25/11/09

Η Ελλάδα και η δυναμική των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων


Αρθρο Του Ιωάννη Θ. Μάζη
Ο Ιωάννης Θ. Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας / Γεωπολιτικής, ΕΚΠΑ.


Ο Εφραίμ Ίνμπαρ είναι από τους πλέον αξιόλογους διεθνολόγους και στρατηγικούς αναλυτές του Ισραήλ, γνωστός στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλάκις προσκληθείς σε σημαντικά διεθνή συνέδρια που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα αλλά και σε σημαντικά ελληνικά κομματικά think tank, όπως το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής».

Είναι διευθυντής του διεθνώς αναγνωρισμένου, και με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον, Begin-Sadat Center (BESA) for Strategic Studies, του Πανεπιστημίου του Bar Ilan στο Τελ Αβίβ. Είναι αντιπρόεδρος στο «Ίδρυμα Γιτζχάκ Ράμπιν» και προωθεί, εδώ και πολλά χρόνια, με πραγματική αφοσίωση, τον τουρκο-ισραηλινό διάλογο. Ο ίδιος, όπως αναφέρει στο κατωτέρω σχολιαζόμενο άρθρο του, της 6ης Οκτωβρίου, στην Jerusalem Post υπό τον τίτλο “An Open Letter to my Turkish Friends” 1, «πιστεύει ότι η τουρκο-ισραηλινή στρατηγική συμμαχία έχει τεράστια σημασία για τις δύο χώρες αλλά και για τη Δύση στο σύνολό της». Όπως ο ίδιος παραδέχεται στο εν λόγω άρθρο, η αφοσίωσή του αυτή τον έχει χαρακτηρίσει στο Ισραήλ ως ιδιαιτέρως «φιλότουρκο» και «αρκετοί Ισραηλινοί φίλοι του τον ονομάζουν “Mr Turkey”!

Ο Εφραίμ Ίνμπαρ είναι και δικός μου φίλος και, λόγω της υψηλής του ευφυΐας αλλά και της επιστημονικής του προσέγγισης για τα πράγματα, συγκρούεται με όλους τους κανόνες του διαλόγου μαζί μου, διαφωνώντας ή συμφωνώντας σε πολλά ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Εδώ και έξι περίπου χρόνια, με την ευκαιρία της πρώτης μου ομιλίας στο BESA Center of Strategic Studies, στο Τελ Αβίβ, του είχα εκθέσει τις εκτιμήσεις μου για τον επιταχυνόμενο και ασφαλώς διαφαινόμενο εξισλαμισμό της πολιτικής ζωής στην Τουρκία και είχα αναρωτηθεί για το μέλλον της τουρκο-ισραηλινής στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας και συμμαχίας, υπό τις προϋποθέσεις ανάλογων εξελίξεων. Φυσικά… διαφωνήσαμε εντονότατα!

Πριν τρία περίπου χρόνια, όταν μου έκανε την τιμή να με ξαναπροσκαλέσει στο BESA για μία ακόμη διάλεξή μου, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Madlen Feher”, επανήλθα στις εκτιμήσεις μου και του επανυπέβαλα την ερώτησή μου σχετικά με το μέλλον των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Ξαναδιαφωνήσαμε εντονότατα! Δεν έβλεπε καμία «επιστημονική» ή «ρεαλιστική βάση» στο ερώτημά μου. Έτσι, δεν μπορούσα παρά να εκπλαγώ ιδιαίτερα, όταν διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο του στην εγκυρότατη Jerusalem Post, απ’ όπου κράτησα τα εξής σημεία:

1. Ότι ως «πραγματικός φίλος της Τουρκίας ανησυχεί τα μέγιστα σήμερα, βλέποντάς τη να ολισθαίνει προς τη λανθασμένη κατεύθυνση»!
2. Ότι «έκαμε λάθος», όταν πίστευε ότι το Α.Κ.P. «θα μετέτρεπε την Τουρκία σε ένα κράτος πρότυπο μετριοπαθούς ισλαμικής Δημοκρατίας, για ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο»!
3. Ότι «το Α.Κ.P. ολοένα και περισσότερο υποκύπτει στα ισλαμιστικά του ένστικτα (sic!), έχοντας ιεραρχήσει ως δευτερεύουσες τις σχέσεις του με τη Δύση»!

Και στηρίζει όλα αυτά τα απαισιόδοξα συμπεράσματά του σε μερικά πρόσφατα δεδομένα που χαρακτήρισαν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως την υποδοχή του «αμφιλεγόμενου» (sic!) Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην Άγκυρα τον Αύγουστο του 2008, τη διαφωνία της Τουρκίας, «σε αντίθεση με οποιουσδήποτε άλλους δυτικούς συμμάχους», στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, την πρόσκληση του Σουδανού προέδρου Omer Hassan al-Bashir, ο οποίος ευθύνεται με τη γενοκτονία στο Νταρφούρ, τις στενότατες τουρκικές σχέσεις με τη Χαμάς, την εξαιρετικά «προσβλητική για το Ισραήλ» στάση του κ. Ερντογάν αναφορικά με την επιχείρηση “Cast Lead” στη Γάζα, μη δεχόμενος εξηγήσεις υποστηρίζουσες το ότι όλα έγιναν «για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης του τουρκικού λαού», την έρευνα και τις διώξεις του κ. Ερντογάν, στην υπόθεση «Εργκένεκον» για τις οποίες εκφράζει την ανησυχία του ότι χρησιμοποιούνται από το Α.Κ.P. για να καταπνίξει κάθε αντίδραση από πλευράς αντιπολιτεύσεως και, τελικώς, τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας εναντίον τού κεμαλιστικών τάσεων ομίλου Ντογάν, τον οποίο θεωρεί ακόμη μια προσπάθεια κατάπνιξης των αντιπολιτευομένων φωνών από το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας.

Και καταλήγει, απολύτως απογοητευμένος, σε εξαιρετικά αρνητικά συμπεράσματα σχετικά με αυτό καθαυτό το μέλλον της Τουρκίας στο σύγχρονο κόσμο! Αναρωτιέται κατά πόσον η «σύμμαχος Τουρκία» θέλει να μετατραπεί σε μια «οποιαδήποτε οπισθοδρομική ισλαμική μεσανατολική χώρα» και καλεί όλους τους Τούρκους «φίλους του σε οποιαδήποτε πλευρά του πολιτικού φάσματος κι αν βρίσκονται» να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Soner Cagaptay2 στο άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο «Εγκαταλείπει τη Δύση η Τουρκία;» στο έγκριτο Foreign Affairs (30 Οκτωβρίου 2009), αναφερόμενος ιδιαίτερα στην εκδίωξη του Ισραήλ από την ετήσια τουρκική αεροναυτική άσκηση «Αετός της Ανατολίας». Και όχι μόνον αυτοί…

Πρέπει να αντιληφθούμε κάποια στιγμή στη χώρα μας ότι η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς την ισλαμιστική οπισθοδρόμηση και ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να αποδείξει πως η Ελλάδα είναι ο μόνος ασφαλής εταίρος στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, για να υποστηρίξει τη διασφάλιση των δυτικών κοινωνικο-πολιτισμικών αξιών στη ΝΑ Μεσόγειο.

Θα αντιληφθεί η χώρα μας ότι το Ισραήλ, τις κρίσιμες αυτές στιγμές για την ασφάλειά του, δεν έχει πλέον σύμμαχο την Τουρκία;

Θα αντιληφθεί η χώρα μας τι σημαίνει για την ισραηλινή ασφάλεια αυτή η ανατροπή των στρατηγικών συσχετισμών του με την Άγκυρα;

Θα αντιληφθεί η χώρα μας τι σημαίνει αυτή η απώλεια «στρατηγικού βάθους» για το Ισραήλ, ειδικά αυτή την κρίσιμη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή περίοδο;

Θα αντιληφθεί η χώρα μας ποια πρέπει να είναι, από τούδε και στο εξής, η σχέση της με το Τελ Αβίβ;

Ή μήπως αδιαφορώντας θα «προσφέρει σε ασημένια πιατέλα» την «κεφαλή του Ισραήλ» στα χέρια των ισλαμιστών νεοοθωμανών της Άγκυρας, με οτιδήποτε αρνητικό σημαίνει αυτό για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα;

1. Σ.Σ.: «Ανοιχτή επιστολή προς τους Τούρκους φίλους μου». Βλέπε το πρωτότυπο στη διεύθυνση: http://www.jpost.com /servlet/Satellite?cid=1254827721464&pagename=JPArticle%2FShowFull
2. Στο http://www.foreignaffairs.com/articles/ 65634/soner-cagaptay/is-turkey-leaving-the-west, Soner Cagaptay, “Is Turkey living the West?”. O S. Cagaptay είναι ανώτερος ερευνητής εταίρος και διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Ερευνών της Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον. Είναι επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου Islam, Secularism, and Nationalism in Modern Turkey: Who Is a Turk?
m-epikaira.gr

12 σχόλια:

  1. Ναι αλλά αν η ανεύρεση νέου «στρατηγικού βάθους» του Ισραήλ σημάνει την θυσία του δικού μας «στρατηγικού βάθους» προς χάριν του Ισραήλ και της αποδείξεως ότι είμαστε «πιστοί σύμμαχοι» αποκόβοντας δεσμούς που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια τότε να λείπει το βύσσινο. Είπαμε μας έχουν ανάγκη δεν τους έχουμε ανάγκη και πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ανατολική Ευρώπη δεν είναι πεδίο ασύμμετρου πολέμου. Αλλιώς καληνύχτα κι αντίο. Ή σύμμαχοι ή φορείς του νεοοθωμανισμού ας διαλέξουν. Αυτό το δίλλημα όμως δεν είναι δικό μας. Εκείνοι και οι αμερικανοί το δημιούργησαν και τώρα έχουν τα πρώτα επίχαιρα των πράξεών τους. Φυσικά πάντα υπάρχει χρόνος για μετάνοια πριν είναι αργά. Αλλά δεν νομίζω πως τίθεται ακόμα τέτοιο θέμα. Μετανοίας εννοώ.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (αρθρο κ. Μάζη)Το Ισραήλ ανησυχεί, το (ισχυρό) φιλοϊσραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ ανησυχεί για την πορεία της Τουρκίας και την πολιτική της στη Μ. Ανατολή. Το Ισραήλ ανησυχεί για κάθε πολιτική (ατόμου ή χώρας)που αμφισβητεί την επισημη πολιτική του. Και αυτή τη στιγμή η πολιτική Ομπάμα δεν βρίσκεται απολύτως συντονισμένη με την επίσημη ισραηλινή πολιτική. Ίσως είναι μάλιστα αρκετά μακριά-και στο θέμα του Ιράν. Το Ισραήλ πιέζει πολύ για βομβαρδισμούς. Οι ΗΠΑ αντιδρούν-αντιδρούσε και ο Μπους. Η Τουρκία προβάλλει ως δύναμη εξισορροπησης του Ισραήλ και για να το πετύχει απομακρύνεται από την επίσημη ισραηλινή πολιτική-με τη συγκατάθεση του Ομπάμα, ως φαίνεται. Όλα αυτά δεν καθιστούν ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ το Ισραήλ φίλο της Ελλάδας-επειδή είναι "εχθρός του εχθρού" μας. Για να γίνει φίλος θα πρέπει κάτι να δώσει. Το ζητάμε; Το δίνει; Ο κ. Μαζης πάντως ούτε που τον νοιάζει, ούτε καν θέτει τέτοια ζητήματα. Ωραίοι είμαστε. Μια ο κ. Μαρκεζίνης μια ο κ. Μάζης, ένας-ένας μας καλούν να γίνουμε φίλοι με καποιον. Ούτε για την προσφορά (τους) ομιλούν, ούτε για τη ζήτηση εκ μέρους μας. Και τέλος: χρήσιμο θα ήταν να βλέπουμε τι θέλει και τι μπορεί να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση. Πχ η σημερινή θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούν οι υπερατλαντικοί φίλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ για άρθρο Μάζη. Ανησυχούν στο Ισραήλ και οι φίλοι τους στις ΗΠΑ με κάθε τι που διαφοροποιείται από την επίσημη πολιτικήτ ου Τελ Αβίβ. Ο Ομπάμα και η Τουρκία (με προτροπή του)διαφοροποιούνται. Ωστόσο "ο εχθρός του εχθρού" δεν είναι αυτομάτως φίλος. Πρέπει να παραάσχει ανταλλάγματα. Τα ζητάμε; Τα προσφέρουν; Γι΄αυτά να μιλήσει ο κ. Μάζης. Αλλά ούτε αυτός ούτε ο κ. Μαρκεζίνης ομιλούν περί αυτών. Κυρίως όμως θα έπρεπε αντί υποδείξεων να ασχοληθουμε με το εαν η σημερινή (ή η χθεσινή) κυβέρνηση θέλουν ή/και μπορούν να ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική ευελιξίας και σχετικής ανεξαρτησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (για κ.Μάζη)Τα ίδια λέει και ο Πέρες περί ισλαμικής στροφής της Τουρκίας. Τα ίδια και φιλοϊσραηλινά άρθρα σε αμερικανικές εφημερίδες (Τάϊμς κλπ). Η "πηγή" είναι κοινή: Κάθε τι που διαφοροποιείται από την επίσημη πολιτική του Ισραήλ προκαλεί την εχθρότητα του Τελ Αβίβ. Ο Ομπάμα (διστακτικά) και η ΤΟυρκία (με προτροπή του) διαφοροποιούνται. Αυτό δεν καθιστά αυτομάτως το Ισραήλ φίλοο μας στη βάση "ο εχθρός του εχθρού" μας είναι φίλος. Χρειάζονται ανταλλάγματα. Τα προσφέρουν; Τα ζητάμε; Περί αυτών να ομιλησουν ο κ. Μάζης αλλά και ο κ.Μαρκεζίνης0γαι τη Ρωσία. Και κυρίως: Καλύτερα από υποδέιξεις είναι να μιλάνε (να μιλάμε)για το τι θέλει (και τι μπορεί)κάθε συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή ή η χθεσινή. Αλλιώς μιλάμε (μιλάνε) στον αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eελευθέριε Β.,

    1) Ποιο είναι το δικό μας "στρατηγηικό βάθος"; Υπάρχει κάτι τέτοιο;

    2) Τι δεσμούς έχουμε αναπτύξει "όλα αυτά τα χρόνια"; Βλέπεις εσύ να έχουμε κανέναν "δεσμό"; Μπακούρια είμαστε, ολομόναχοι, χωρίς συμμάχους.

    3) Έχει καθόλου η Ελλάδα εξωτερική πολιτική, ή είναι προσδεδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ, χωρίς το παραμικρό όφελος. Αντιθέτως μάλιστα, το ότι είμαστε δεδομένοι, σε συνδιασμό με την απίστευτη ενδοτικότητά μας, μάς έχει κάνει ανυπόληπτους διεθνώς.

    @ Αρθρογράφο

    "Ή μήπως αδιαφορώντας θα «προσφέρει σε ασημένια πιατέλα» την «κεφαλή του Ισραήλ» στα χέρια των ισλαμιστών νεοοθωμανών της Άγκυρας, με οτιδήποτε αρνητικό σημαίνει αυτό για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα;"

    Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση ούτε να προσφέρει, ούτε να μην προσφέρει τίποτε σε κανέναν. Ούτε την δική τηςεπικράτεια δεν είναι σε θέση να διαφυλάξει. Σιγά να μην περιμένει το Ισραήλ "προστασία" από την Ελλάδα. Εκείνο έχει αποδείξει ότι ξέρει να διασφαλίζει τα συμφέροντά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκπλησσομαι καθε φορα με την αφελεια τετοιου ειδους αναλυσης:

    "... Πρέπει να αντιληφθούμε κάποια στιγμή στη χώρα μας ότι η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς την ισλαμιστική οπισθοδρόμηση ..."

    Και ρωτω - ποτε η γενοκτονος Τουρκια δεν ειτανε υποτελης της βαρβαρης και φασιστικης ιδεολογιας του ισλαμικου "death-cult" ;
    - Ianus, Thanks for your expertise but I'd rather prefer Imam Erdogan's judgment "It is not possible for a person who says 'I am a Muslim' to go on and say 'I am secular too.'... Because Allah, the creator of the Muslim, has absolute power and rule!"
    - Δ. Δημου, Οι Κεμαλιστές
    - Β. Αγτζιδης, Kεμαλισμός και νεοελληνική ιστοριογραφία
    - Ν. Λυγερος, Τεχνητός εκσυγχρονισμός και στρατιωτικό αντιπαράδειγμα

    Homo Cretensis,
    εχεις απολυτα δικαιο:

    "... Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση ούτε να προσφέρει, ούτε να μην προσφέρει τίποτε σε κανέναν. Ούτε την δική της επικράτεια δεν είναι σε θέση να διαφυλάξει. Σιγά να μην περιμένει το Ισραήλ "προστασία" από την Ελλάδα. Εκείνο έχει αποδείξει ότι ξέρει να διασφαλίζει τα συμφέροντά του."
    - Π. Ήφαιστος, Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση

    Φιλικα, Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί να υπάρξει ποτέ τοκογλύφος καλός φίλος κανενός ή τοκογλυφιακή ιδεολογία πολιτισμικά ωφέλιμη;

    Ε ρε χαβαλές που ξεκίνησε…...
    πήξαμε στους κουτοπόνηρους και κυριολεκτικά αιματηρά ξεπουλημένους.

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρον το άρθρο του κύριου Μάζη. Φαντάζομαι πως είναι Ελληνοεβραίος ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σεβαστές οι γνώμες στις παραπάνω αναρτήσεις αλλά αποτελούν απλώς εικασίες. Τις πληροφορίες του τι "παίζεται" μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας και Ισραήλ προφανώς όσοι τις κατέχουν δεν θα τις κατέθεταν στο BESA, στην Jerusalem Post ή σε ένα blog, όσο αξιόπιστο κι αν είναι αυτό. Άρα το μόνο που επιτυγχάνεται με την ανάρτηση τέτοιων θεμάτων είναι η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος, μια υγιής "ζύμωση" (όσο και αν με χαλούν τέτοιοι αριστερίστικοι όροι) και η έκφραση ορισμένων opinion leaders εν Ελλάδι. Στο δια ταύτα όμως, "μελέτες" και "σκέψεις" για την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση επιτελούν ακριβώς αυτό: βολιδοσκόπηση της Ελληνικής κοινής γνώμης. Ας μην γελιόμαστε για την προσπάθεια πατροναρίσματος μας κυρίως από εγχώριους παραγόντες πού όντας ντενεκέδες, δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά με άλλο τρόπο (κανένας δεν θα τους προσλάμβανε). Πάντως και εντελώς εκτός θέματος, ο τοκογλύφος θα κοιτά πάντα το συμφέρον του, άρα θα δρα ορθολογικά άρα είναι πιο εύκολη η παραμετροποίηση των μελλοντικών του κινήσεων σε ένα υπόδειγμα θεωρίας παιγνίων. Αντίθετα, ο πελαγωμένος ασιάτης που δεν έχει ακόμη καταλήξει αν είναι ισλαμιστής, ευρωπαίος ή απλά νομάς που εκδιώχθηκε από τις στέπες της Μογγολίας, ποτέ δεν θα είναι σε θέση να δράσει ορθολογικά, απλούστατα διότι δεν σκέφτεται ως Έλλην/ Ευρωπαίος/ Δυτικός. Προσπαθείστε να συνδιαλλαγείτε με έναν ασιάτη στην χονδρική και θα καταλάβετε τι εννοώ._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμα και ο πιό άσχετος, όπως εγώ, μπορεί να διακρίνει την αγωνία του συγγραφέα να υποστηρίξει τα Εβραικά εθνικά συμφέροντα, αντί των Ελληνικών.
    Άτομα σαν αυτόν λοιπόν, είναι το σαράκι της Ελληνικής κοινωνίας και των Ελληνικών Εθνικών συμφερόντων.
    Αλλά ξέχασα, οι Ελληνες δεν δικαιούντα να χρησιμοποιούν την λέξη "Εθνικός", αυτή είναι αποκλειστικό δικαίωμα των "εκλεκτών του Θεού" και του Ισραήλ, στην Ελλάδα, αμα μιλήσεις για "Εθνικά συμφέροντα" θα γίνεις αυτόματα Φασίστας.
    Δεν μας ενδιαφέρει κύριε αν σας εξαφανίσουν οι Άραβες απο τον χάρτη. Δεν μας ενδιαφέρει αν η Νέμεσις έρθει καταπάνω σας και εκδικιθεί για την ανθρωπότητα.
    Εδώ πληρώνονται όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.