25/11/09

Ποιο μάθημα συνδέει τους κ. Παπακωνσταντίνου και Αλογοσκούφη;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Καραμανλή δεν άρχισε τη μέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά την Κυριακή που ο κ. Αλογοσκούφης είχε τη φαεινή ιδέα να διαρρεύσει την ιδέα του για επαναφορά των τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Ηθελε να μετρήσει αντιδράσεις» έλεγαν τότε συνεργάτες του. Τελικώς «μέτρησε μέρες». Και αυτός, που λίγους μήνες μετά αποπέμφθηκε, αλλά και η κυβέρνηση της Ν. Δ., που έκτοτε δεν ξανασήκωσε κεφάλι.

Ο κ. Αλογοσκούφης, τότε, είχε πετύχει κάτι ανεπανάληπτο. Προσέξτε: Η κυβέρνηση «έφαγε» όλο το πολιτικό κόστος μιας κίνησης που δεν έγινε… ποτέ. Τουλάχιστον, αν είχε πάρει την απόφαση θα είχε προσφέρει μια υπηρεσία στην πατρίδα, που λέει ο λόγος, και θα είχε διορθώσει τα έσοδα που μετά καταποντίστηκαν. Αλλά δυστυχώς δεν το έκανε ούτε αυτό. Την Κυριακή, στο Λονδίνο όπου θα βρίσκεται συνοδεύοντας την κόρη του, θα έχει την ευκαιρία να το ξανασκεφτεί, μακριά από τις στρεσογόνες εσωκομματικές κάλπες της Ν. Δ. (ως γνωστόν δεν εκλέχτηκε ούτε βουλευτής, ενώ κατόπιν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική).

Εκεί θα τον βρει, αν του τηλεφωνήσει, ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος φαίνεται να κάνει τα ίδια ακριβώς λάθη χειρισμού και όχι ουσίας με τον κ. Αλογοσκούφη. Προφανώς, από το πρόγραμμα σπουδών του London School of Economics, που συνδέει και τους δύο, λείπει το κρίσιμο μάθημα της «άσκησης πολιτικής». Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει, πράγματι, μερικές πολύ καλές ιδέες. Τις οποίες αντί να εφαρμόσει, τις διαρρέει ή του της διαρρέουν. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο: «καίγονται» μαζί. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία περίπτωση με τον ΦΠΑ και τους δικηγόρους.

Ενδεχομένως να σκέφτεται την κατάργηση της απαλλαγής. Ας του πει κάποιος όμως, ότι ακόμα είναι Νοέμβριος. Κατά δήλωσή του, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πάρει την άγουσα για τη Βουλή τον Μάρτιο.

Αν μέχρι τότε δεν διασφαλίσει τη στεγανότητα των ιδεών και των σκέψεών του, τότε, μέρα παρά μέρα, η κυβέρνηση και μαζί της όλο το οικονομικό - πολιτικό σύστημα θα απειλείται όπως το Κούγκι από τον Σαμουήλ.

Επειδή ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να σκέφτεται και να ξανασκέφτεται δύο και τρεις φορές τις κινήσεις τακτικής. Οι προθέσεις του είναι καλές και, στην ουσία, το πιθανότερο είναι πως δεν έχει σοβαρό ζήτημα. Στους χειρισμούς όμως έχει μεγάλο θέμα. Αν συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο (δηλαδή να προαναγγέλλει μέτρα με option υλοποίησης), τότε δεν θα πρέπει να έχει καμία αγωνία για το τέλος του έργου. Οι κ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου μπορούν να του το πουν, γιατί το έχουν δει...
του Γιωργου Mαντελα / gmantelas@kathimerini. gr

kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (για Παπακωνσταντίνου/Αλογοσκούφη).Ο κ. Μαντέλα υποστηρίζει ούτελίγο ούτε πολυ ότι η μεσαία τάξη έρριξε τον Καραμανλή και όχι οι "νταβατζήδες", δηλαδή οι αμε΄σως ανώτεροι των μεσαίων. Δεν είναι έτσι, πιστεύω. Το λάθος του Αλογοσκούφη (και του Καραμανλή)ήταν το ίδιο. Εξήγγειλαν χωρις να είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να υλοποιησουν τη νεξαγγελία. Αλλά εκείνοι που είχαν την ισχύ να αντιδράσουν ήταν οι "νταβατζήδες" και οι μεσαίοι ακολούθησαν (σύρθηκαν για την ακρίβεια)αφού προηγουμένως έκαναν μεγάλη υπομονή και αφού ο Καραμανλής έκανε χοντρές βλακείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (για κ. Μάζη)Τα ίδια λέει και ο κ. Πέρες, τα ίδια και άρθρα σε αμερικανικές εφημερίδες. Κάθε τι που διαφοροποιείται από την επίσημη ισραληλινή πολιτικη προκαλεί την αντίδραση του ΤελΑβίβ. Η ΤΟυρκία (με προτροπή Ομπμάμα)επιδιώκει να εξισορροπήσει το Ισραήλ στηνπεριοχή. Αυτό δεν το καθιστά φίλο μας στη βάση "ο εχθρός του εχθρού" μας έιναι φίλος μας. Χρειαζονται ανταλλάγματα. Τα προσφέρει; Τα ζητάμε; Αντί υποδειξεων (και με τοση θέρμη!) ο κ. Μάζης (όπως και ο κ. Μαρκεζίνης για τη Ρωσία)καλό θα ήταν να μας λένε για κάθε συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση (τη σημερινή ή τη χθεσινή)τι θέλει και τι μπορεί. Αλλιώς λένε (λέμε) κουβέντες στον αέρα. ΥΓ. Επιχείρησα τρεις φορές να στέιλω αυτό το σχόλιο στην κανονική του θέση (στο άρθρο Μάζη) αλλά μου έβγαζε βλάβη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η διαχείριση της ελληνικής Οικονομίας, δεν είναι μόνο το επικοινωνιακό του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Είναι η αναζήτηση μιας ισορροπίας που μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.