26/11/09

Βόμβα από την Σουηδία.Υπέβαλε σχέδιο στα μέτρα της Άγκυρας

«Βόμβα» στην αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο βάζει η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπέβαλε την Τετάρτη αργά τη νύκτα ένα επιεικώς απαράδεκτο και προκλητικό προσχέδιο Συμπερασμάτων, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της Άγκυρας, επιχειρώντας να «αδειάσει» την κυπριακή κυβέρνηση και κάθε προσδοκία για επιβολή κυρώσεων αναφορικά με τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Οπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", το προσχέδιο Συμπερασμάτων, καταγράφει την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά παραπέμπει τις ανεκπλήρωτες τουρκικές υποχρεώσεις στις ελληνικές καλένδες των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Κομισιόν και των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, κλείνοντας την πόρτα στην προοπτική κυρώσεων.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, γράφει η εφημερίδα, η σουηδική προεδρία συμπληρώνει το «έργο» της με την αποενοχοποίηση της Άγκυρας στο Κυπριακό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενεργώς συμβολή της Τουρκίας στις εν εξελίξει συνομιλίες στοχεύει σε μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος…».

Ειδικότερα, η παράγραφος του προσχεδίου Συμπερασμάτων για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας αναφέρει: «Υπενθυμίζοντας τα Συμπεράσματα της 10ης Δεκεμβρίου 2007 και της 8ης Δεκεμβρίου 2008, το Συμβούλιο σημειώνει με απογοήτευση ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης. Ούτε έχει κάνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Το Συμβούλιο», συνεχίζει «καλεί την Κομισιόν να αναφέρεται στα θέματα που καλύπτονται από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στις επόμενες ετήσιες εκθέσεις της».

«Σε αυτή τη βάση, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί την πρόοδο που γίνεται, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και άλλα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου. Πρόοδος αναμένεται τώρα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η παράγραφος του προσχεδίου Συμπερασμάτων που υπέβαλε η σουηδική προεδρία.

Είναι προφανές ότι το προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή στη Σύνοδο Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) επιχειρεί να ανατρέψει κάθε προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ομόφωνη κοινοτική απόφαση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Στην πραγματικότητα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη Λευκωσία πέραν της επιβολής μονομερών κυρώσεων.

Η Λευκωσία φαίνεται να γνώριζε τις προθέσεις της Στοκχόλμης και ως εκ τούτου εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για μονομερές πάγωμα 5 μέχρι και 7 διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας.

iKypros
26/11/2009

4 σχόλια:

  1. Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε, εκτός εάν οι κρατούντες ενδιαφέρονται για αλλότρια συμφέροντα, ότι στο εξωτερικό η Ελλάδα και η Κύπρος είναι γνωστές για την μή άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους και το μόνιμο φοβικό τους σύνδρομο? Επομένως η επίδειξη καλής διαγωγής δεν μπορεί να αποφέρει τίποτε στο ταμείο. Εχει προεξοφληθεί άπειρες φορές.

    Είναι επίσης δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από τους κρατούντες ότι μία σθεναρή στάση στο εξωτερικό απογειώνει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος? Το κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος παρακολουθεί και έχει άριστη γνώση θα έλεγα. Αυτό είναι σίγουρο μετά τις τελευταίες 2-3 εκλογικές αναμετρήσεις. Και είναι ευκολότερο να περάσουν και πολλά αναγκαία αλλά σκληρά μέτρα μαζί με τέτοιες κινήσεις που ουσιαστικά χαλυβδώνουν την εικόνα μίας χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη μασατε! Το πανισχυρο αντιτουρκικο λομπυ στην Ε.Ε. δε θα αφησει την Τουρκια να περασει το Δεκεμβριο. Οσο για τα Σουηδικα σχεδια, δε θα χρειαστε καν να κουνησουμε το δαχτυλακι μας για να τα διαλυσουμε. Θα καθαρισουν Μερκελ και Σαρκοζυ με τον καινουριο Βελγο που δε θελουν την Τουρκια στην Ευρωπη.

    Χαλαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. “Η Λευκωσία “φαίνεται να γνώριζε” τις προθέσεις της Στοκχόλμης”

    “φαίνεται να γνωρίζουν”....“Φαίνεται” δεν σημαίνει ότι “είναι”. Σε αυτόν τον κόσμο πολλά πράγματα “φαίνεται”.....ακόμη “φαίνεται” ότι ο συγγραφέας είναι με το Σύνδρομο της Στοκχόλμης...

    “Φαίνεται” ότι o Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε μοιάζει με το Ομπάμα.

    Πολλοί έχασαν τη ζωή τους νομίζοντας ότι “φαινόταν”....αλλά δεν ήταν.

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναμενόμενο δεν ήταν; Και τι βέτο να προβάλουν Αθήνα και Λευκωσία, όταν είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας; Ενερμάτιστη πολιτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.