16/11/09

Συζήτηση για τον Κεμαλισμό, το Ισλάμ και τη Δημοκρατία στην Τουρκία

Η πολυπλοκότητα του τουρκικού πολιτικού συστήματος αναλύθηκε σε συζήτηση με θέμα «Κεμαλισμός, Ισλάμ και Δημοκρατία στην Τουρκία», την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας «Γλαύκος Κληρίδης».


Το θέμα ανέπτυξαν από διάφορες οπτικές γωνίες οι Θανάσης Βερέμης , καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών- Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, 'Αλκης Κούρκουλας , Δημοσιογράφος- Ανταποκριτής στην Τουρκία και Ουμίτ Φιράτ, Κούρδος διανοούμενος.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο καθηγητής Βερέμης χαρακτήρισε τον Κεμάλ Ατατούρκ «κατακλυσμική προσωπικότητα, σπουδαίο μεταρρυθμιστή, αλλά όχι δημοκράτη».

Επεσήμανε ότι ο Ατατούρκ δεν δήλωσε ποτέ ότι αφήνει το στρατό ως θεματοφύλακα της πολιτικής του.

Ο κ. Βερέμης υποστήριξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του το ΑΚΡ «αποτελούν υπόσχεση για την Τουρκία» και επεσήμανε ότι ο Ερντογάν δεν αμφισβητεί τον Κεμαλισμό ως φορέα των ευρωπαϊκών τουρκικών αξιών, αλλά επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενό του έτσι που να περιλαμβάνει και τη θρησκευτική παράδοση, όπως είχε προτείνει ο μεγάλος θεωρητικός του τουρκικού εθνικισμoύ Τζιβά Γιολκάπ, πριν από 100 περίπου χρόνια.«Αν επαναφέρει τους Κούρδους στην οικογένεια της Τουρκίας μέσω της θρησκείας, ο ίδιος ο Ερντογάν θα εξασφαλίσει πολιτική μακροζωία και η Τουρκία ειρήνευση», πρόσθεσε.

Ο δημοσιογράφος 'Αλκης Κούρκουλας ανέφερε ότι στην Τουρκία «η σχέση στρατού - πολιτικής εξουσίας είναι κάτι ανάλογο με τη σχέση Εκκλησίας- πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα».
«Αρχικά», είπε, «ο στρατός λειτούργησε θετικά, αλλά κυρίως μετά το 1980 επέβαλε τη δική του άποψη στην πολιτική ζωή της χώρας».Αναφέρθηκε στην πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον ,επισημαίνοντας ότι αποτελεί «κομβικό σημείο» στις σχέσεις στρατού- πολιτικής εξουσίας και πρόσθεσε ότι η ηγεσία της παράνομης αυτής οργάνωσης είναι η «νομενκλατούρα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία πλέον είναι απολίθωμα του εαυτού της».Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι το στρατιωτικό κατεστημένο εξυπηρετεί η υποκατάσταση της κομμουνιστικής απειλής από την ισλαμική απειλή.Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , ο κ.Κούρκουλας υπογράμμισε ότι μετά το 1999 η ελληνική εξωτερική πολιτική «ξέφυγε από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και όρισε τις σχέσεις με την Τουρκία πρωτογενώς».

Ο Κούρδος διανούμενος Ουμίτ Φιράτ, αφού έκανε μια εκτενή αναδρομή στην ιστορία του κουρδικού ζητήματος, μίλησε με θετικό τρόπο για το «κουρδικό άνοιγμα» του Ερντογάν.
Επεσήμανε ότι οι αλλαγές στην Τουρκία γίνονται πάντα αργά και ότι ο στρατός δεν έχει χάσει ακόμη τη δύναμη του.Ωστόσο, υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα, τα οποία δεν είχαν γίνει για δεκαετίες.Ο κ.Φιράτ διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» αναφορικά με τα «ανοίγματα» Ερντογάν στα πολιτιστικά και γλωσσικά δικαιώματα των Κούρδων.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω στην εποχή, που μας αποκαλούσαν ορεσίβιους Τούρκους και αγνοούσαν τη γλώσσα, την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας», κατέληξε ο κ. Φιράτ.

ΕΞΠΡΕΣΣ

8 σχόλια:

  1. ……….Ο δημοσιογράφος 'Αλκης Κούρκουλας ανέφερε ότι στην Τουρκία «η σχέση στρατού - πολιτικής εξουσίας είναι κάτι ανάλογο με τη σχέση Εκκλησίας- πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα». Ο Ερτογάν άρχισε το ξεκαθάρισμα , εμείς πότε? Και μην μου πείτε ότι το σχόλιο είναι διχαστικό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μονο που αλλαζει ειναι το φεσι -
    η γενοκτονος και φασιστηκη ιδεολογια δεν αλλαζει!

    Turkey - two madnesses instead of one :
    "> 1. The nationlism tought in Turkish schools is no different in level to any other proud state/nation.
    Wrong. This Turkish jingoism and racism (Turkic as superrace and Anatolian Turks are the superior type within this supreme race) is much worse than anything taught in other nationalist-oriented schools because it is combined with Islam which produces an extremely explosive, poisonous and stinking mixture. Religious jihad is reinforced by nationalist jihad. In short, instead of one madness we have two in one brain.
    >2. 1000 years of history- what are you saying other 1000 year old empires have been better behaved !
    It sounds like a serial murderer pointing to another with a reproach and saying "But look at him! He was a notorious killer too. So what's wrong with me?Come on! " ... Well, in every library in the civilized world we have plenty of volumes on crimes committed by other empires. In our university we have even departments that do research on that. Now will you kindly quote a single book issued in Turkey where the crimes and genocides committed by your nationalistic/jihadist Turkish empire are admitted, described and exposed? ... Crime is bad but lies and denials only aggravate the guilt, you know."

    Thanks for your expertise but I'd rather prefer Imam Erdogan's judgment "It is not possible for a person who says 'I am a Muslim' to go on and say 'I am secular too.'... Because Allah, the creator of the Muslim, has absolute power and rule!"

    Οι Κεμαλιστές

    Kεμαλισμός και νεοελληνική ιστοριογραφία

    Τεχνητός εκσυγχρονισμός και στρατιωτικό αντιπαράδειγμα

    Τουρκοκρατία και στρατοκρατία

    Turkey's secular hijab or "Kemalism is transient, Islam is permant"

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 16 Νοέμβριος 2009 2:43 μμ,

    κι επειδή το είπε ο Κούρκουλας κι οποιοσδήποτε Κούρκουλας ή δημοσιογάφος, σημαίνει ότι ισχύει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σοβαρα; η εκκλησία στην ελλάδα παίζει το ρόλο που παίζει ο στρατός στην τουρκία;
    καλά ποιός λαλάκας που ξέρει από τουρκία, ελληνική ιστορία και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα μπορει να πιστευει κάτι τέτοιο; και με ποιά επιχειρήματα-ντοκουμέντα;

    μ΄αρέσει που κάποιοι είναι έτοιμοι στο πιτς φυτίλι να υιοθετήσουν τέτοιες αβάσιμες απόψεις. κ μετα θέλουμε να πάμε μπροστά.

    αλήθεια ποιός ο ρόλος του κ. κούρκουλα εκεί που βρίσκεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Αττατούρκ»

    Εις εκ των κορυφαίων σφαγέων, δυναστών, φασιστών που έβγαλε η ιστορία. Γιατί να γίνεται προσπάθεια εξωραϊσμού του; Μήπως είναι στο κλίμα της καλής θέλησης κι αυτό;

    Μπορεί η εκκλησία μας να μην είναι «αγία», αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το τουρκιό κατεστημένου του βαθέως κράτους. Και προσοχή, δεν είναι όλα τα δημοσιευματα και οι προθέσεις των δημοσιογράφων αντικειμενικές και απήνηρες!
    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. …………………kάποιοι είναι έτοιμοι στο πιτς φυτίλι να υιοθετήσουν τέτοιες αβάσιμες απόψεις. Aβάσιμες? Διαβάστε το σύνταγμα όσο για τον ρόλο του δημοσιογράφου δεν μας ενδιαφέρει για ποιον λόγω το κάνει , αλλά το ότι είναι αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ας ψάξει κάποιος και το ποιόν του «Ινστιτούτου» που οργάνωσε την εκδήλωση!!!

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2009/11/blog-post_4985.html

    Δείτε μερικές φωτογραφίες έτσι από μια διάδήλωση έτσι για να δούμε πόσο δημοκρατικοί είναι ....Και τι σκοπεύουν να μας κάνουν...Τώρα αν γίνω και εγώ ακραία και πω Η Ελλάδα να δεχτεί μόνο το 1% του λαού να είναι μουσουλμάνοι θα έχω άδικο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.