και οι ζημιές για τη Λευκωσία…

Δεν μπλοφάρει ο Μάρκος
ΣΑΦΕΣμήνυμα ότι ο Μάρκος Κυπριανού «δεν μπλοφάρει» αναφορικά με την επιβολή μονομερών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας εισέπραξε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, στο πλαίσιο συνάντησης με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ξένη διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το «πάγωμα τουρκικών κεφαλαίων» χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πλέον ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και ότι η πρόθεση για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία δεν γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Οι ίδιοι κύκλοι φαίνεται να κατανοούν ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Κύπρο με άδεια χέρια, μετά την αξιολόγηση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου και ότι όντως θα επιχειρήσει να κάνει πράξη τη διακήρυξη ότι «η Τουρκία δεν θα περάσει αλώβητη», εάν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι θεωρούν ότι η κυπριακή κυβέρνηση «δεν έχει ούτε την πολυτέλεια, αλλά ούτε και την πολιτική αντοχή να διατηρήσει μόνη» ένα πλέγμα μονομερών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας…

«Η Λευκωσία δεν μπορεί μόνη»
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ θεωρεί ως δεδομένο ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν πρόκειται να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Φόρεϊν Όφις βολιδοσκόπησε ήδη όλες τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών και εμφανίζεται να εκτιμά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ουσιαστικά μόνη στη μάχη της Συνόδου Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, αν και εκτιμάται ότι η Λευκωσία δεν μπλοφάρει και θα επιδιώξει ακόμη και μονομερώς τη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας, η διαφαινόμενη σύμφωνα με τη Βρετανία απουσία στήριξης, δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Κυβέρνηση «να πάρει μακριά τη βαλίτσα» των κυρώσεων. Η έλλειψη στηριγμάτων εκ μέρους των ισχυρών κρατών, το ανοικτό μέτωπο του Κυπριακού και η μόνιμη απειλή άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, εκτιμάται από τους Βρετανούς ότι θα οδηγήσουν την Κυβέρνηση Χριστόφια να βάλει τελικά νερό στο κρασί της… Λονδίνο και Στοκχόλμη εμφανίζονται μάλιστα να υπενθυμίζουν προς τη Λευκωσία ότι βρίσκονται ήδη στο ψυγείο 12 διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας από σύνολο 33, ενώ μόλις 11 κεφάλαια έχουν ανοίξει, μετά από 5 χρόνια διαπραγματεύσεων. Με κοινοτική απόφαση πάγωσαν 8 διαπραγματευτικά κεφάλαια, ενώ άλλα 4 κεφάλαια πάγωσαν λόγω της άρνησης του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να συζητήσει καν το ενδεχόμενό άνοιγμά τους. Ως εκ τούτου, Βρετανία και Σουηδία θεωρούν ότι το πάγωμα επιπλέον κεφαλαίων της Τουρκίας θα οδηγήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας σε πλήρη παράλυση και προειδοποιούν, με ύφος απειλής, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αλυσιδωτές δυσμενείς επιπτώσεις και στην επίλυση του Κυπριακού.
Υπενθυμίζεται ότι 8 κεφάλαια της Τουρκίας πάγωσαν με κοινοτική ομόφωνη απόφαση στις 11 Δεκεμβρίου 2006 λόγω άρνησης της χώρας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο:

1. Κεφάλαιο 1 «Ελεύθερη Κυκλοφορία Αγαθών»

2. Κεφάλαιο 3 «Δικαίωμα Εγκατάστασης και Ελευθερία Παροχής Υπηρεσιών»

3.Κεφάλαιο 9 «Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες»

4. Κεφάλαιο 11 «Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη»

5. Κεφάλαιο 13 «Αλιεία»

6. Κεφάλαιο 14 «Πολιτική Μεταφορών»

7. Κεφάλαιο 29 «Τελωνειακή Ένωση»

8. Κεφάλαιο 30 «Εξωτερικές Σχέσεις».

Εν συνεχεία, ο Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να παγώσει ατύπως τα εξής κεφάλαια, με το αιτιολογικό ότι συνδέονται με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, κάτι που το Παρίσι δεν υποστηρίζει:

1. Κεφάλαιο 17 «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική»

2. Κεφάλαιο 22 «Περιφερειακή πολιτική και Συντονισμός Διαρθρωτικών Εργαλείων»

3. Κεφάλαιο 34 «Θεσμικά Όργανα»

4. Κεφάλαιο 33 «Δημοσιονομικές και Προϋπολογιστικές Προβλέψεις»

Σημειώνεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί τοποθέτησε στο «γαλλικό ψυγείο» και το κεφάλαιο 11 «Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη», το οποίο ωστόσο είναι ήδη παγωμένο με βάση την κοινοτική απόφαση του Δεκεμβρίου 2006.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. Οι πιό σωστές και εύστοχες αποφάσεις είναι οι δύσκολες. Ας θυμηθούμε το τι πέτυχε ο Τσέχος πρόεδρος όντας μόνος του ενάντια στο σύνολο της ΕΕ. Απλά τους γονάτισε όλους!
    Εάν θέλει ο κ. Χριστόφιας να μη ζει στη σκιά του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου πρέπει να κάνει αυτό το οποίο όλοι του λένε να μην το κάνει. Έτσι γράφεται η ιστορία και αλλάζει ο ρους της. Με εύκολες αποφάσεις η ιστορία απλά σε προσπερνά, αν δεν σε εκμηδενίζει κιόλας.
    Ας διαλέξει είτε να ζήσει στον εύκολο συμβιβασμό ως ανθρωπάκος είτε στη δύσκολη ανάληψη προωτοβουλιών και δυναμικών κινήσεων ως πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ. Κομνηνέ,

    Αν ο Χριστόφιας βάλει βέτο, δεν θα πάψει να ζει απλώς υπό την σκιά του Παπαδόπουλου, αλλά θα το έχει ξεπεράσει.
    Δυστυχώς, μετά το ιστορικό του "ΟΧΙ", ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έκανε απολύτως τίποτε για να σταματήσει την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας. Ουδέποτε διεκδίκησε το παραμικρό, ως όφειλε. Ακολούθησε την καταστροφική πολιτική των Αθηνών, του "δεν διεκδικούμε τίποτε".

    Είχε απειλήσει και την Αγγλία ότι θα κάνει απαιτητό το χρέος της προς την Κύπρο για τα οφειλόμενα ενοίκια των βάσεων (δεν έχει δώσει ούτε πένα μέχρι σήμερα), αλλά ούτε αυτό έκανε. Άφηνε τους Άγγλους να προωθούν αναίσχυντα την αναγνώριση της "ΤΔΒΚ", χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε.

    Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως να ασκησει βετο, οταν πριν το δημοψηφισμα ελεγε οτι τωρα πρεπει να πληρωσει ο λαος για το πραξικοπημα και την εισβολη,και μετα το οχι ελεγε οτι ζουμε ξανα την αναβιωση του εθνικισμου?
    Αυτος τραβηξε το χαλι απο τον Τασσο για να λυση το Κυπριακο συμφωνα με τις κομματικες του φιλοδοξιες.
    Ξεπουλημα του Ελληνοκυπριακου λαου στο ονομα της θολοκολτουρας του περι ταχα αδελφων Τουρκοκυπριων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.