22/11/09

Το πρόβλημα θα αυτο-επιδεινώνεται όσο θα καθυστερεί η οριστική επίλυσή του

Του Τασου Γιαννιτση*

Το ασφαλιστικό ξανά στην επικαιρότητα! Και μάλιστα σε συνθήκες εκρηκτικών προβληματικών καταστάσεων. Αν δούμε ψύχραιμα τι συμβαίνει, δεν θα ήταν παραδοξολογία να πω ότι δεν υπάρχει καν κάτι έκτακτο. Τα 2,5 δισ. ευρώ που αναζητούνται για τη στήριξη των ταμείων δεν είναι παρά το 1% του ΑΕΠ, που νομοθετήθηκε ως υποχρέωση του κράτους υπέρ του ΙΚΑ. Δεν είναι κάτι παραπάνω

Ομως και αυτό σήμερα δημιουργεί κρίση. Ετσι, τίθενται τρία ερωτήματα: Πώς και γιατί φτάσαμε ώς εδώ, τι επιπτώσεις συνεπάγεται η κατάσταση αυτή και αν μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η πρώτη απάντηση είναι σχετικά απλή. Το ασφαλιστικό έχει την ιδιότητα να αυτο-επιδεινώνεται ανάλογα με το πόσο καθυστερεί η επίλυσή του. Ετσι, όποιος επιλέγει απραξία, σημαίνε ότι ταυτόχρονα, αφανώς, κάνει άλλες δύο επιλογές: την επιδείνωση του προβλήματος αύριο και πιο επώδυνες και δύσκολες λύσεις στο μέλλον. Ετσι, μια πολιτική πρόταση του 2000 δεν δίνει τα ίδια αποτελέσματα αν υιοθετηθεί το 2010. Σήμερα, πληρώνουμε τον λογαριασμό της αντίληψης ότι η πολιτική δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα για το ασφαλιστικό, καθώς αυτό αφορά ένα θολό αόριστο μέλλον. Σήμερα, επίσης, διαπιστώνουμε πόσο δεν αρκούν παρεμβάσεις, όπως αυτές των τελευταίων ετών, για να δώσουν μια ανάσα μέσης διάρκειας στους ασφαλισμένους.

Η απάντηση για τις επιπτώσεις είναι πιο σύνθετη. Κατ’ αρχάς, κινδυνεύουμε να ξεπεράσουμε το σημείο, έπειτα από το οποίο το πρόβλημα θα είναι τόσο οξύ, ώστε πολιτικά όποια αντιμετώπιση θα είναι ανέφικτη. Στην περίπτωση αυτή, κακήν κακώς, θα λαμβάνονται κάθε τόσο κάποια μέτρα για να εξοικονομούνται πόροι, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα χρειάζονται νέα μέτρα. Το ασφαλιστικό σύστημα θα εκφυλιστεί. Η πολιτική και κοινωνική σκηνή θα κυριαρχείται από κρίση, καθώς, επιπλέον, το ασφαλιστικό θα οδηγεί την ανάπτυξη, και συνεπώς τους πραγματικούς μισθούς και συντάξεις σε τέλμα.

Επιπλέον, η προοπτική της ασφαλιστικής ανασφάλειας θα ωθεί πολλούς νέους ασφαλισμένους σε ασφαλιστική «αντίσταση» ή «επανάσταση»: όσοι μπορούν, θα αποφεύγουν να πληρώσουν εισφορές, καθώς θα ξέρουν ότι ο κίνδυνος να μην πληρώσει γι’ αυτούς κανείς στο μέλλον είναι υψηλός. Η απασχόληση με «μπλοκάκια» θα φτάσει να είναι επιθυμητή επιλογή. Το σκηνικό του δανεισμού θα είναι εκρηκτικό για τις γενιές που θα έχουν να ξεπληρώσουν τα τεράστια χρέη που θα σωρεύονται για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ελλειμμάτων.

Τι κάνουμε; Μέτρα μόνο για το ασφαλιστικό κινούνται σε λάθος τροχιά. Ενα τμήμα της απάντησης είναι μια αποτελεσματική αναπτυξιακή πολιτική, που θα οδηγεί σε αυξήσεις πραγματικών μισθών και συντάξεων. Χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό, μια δεκαετία ανάπτυξης με 1% αντί 3% αύξηση του ΑΕΠ τον χρόνο σημαίνει αθροιστικά περίπου 22% χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς και συντάξεις, και αντίστροφα.

Βέβαια, παράλληλα, πρέπει να απαντηθούν καίρια ερωτήματα, σχετικά με το τι θέλουμε και σε ποιο χρονικό ορίζοντα, πώς θα επιμεριστεί το όποιο βάρος, αν θα μείνουμε αποκλειστικά στο σημερινό διανεμητικό σύστημα ή θα πάμε σε ένα μίγμα διανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού, πώς θα εξαλειφθεί η διαφθορά στις ασφαλιστικές σχέσεις, αν το κράτος θα εξακολουθήσει να ασκεί κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των ταμείων ή όχι. Η συλλογική άρνησή μας να καταπιαστούμε με τέτοια ερωτήματα κάνει αδύνατη μια απλή απάντηση στο «τι κάνουμε». Αν δεν ξέρεις πού θες να πας, δεν μπορείς να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

* Ο κ. Τ. Γιαννίτσης είναι πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

6 σχόλια:

  1. Προαιρετική ασφάλιση να τους τυφλώσει ο θεός με νεοφιλελευθερισμό να μας την παραχωρήσουν γιατί συμφέρει ολο το λαό και ασφαλιστικά και πολιτικά να αφαιρεσει το βρόχο απ' το λαιμό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι στραβός ο γιαλός,αρμενίζουμε και στραβά....-εδώ και 60 χρόνια-,τι περιμένουμε ;;; να γίνουμε σαουδική αραβία;;;; Οι δύο βασικές αρχές της ασφάλισης είναι Α.ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ και Β.ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ !!! οι οποίες παραβιάζονται εδώ και περίπου 60 χρόνια-από το 1950-.Η συμμετοχική ασφάλιση,δλδ η κουτάλα στο καζάνι και πέρνουμε, τελείωσε.Οι ρυθμίσεις των "εργατοπατέρων" ότι η συνταξή τους θα είναι ο μέσος όρος της μισθοδοσίας τους, των τελευταίων 2 χρόνων εργασίας τους είναι πλιάτσικο στις συντάξεις των επομένων.Οι εκάστοτε κυβερνώντες διόριζαν τους διοικητές των ταμείων για να τους "βγάζουν τα γούστα".Με πληθωρισμό 25% "δανειζόταν υποχρεωτικά" απο τα ταμεία με 0,5% και τουλάχιστον 3 χρόνια χαριτος. ΟΧΙ κύριοι... το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο του κάθε εργαζόμενου καθορίζει την συνταξή του,ανάλογα με την αποδοσή του.Και επειδή το δημόσιο είναι αυτό που είναι.. ας απελευθερώσει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις,ναι να μπορώ να ασφαλισθώ σε ιδιωτικές εταιρίες,όπου η συνταξή μου θα είναι ως και 7πλάσια(επταπλάσια) του δημοσίου.Το δημόσιο μπορεί να κρατήσει τον έλεγχο και την αντασφάλιση δλδ την εγγύηση ότι θα αποδωθούν οι προβλεπόμενες συντάξεις ( και όχι οπως έκανε ο υιός ρήγκαν;; που τα πήρε και έφυγε).Ναι η ασφαλιστική πολιτική πρέπει να είναι αυστηρή και σκληρή.Για όσους αποφευγουν να καταθέσουν συνταξιοδοτικό κεφάλαιο και όχι για αυτούς που είναι συνεπείς και βλέπουν να χάνονται οι καταθέσεις τους..... Απλά πράγματα :δεν μπορείς να προσκομίζεις πιστοποιητικό απορίας όταν είσαι ιδιοκτήτης ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων !!!Επειδή το άθλημα αυτό έχει πρωταθλητές εδώ στην ελλάδα μας.Και όταν ο οικονομικός μετανάστης έχει πλήρη κάλυψη με 60 ημερομίσθια και φέρνει όλη του την φάρα=οικογένεια-και το υπόλοιπο χωριό του για νοσηλεία και επιδόματα ΑΜΕΑ.... και συντάξεων ανικανότητος >67%, τι περιμένετε ;;; Φυσικά θα βουλιάξουν τα ταμεία.Και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να μεταφέρουν συνταξιοδοτικό κεφάλαιο από την χώρα που εργάσθηκαν, ροκανίζουν την δική μου και την δική σας,σύνταξη.Ας μας ενημερώσει ο κάθε καθηγητής με τι σύνταξη προσδιοκεί να συνταξιοδοτηθεί και πως θα το καταφέρει.Και ας μας καταθέσει το πρωτυπο κράτος που θα πρέπει να αντιγράψουμε για να είμαστε σωστοί.Οχι την Σ.Αραβία,βέβαια...Τα κράτη που εφαρμόζουν "κοινωνική πολιτική" και υπηρεσίες υγείας, είναι πολύ σκληρά στην εφαρμογή των κειμένων διατάξεων.Συντάξεις αναπηρίας δίνονται μερικές δεκάδες κατ'ετος.Αυτά τα ολίγα,τα πολλά.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτσε ρε φίλε και άμα δεν έχουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία από που θα τρώει το κράτος και πως θα κλείνει τρύπες του προυπολογισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ρωτήσω τον διαχειριστή γιατί κατέβηκε η σχετική μου ανάρτηση;;;; Το θεωρώ αντι-δημοκρατικο. Αν ενόχλησα κάποιους ας μου ζητήσουν τον λόγο.... από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A.Λ.
    Δεν έχει κατεβεί κανένα σχόλιό σου, όπως δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.
    Μήπως δεν το έστειλες;
    Στείλτο και θα αναρτηθεί.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από που να το ανασύρω ΣΚΑΛ;;; δλδ που να τρο βρώ ;;; στην ηλικία μου ακόμη και το ότι ανοίγω το ρημάδι το Λαπτοπ ειναι καθημερινός αθλος... Ομως εσεις συνεχίστε,μια χαρά ιστολόγιο ειστε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.