17/11/09

Επιστολή Μπαρόζο

«Η Τουρκία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την αποτελεσματική έρευνα για την διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, οι οποίοι έχουν εξαφανισθεί κάτω από συνθήκες απειλής της ζωής τους», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε απαντητική επιστολή προς την Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η θέση του αυτή στηρίζεται επί της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κύπρος εναντίον Τουρκίας της 10ης Μαΐου του 2001. Οπως επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο, η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί επειγόντως με την απόφαση του Δικαστηρίου και προσθέτει ότι, εάν τα στοιχεία, τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψή του επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην ουσία τους πέντε δολοφονηθέντες από τον τουρκικό στρατό, με χαριστική βολή στο κεφάλι, Ελληνοκύπριους στρατιώτες στο χωριό Τζιάος. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παραλείπει να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στην Επιτροπή Εξεύρεσης Αγνοουμένων, της οποίας ο στόχος, όπως τονίζει, είναι καθαρά ανθρωπιστικός.

Η επιστολή Μπαρόζο συνιστά απάντηση προς την κ. Θεοχάρους, η οποία με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Επιτροπή Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, κατέθεσε (στον Πρόεδρο της Κομισιόν), φωτογραφικό και άλλο υλικό από τους πέντε Ελληνοκύπριους δολοφονηθέντες στρατιώτες στο Τζιάος. Ταυτοχρόνως, στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους θίγει το γενικότερο ζήτημα των αγνοουμένων και των υποχρεώσεων της Τουρκίας να βοηθήσει στον τερματισμό ενός τέτοιου ανθρωπιστικού ζητήματος, ανοίγοντας τα στρατιωτικά της αρχεία.

1 σχόλιο:

  1. Η επιστολή αυτή φτάνει να σταματήσει κάθε περαιτέρω ενέργεια για ένταξη της τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Αλλά αυτό δεν το θέλει ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής, άραγε είναι εντολή των ΗΠΑ προς αυτούς τους δυο.?

    (Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια σελίδα για δημοψηφίσματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.