25/11/09

Οπισθεν Δρούτσα για τα περί Καραμανλή και μειονότητας


Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ενα βήμα πίσω από τις αρχικές δηλώσεις του Δ. Δρούτσα έκαναν τελικώς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών στην αρχική έμμεση καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προχωρήσει σε συζητήσεις με την Αγκυρα ακόμη και για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Αρχικώς στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας χθες ο κ. Δρούτσας είχε πει επί λέξει: «Η σημερινή κυβέρνηση -και τονίζω η σημερινή- δεν συζητεί με ξένα κράτη θέματα Ελλήνων πολιτών. Εχουμε την εντύπωση ότι σ' αυτό το θέμα υπήρξε διολίσθηση της ελληνικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια». Η συγκεκριμένη αποστροφή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση και τελικώς την αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος, μαζί με τους πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη και Ευρ. Στυλιανίδη και τον πρώην υφυπουργό Αμυνας Κ. Τασούλα, καταλόγισαν στον Δ. Δρούτσα «πολιτική συκοφαντία του αισχίστου είδους». Ο ίδιος ο κ. Δρούτσας δεν πήρε πίσω απολύτως τίποτα από τις συγκεκριμένες διατυπώσεις του. Παράγοντες όμως του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνιζαν αργότερα ότι αυτό που ο αναπληρωτής υπουργός εννοούσε ήταν η συγκεκριμένη προ τριετίας σκηνή στην επίσημη επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα. Τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δημοσίως θέσει θέμα μουσουλμανικής μειονότητας και ο κ. Καραμανλής είχε απλώς σιωπήσει. Σιωπή που και τότε είχε έντονα επικριθεί από την αντιπολίτευση. Εξάλλου, σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, και παρ' ότι στην Επιτροπή δεν είχε απαντήσει στο σχετικό ερώτημα, ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι στην πρόσφατη επιστολή Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου επαναφέρεται το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας -«στην επιστολή αναφέρονται όλα τα θέματα που νομίζουν ότι τον αφορούν» είπε ο κ. Δρούτσας. Κατά τα λοιπά, στη συνεδρίαση της επιτροπής ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση να γίνει τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και για χειρισμούς σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία και την Κίνα. Για το Σκοπιανό ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Προανήγγειλε επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και διμερείς επαφές στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΑΣΕ αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις ελληνορωσικές σχέσεις. Τέλος, για το Κυπριακό επανέλαβε ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο και οι δύο κοινότητες ελεύθερες από εξωτερικές παρεμβάσεις.
ΕΝΕΤ

6 σχόλια:

  1. Θεωρώ ατυχή τον τίτλο περί "όπισθεν Δρούτσα", μια που πρόκειται για διευκρινίσεις από τους παράγοντες του υπουργείου ώστε να κατευνασθούν οι κύριοι που προσβλήθηκαν.

    Εν πάση περιπτώσει το αποτέλεσμα θα πρέπει να δούμε, τα λόγια είναι καλά αρκεί να ανταποκριθούν σ' αυτά οι πολιτικές πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ ατυχή τον τίτλο περί "όπισθεν Δρούτσα", μια που πρόκειται για διευκρινίσεις από τους παράγοντες του υπουργείου ώστε να κατευνασθούν οι κύριοι που προσβλήθηκαν.

    Εν πάση περιπτώσει το αποτέλεσμα θα πρέπει να δούμε, τα λόγια είναι καλά αρκεί να ανταποκριθούν σ' αυτά οι πολιτικές πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά λάθος φωτογραφία. Ο εικονιζόμενος έπαιζε στα "φιλαράκια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστό το "φιλαράκι" ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ: "Η Ελλάδα δεν συζητάει με άλλες χώρες για Ελληνες πολίτες". Μας έπεισε, ότι η στάση μας σε αυτό το θέμα θα είναι σθεναρή...
    Τι γίνεται ομως με μια δήλωση του Τζεφ, πριν από αρκετά χρόνια, ότι όλοι οι Ελληνες έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού?
    Δεν είναι δυνατόν όλοι οι πολίτες να αυτοπροσδιορίζονται γκέϊ, λεσβίες, χασικλήδες και μερακλήδες, περιβαλλοντιστές και σαϊεντολόγοι! Υπάρχουν και Ελληνες πολίτες που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται Τούρκοι, ετσι, για να υπάρχει και μια "βιοποικιλότητα" ιδιαιτεροτήτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας επισκευάσει κάποιος τις αποχετεύσεις εκεί στο Μέγαρο του ΥΠΕΞ, γιατί αν κρίνω από την μόνιμη έκφραση του προσώπου του Δρούτσα στις φωτογραφίες, κάτι μυρίζει πολύ άσχημα εκεί πέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτός είναι ο Matthew Perry !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.