16/11/09

Η ανθεκτικότητα του Αιγαίου

Όταν εξετάζουμε το Αιγαίο, μας προβληματίζει και όχι μόνο γεωστρατηγικά. Έχει μία δυναμική που αντικρούει τις απλοϊκές μας απόψεις περί ξηράς. Ως χώρος που δεν έχει ακόμα καθοριστεί διακρατικά, αποτελεί φαινομενικά ένα αδύναμο σημείο της γεωστρατηγικής, ενώ στην πραγματικότητα είναι κρίσιμο.

Η έλλειψη καθορισμένων συνόρων έχει επιπτώσεις και στο F.I.R. εφόσον το τελευταίο ταυτίζεται τουλάχιστον θεωρητικά. Μερικοί από εμάς θα προτιμούσαν μία ξηρά αντί του Αιγαίου, δίχως να κατανοήσουν το παράδειγμα της Αρμενίας. Διότι τι είναι πια η χώρα των τριών θαλασσών;

Η ίδια η ιδιότητά της όσον αφορά στην έλλειψη δυναμικού στοιχείου αποτέλεσε ένα στόχο και τελικά ένα πλήγμα. Η Τουρκία ως γεωπολιτική οντότητα διέπραξε γενοκτονίες διότι ήταν ο πιο απλός τρόπος για να αποκτήσει φυσικά σύνορα. Η εξόντωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών δεν είχε μόνο ως στόχο την κυριαρχία ενός τεχνητού τουρκικού στοιχείου, αλλά και τη δημιουργία μίας συμπαγούς και συνεκτικής οντότητας. Με άλλα λόγια, υπήρξε μία τοπολογική δράση. Κατά συνέπεια, με τέτοιο αντίπαλο και με τέτοιες επεκτατικές διαθέσεις είναι προτιμότερο να έχουμε θαλάσσια σύνορα. Και για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, συμφέρει να υπάρχουν και νησιά στο Αιγαίο. Σε αυτό το στάδιο χρειάζονται τοπολογικές εξηγήσεις.

Το Αιγαίο δεν λειτουργεί ως ένας ενιαίος χώρος που δίνει εύκολα πρόσβαση σε μεγάλο στρατό. Αυτό το απέδειξε και η ιστορία με τους Πέρσες, όχι μόνο με τις Θερμοπύλες που αποτελούσαν μία τοπολογική πύλη μεταξύ Νότου και Βορρά, αλλά και με τη Σαλαμίνα όπου και πάλι ο μικρός χώρος δεν επέτρεπε κινήσεις μεγάλης εμβέλειας για το ναυτικό. Την ίδια ιδιότητα έχει το Αιγαίο και με τα σημερινά δεδομένα, διότι η ναυτική κίνηση παραμένει πιο δύσκολη από τη στρατιωτική κίνηση. Και βέβαια, η αεροπορική κίνηση είναι ακόμα δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το Αιγαίο αποτελεί ένα φυσιολογικό φράγμα για μία γενική επίθεση. Πράγμα το οποίο δεν υπήρχε στη Σμύρνη.

Επιπλέον, τα νησιά όπως το λέει η ονομασία τους αποτελούν νησίδες, αλλά όχι μόνο. Λειτουργούν, παθητικά τουλάχιστον, και ως θύλακες σε περίπτωση επίθεσης, και ενεργητικά σε περίπτωση ετοιμότητας ως δίκτυο. Με άλλα λόγια, αν το Αιγαίο είναι ανθεκτικό, αυτό οφείλεται σε τοποστρατηγικές ιδιότητες. Ως νεολογισμό, την τοποστρατηγική την επινοούμε ως σύνθεση της τοπολογίας και της στρατηγικής. Για μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος, βλέπε opus 4573.

Το Αιγαίο δεν είναι μόνο μια γεωστρατηγική πρόκληση αλλά και μια τοποστρατηγική αντίσταση που μας επέτρεψε για αιώνες να βρισκόμαστε εδώ, παρά τις βλέψεις των άλλων και παρά τις διαθέσεις των δικών μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναλύσουμε το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας για να κατανοήσουμε τους στόχους και να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά την ανθεκτικότητα του Αιγαίου όσο υπάρχει. Διότι η τοποστρατηγική δεν είναι αποκλειστικότητα.

Ν. Λυγερός

8 σχόλια:

  1. Με τετοιο αντιπαλο πρεπει να εχουμε θαλασσια συνορα.
    Η Ανατολικη Θρακη, που τοσο επιπολαια παραδοθηκε αμαχητι στους Τουρκους το 1923 χωρις καν να πιεστουμε ουσιαστικα απο κανεναν, θα πρεπει μεσω διεργασιων να αυτονομηθει καποια στιγμη απο την Ασιατικη Τουρκια και να ενταχθει στην Ευρωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ,
    Ε, ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!

    ΆΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΙΠΟΤΑ, Ε, ΖΩΓΡΑΦΙΣΈ ΤΟ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ως χωρος που δεν εχει ακομα καθοριστει διακρατικα,τι σημαινει;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί είναι δύσκολο μία χώρα σαν την Ελλάδα μέλος του ΝΑΑΤΟ και της ΕΕ να μην μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει τα σύνορα της? Είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια να μην ξέρουμε τι μας ανήκει,να δίνουμε την εντύπωση στους γείτονες μας όποιοι και να 'ναι αυτοί ότι μπορούν να διεκδικήσουν εδάφη μααςς? ΓΙΑΤΙ????/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι να υπάρξουν και πρόθυμοι εάν χρειαστεί να επανδρώσουν τις νησίδες
    αυτές..
    Πλέον εισάγεται και ο εξής προβληματισμός:
    Να πολεμήσεις εάν απαιτηθεί για ποιους?
    Για τους πανάθλιους πολιτικάντηδες κάθε λογής(μάλλον διαλογής καλύτερα)?
    Οι οποίοι ξεπουλούν τα πάντα για να αποκτήσουν χρήμα κ υστεροφημία?
    Για τα τρισάθλια κρατικοδίαιτα κομματόσκυλα,που δεν αφήνουν τίποτε απολύτως να προοδεύσει απλά επειδή η ζωή κ οι εξελίξεις τους έχουν προσπεράσει προ αμνημονεύτων ετών?
    Για το ελεεινό κ τρισκατάρατο αθηναϊκό κράτος-παρακράτος?
    Η λίστα είναι μακρά κ δεν θα συνεχίσω.Πιστεύω πως είναι γνωστά.
    Όχι ότι διαφωνώ με το άρθρο απλά πιστεύω πως τα παραπάνω θα είναι ωφέλιμο να τα συμπεριλάβετε στην συνολική ανθεκτικότητα του Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι άλλοι έχουν ανακαλύψει δορυφόρους που σε λίγο θα βομβαρδίζουν από το διάστημα και αυτός μας μιλάει για Περσες! Ελεος πια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟσέξτε συνάδελφοι κάτι περίεργο συμβαίνει με τον πολύ επώνυμο αυτόν κύριο. Εισέρχεται συστηματικά-συστηματικότατα σε πατριωτικούς κύκλους αλλά σε όσους θελήσουν να συνεργαστούν με τον καλοπισμένο λόγο του φέρεται με απίστευτο ψυχοκυνισμό.
    Επίσης, όταν ανάρτησε την αυτοβιογραφία του στη βικιπέδια, εκεί έγινε ολόκλήρη συζήτηση-διαφωνία με τους διαχειριστές της(...) τελικά του διαγράψανε τις επιστημονικές ιδιοφυϊες περί "παγκόσμια ρεκόρ άλγεβρας κλπ.κλπ" διότι δεν "αναφέρει τις πηγές του ή δεν περιέχει επαρκείς παραπομπές"...
    Αλλά υπάρχουν παράξενα σημεία και για τα "ιδρύματα" που ίδρυσε..

    Μήπως είναι τεχνητή ακόμη και η νοημοσύνη και κάποιοι τον έβαλαν "δάκτυλο";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΥΡΙΕ ΛΥΓΕΡΕ, ΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ 150000 ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΠΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ-ΕΔΩ, ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ: ΝΕ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ....
    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ; ΔΙΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ.
    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΣΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ, ΜΟΝΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ: ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ;
    ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΕΣΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΝΑ ΑΜΕΣΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΚΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ Ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Β!Π.Π. Ή ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ;
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.