25/11/09

Αντίδραση του ΝΑΤΟ στις τουρκικές παραβατικές πρακτικές ζητά η Ελλάδα


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, στην έδρα του στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολτικής.
Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, η οποία, όπως τόνισε ο υπουργός, έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις και στη λειτουργία του ΝΑΤΟ.
«Οι παραβατικές πρακτικές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν συνάδουν με τις σχέσεις δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ και πιθανώς αυριανών εταίρων στην ΕΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας. Πρόσθεσε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τον κ. Ράσμουνσεν για τα προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση και επεσήμανε παράλληλα πως για την Ελλάδα δεν είναι δυνατόν η Συμμαχία να παρακολουθεί παθητικά, καθώς με τον τρόπο αυτό στέλνονται λάθος μηνύματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί θετικά σε αυτές τις ανησυχίες της.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Τόνισε ακόμη πως η λύση πρέπει να είναι «ευρωπαϊκή» αλλά και «κυπριακή», με την έννοια ότι θα πρέπει «να αφήσουμε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συζητήσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον ως κράτος - μέλος της ΕΕ, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, έξωθεν πιέσεις ή ακόμη και απειλές οι οποίες κάνουν λόγο για την τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού».
Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, ο κ. Δρούτσας παρουσίασε στον κ. Ρασμούσεν την πρόταση της Ελλάδας, γνωστή και ως «Ατζέντα 2014» σχετικά με τη σαφή προοπτική που η Αθήνα επιθυμεί να δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή τους πορεία.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, σημείωσε πως η στάση του ΝΑΤΟ είναι η γνωστή απόφαση που έλαβε η Συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nαυτεμπορική

6 σχόλια:

  1. Θετική κίνηση αλλα απαιτούνται περισσότερα υπο την μορφή έντονων διαμαρτυριών σε κάθε διεθνή οργανισμό και αυξανόμενη πόλωση στα θέματα της ΕΕ .

    εννίοτε έχουμε κάθε λόγο δια των συνεχών προκλήσεων να αρνηθούμε την είσοδο τους στην ΕΕ και να σταματήσουμε το θέατρο της “βελτίωσης” των ελληνοτουρκικών σχέσεων .

    νησάφι πια ..βαρεθήκαμε τους "ζήτουλες" που όποιον βλέπουν μπροστά τους όλο και κάτι θα ζητήσουν .

    Λ.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νεότερα για όσους κατοικούν στην Αθήνα και όχι μόνο αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας:
    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Όλα αλλάζουν στην Ευρώπη; Η Συνθήκη της Λισσαβώνας" που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009 απο τις 12.00 μέχρι τις 16.00.




    Θα συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Κρίτων Αρσένης, Σπύρος Δανέλλης, Μαριλένα Κοππά, Σταύρος Λαμπρινίδης, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Άννυ Ποδηματά, Συλβάνα Ράπτη, Γιώργος Σταυρακάκης καθώς και η προτεινόμενη από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη θέση της νέας Ελληνίδας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μαρία Δαμανάκη.

    Η εκδήλωση θα είναι διακαναλική και θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση σου σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Κατά τη διάρκειά της θα γίνουν ζωντανές συνδέσεις με κανάλια της περιφέρειας για να έχουν τη δυνατότητα πολίτες από όλη την Ελλάδα να θέσουν ερωτήματα προς τους ευρωβουλευτές.

    Την εκδήλωση θα συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαρία Χούκλη και Κώστας Αργυρός. Μπορείς να την παρακολουθήσεις, ζωντανά, στο live.pasok.gr και από τον Ελληνικό Δορυφόρο HELLAS SAT*.

    Εαν επιθυμείς να θέσεις την δική σου ερώτηση θα μπορείς μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά στους αριθμούς που θα εμφανίζονται στην οθόνη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

    Με εκτίμηση,
    Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
    στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    * Η συχνότητα του δορυφόρου είναι η 11.050,750 Vertical, Symbol Rate: 3,300 FEC:7/8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά κάνουμε και γι αυτό γελοιοποιούμαστε. "Προφέυγουμε" στο ΝΑΤΟ κατά της τουρκικής "παραβατικής" (sic, για τσαντάκηδες μιλάμε;) συμπεριφοράς, ενώ το ΝΑΤΟ εμμέσως βοήθησε την Τουρκία στην κατάληψη της μισής Κύπρου και δεν διερωτάται γιατί με χρήματά του η Τουρκία έχει φτιάξει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο του κόσμου, τον οποίο ελλιμενίζει στο Αιγαίο.

    Δεχόμαστε Τούρκο πτέραρχο στην Λάρισσα, χωρίς να βάλουμε βέτο λόγω "ειδικών συνθηκών", δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μετά θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά.

    Ε, είμαστε καραγκιόζηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΩΣΤΩΣ Ο nativist.....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε πρώτη φάση, αυτή η κίνηση του αναπληρωτή Υπ.Εξ προς το ΝΑΤΟ, δεν δείχνει άστοχη. Ομως έπειδή η Τουρκία συνηθίζει να το παίζει περιφρονητικά ακόμα και προς τις Διεθνείς Συνθήκες (κι΄ας τις έχει υπογράψει), θα ήταν καλό να επιμένουμε σθεναρά σε τέτοιου ειδους οχλήσεις. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Eλίνα Γαληνού

    Δεν μπορείς να επιμένεις σε τέτοιες οχλήσεις, όταν είσαι ανακόλουθος. Απλώς γελοιοποιείσαι. Ο nativist έχει απόλυτο δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.