15/11/09

Στέλνει στο σκαμνί την Τουρκία για τον Αττίλα και την αρπαγή των περιουσιών

Ξεκίνησα την υπόθεση για να την κερδίσω και δεν έχω ίχνος απαισιοδοξίας». Η δήλωση ανήκει στον Ελληνοαμερικανό δικηγόρο Αθανάσιο Τσιμπίδη, ο οποίος εκπροσωπώντας τρεις Κύπριους πρόσφυγες που στερήθηκαν τα περιουσιακά τους δικαιώματα λόγω της εισβολής και της κατοχής, κατέθεσε αγωγή ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

Για να στραφεί εναντίον της Αγκυρας και του ψευδοκράτους, ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος χρησιμοποίησε ένα νέο στοιχείο, που αποτελεί «ψωμοτύρι» για τους Κουβανοαμερικανούς, οι οποίοι συχνά στρέφονται εναντίον του Φιντέλ και του Ραούλ Κάστρο: τις εξαιρέσεις του αμερικανικού νόμου του 1976, περί διπλωματικής ασυλίας, βάσει των οποίων είναι δυνατή η άσκηση αγωγής σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά ξένης χώρας, σε περιπτώσεις που αφορούν εμπορικές συναλλαγές.


Ο κ. Τσιμπίδης δήλωσε ότι «μια εμπορική συναλλαγή μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που έγινε στην Ουάσιγκτον, είναι η πώληση αμερικανικού οπλισμού (στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις). Ο αμερικανικός οπλισμός χρησιμοποιήθηκε παράνομα, αφού οι πρόνοιες είναι για αμυντική μόνο χρήση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτήν την πώληση οπλισμού», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:


«Υπάρχει και η ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» που διατηρεί γραφεία στην Ουάσιγκτον και η οποία κάνει εμπορικές πράξεις. Διαφημίζουν πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών σ’ όλο τον κόσμο και στην Αμερική. Θα τους κλητεύσουμε στο δικαστήριο και θα τους υποχρεώσουμε να απαντήσουν για το πώς απέκτησαν τις περιουσίες που πουλούν».


Ο κ. Τσιμπίδης αισιοδοξεί ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει και όσοι Κύπριοι προσφύγουν στην αμερικανική Δικαιοσύνη θα δικαιωθούν. Δήλωσε σχετικά στο «Εθνος της Κυριακής»:


«Η υπόθεση αυτή έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε νομικό ισότιμο της Μάχης των Θερμοπυλών. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν περίμενε μια αγωγή που περιλαμβάνει όλους όσους έβλαψε η τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα. Η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος («TRNC») δεν είναι παρά οργανωμένο έγκλημα με τη στήριξη του κράτους.


Οι βάρβαρες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται τώρα ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, όπου η υφήλιος όλη θα γνωρίσει τις κτηνωδίες που διέπραξαν».


Ο κ. Τσιμπίδης εξήγησε τις περίπλοκες πτυχές της υπόθεσης και κάλεσε όσους Κύπριους ή Ελληνες υπηκόους που έχουν περιουσίες και άλλα δικαιώματα στα Κατεχόμενα να υποστηρίξουν την προσπάθεια και να συμπεριλάβουν τα ονόματά τους στην αγωγή.


Οι ενάγοντες δεν απαιτείται να είναι Αμερικανοί πολίτες και έχει δικαίωμα συμμετοχής το σύνολο των προσφύγων. Εάν η δίκη κερδηθεί και η τουρκική κυβέρνηση αρνηθεί να καταβάλει το ποσό που θα επιδικαστεί, το αμερικανικό δικαστήριο αναμένεται να ζητήσει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών ή των περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας στις ΗΠΑ.


Η στρατηγική
Ανοίγει τον κύκλο των εμπλεκομένων


Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και πριν από δέκα χρόνια αλλά απορρίφθηκε από το δικαστήριο. «Η προηγούμενη υπόθεση απέτυχε γιατί δεν κατόρθωσε να συνδέσει την απώλεια της χρήσης των περιουσιών με τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Τσιμπίδης.


Ο ομογενής δικηγόρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν αγωγές και σε άλλους παράγοντες που συμμετείχαν στην εισβολή ή έχουν σχέση με την κατοχή. Αποκάλυψε ότι θα ζητήσει να λάβει ένορκη κατάθεση από αξιωματούχους της τράπεζας HSBC και της κτηματομεσιτικής εταιρείας REMAX, οι οποίες βοηθούν ή συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στον κατεχόμενο βορρά.


Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ υποστηρίζει την προσπάθεια του Ελληνοαμερικανού δικηγόρου και θεωρεί ενδιαφέρουσα την προσέγγισή του: «Σίγουρα», είπε ο κ. Κρίστοφερ, «θα πάρει χρόνια η εκδίκαση της υπόθεσης και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα κερδηθεί. Ωστόσο πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για την καταπάτηση των περιουσιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκύπριων προσφύγων», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

Οσοι έχουν επηρεαστεί από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του κ. Τσιμπίδη (www.tsimpedeslaw.com). Η πρώτη αγωγή έγινε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων Μιχάλη Τουμάζου (κατοίκου ΗΠΑ, Νικόλα Καντζηλάρη και Μαρούλα Τουμάζου (κατοίκους Κύπρου).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία στο έργο σας κύριε Τσιμπίδη.
    Αυτό που κάνετε είναι παράδειγμα που θα πρέπει να το μιμηθούν κι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή τύχη στον πατριώτη μας κύριο Τσιμπίδη.
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Τσιμπίδη δίνετε ενα μεγάλο χαστούκι στην Τουρκία με αυτό που κάνετε.
    Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.