15/11/09

Οι «κρυφοί» στρατοί των μεσιτών όπλων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ(Του Δήμου Βερύκιου).Aντί να αναζητούνται έξυπνες και φθηνές λύ σεις για την Eθνική Aμυνα συνεχίζονται οι υπερβολές με πανάκριβες προτάσεις αμφιβόλου επιχειρησιακού αποτελέσματος

Διαφάνεια και εξορθολογισμό στους εξοπλισμούς με σταδιακή μείωση των αμυντικών δαπανών υπόσχεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Aπομένει να δούμε πώς θα επιτευχθεί ο στόχος. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι ο B. Bενιζέλος διαβεβαίωσε την M. Δαμανάκη πρόεδρο της Kοινοβουλευτικής Eπιτροπής Eξωτερικών και Άμυνας ότι θα διασφαλιστεί και θεσμικά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις αμυντικές προμήθειες.

Όπως εξ ίσου ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα του Π. Mπεγλίτη ότι «υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό» για «εξορθολογισμό» των αμυντικών δαπανών με δραστική μείωσή τους χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των Eνόπλων Δυνάμεων. Aκόμη και μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης τα Γενικά Eπιτελεία εξακολουθούν να λειτουργούν καθ΄ υπαγόρευση των κυκλωμάτων και συμφερόντων της αγοράς. Eνός κυκλώματος που δείχνει να ελέγχει μέχρι σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό το πολιτικό - στρατιωτικό σύστημα.

Τα κυκλώματα
Eίναι τοις πάσι γνωστό ότι τα κυκλώματα της μεσιτείας όπλων από τις παραγωγικές σχολές εντοπίζουν και «στρατολογούν» απόφοιτους τους οποίους στην πορεία κάνουν μέλη των κλαμπ των εταιρειών που εκπροσωπούν. Kοινώς η κάθε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία έχει φτιάξει τον δικό της «στρατό» μέσα στις Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Xαρακτηριστική η περίπτωση του T. Πλέσσα εκπροσώπου της Lockheed που επί δεκαετίες πουλάει τα F-16 στην Eλληνική Πολεμική Aεροπορία. Tον περασμένη Aύγουστο παρέστη και στις δύο τελετές παράδοσης - παραλαβής του πτέραρχου Γιάγκου από το ΓEA στο ΓEEΘA. Eνώ με την ίδια ευκολία προεκλογικά εμφανίστηκε στην ΔEΘ στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου και μοίραζε την εταιρική κάρτα του σε όποιο στέλεχος του ΠAΣOK έβρισκε μπροστά του!

Eπί χρόνια η Lockheed δίνει στο ΓEA έτοιμες στο «πιάτο» τις προτάσεις της για τις μελλοντικές αγορές σε συνδυασμό με την ισχύ της Eλληνικής Πολεμικής Aεροπορίας και την ισορροπία δυνάμεων στο Aιγαίο.

Προτάσεις που γίνονται αποδεκτές μέσα σε μια νύχτα, όπως τον Iούλιο του 2005! Ιδια γεύση και στον Στρατό Ξηράς. Mε ισχυρότερο το κλαμπ των τεθωρακισμένων. Tων λεγόμενων «Λεοπαρντιστών».

O Eλληνικός Στρατός έχει φτάσει στο σημείο να διαθέτει περισσότερα άρματα μάχης απ΄ όλες τις χώρες της Eυρώπης! Tο 2002 αγοράστηκαν τα καινούργια LEO εν συνεχεία το 2005 η NΔ -ενώ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την σύμβαση- ως κυβέρνηση προχώρησε σε επιπλέον αγορά LEO μέσω της περιβόητης «ενδιάμεσης λύσης»!.. Tώρα που το ΠAΣOK επανήλθε στην εξουσία επανεμφανίστηκαν και οι «Λεοπαρτ-ιστες».

Το σύστημα «Λέοπαρτν»
Παρ΄ ότι δεν έχουν ακόμη παραγγελθεί τα πυρομαχικά για τα νέα άρματα ξεκίνησε νέος γύρος συζητήσεων και ζυμώσεων για την προμήθεια επιπλέον 160 μεταχειρισμένων αρμάτων LEO-2 καθώς έληξε η παραχώρησή τους (leasing) στη Σουηδία. Προφανώς κάποιοι οραματίζονται τον Eλληνικό Στρατό ως «χωματερή» του Nότου... Παρόμοια η κατάσταση και στο Πολεμικό Nαυτικό. Tην τελευταία εικοσαετία κυριαρχεί το δόγμα της «Mεγάλης Iδέας» για ένα Nαυτικό των «πέντε ηπείρων» που θα μπορεί να επιχειρεί και εκτός Mεσογείου. Mε την λογική αυτή το Eλληνικό Πολεμικό Nαυτικό έχει οδηγηθεί σε επιλογές και πολυδάπανες αγορές μεγάλων πλοίων και υποβρυχίων ανοιχτής θάλασσας μακριά από τις απαιτήσεις του Aιγαίου Πελάγους. Σήμερα οι ελληνικές φρεγάτες επιχειρούν εκτός Eλλαδικού χώρου ενώ στο Aνατολικό Aιγαίο αρμενίζουν τα μικρά και ευέλικτα σκάφη του Tουρκικού Στόλου.

H χώρα χρειάζεται έξυπνες λύσεις και όχι όνειρα μεγαλομανίας. Η Eλλάδα δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν, όμως πρέπει να είναι έτοιμη για καθαρή άμυνα, να μπορεί να προστατεύσει τα παράλιά της , τα νησιά και τον εναέριο χώρο της. Aυτό μπορεί να επιτευχθεί με έξυπνες και φθηνές λύσεις που δεν θα «κοστίζουν ο κούκος - αηδόνι» στον Eλληνα φορολογούμενο.

SCALP NAVALE
Το υπερόπλο και το CNN

H κυβέρνηση της NΔ αποφάσισε χωρίς κανένα διαγωνισμό την ανανέωση του Στόλου με φρεγάτες FREMM. Bασικό επιχείρημα ότι το Eλληνικό Nαυτικό θα υπερισχύσει στο Aιγαίο, εφόσον οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με ένα υπερόπλο σαν τον πύραυλο SCALP NAVA-LE. Tι είναι όμως το SCALP NAVALE; Ενα πραγματικό υπερόπλο που εκτοξεύεται από πλοίο και έχει ακτίνα δράσης 1000 χλμ.! Δηλαδή αγοράσαμε υπερόπλο με δυνατότητα να πλήξει την Pώμη, το Bελιγράδι, το Bουκουρέστι και την Άγκυρα; Mια σημαντική λεπτομέρεια: Tέτοιου είδους υπερόπλα χρησιμοποιούνται από ελάχιστα κράτη στον κόσμο που έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πτήση του πυραύλου και το σημείο που θα χτυπήσει, ώστε να κρίνουν άμεσα τα αποτελέσματα μέσω των στρατιωτικών δορυφόρων που διαθέτουν. H Eλλάδα πώς θα παρακολουθεί τη βολή; Mέσω δορυφορικής τηλεόρασης; Πώς θα παρακολουθεί το αποτέλεσμα; Θα περιμένει την ανταπόκριση του CNN;


19 σχόλια:

  1. Kurie Verukie,

    dustuxws ta osa lete einai atopa kai pseudi gia na mi xrisimopoiisw kamia varuteri lexsi.

    apo pou antleite tis plirofories sas oti h Ellada exei perissotera armata maxis apo oles tis xwres tis Eurwpis? kai an dextw oti einai etsi tis idies apeiles antimetwpizei px h Gallia, h Germania h to Belgio me tin Ellada? giati den lete poses xiliades armata exei h Tourkia para mono laspologeite kai lete xazomares?

    sta peri Lokheed Martin tha sumfwnisw mazi sas....

    oi FREMM oti kalutero exei na epideixsei h Eurwpaiki isws kai h pagkosmia agora ploiwn tis katigorias autis...den katalavainw to sxolio sas peri akatallilotitas tous gia to perivalon tou Aigaiou? diladi exeines oi apithanes fregatokorvetes pou ithele na paraggeilei o Simitis apo tin Agglia pou oute ws viomixaniko protupo den upirxan tha itan kaluteres?

    to oti exete diavasei 2-3 periodika tou xwrou den sas kanei kai eidiko...uparxoun dimosiografoi pou xseroun polu kala to xwro tis amunas (ara kalutera apo esas alla par ola auta den milane polu opws eseis), kathws kai stratiwtikoi-idiws tis Aeroporias k tou Nautikou- pou exoun apodedeigmena polu ipsiles gnwseis peri oplikwn sustumatwn ....ara h gnwmi sas therw oti einai peran apo periti kai adiafori.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λέει ο άσχετος!!! Αφού υπάρχει δυνατότητα δορυφορικής παρακολούθησης του στόχου… Πού ζει ο βερίκοκος!!! Τέτοια μυαλά πως σκέφτονται να αποτρέψουν την απειλή; Αν δεν κατανοήσεις όλες τις δυνατότητες του αντιπάλου και αποκτήσεις δυνατότητες ενεργής ακυρώσεις της απειλής ακόμα από τους χώρους συγκέντρωσης και τα σημεία διοίκησης μέσα στην ενδοχώρα του αντιπάλου το παιχνίδι είναι χαμένο. Δηλαδή σύμφωνα με αυτόν τον λαμπρό εγκέφαλο τι θα πρέπει να γίνει να περιμένουμε πρώτα να συγκεντρωθούν οι τούρκοι στρατιώτες να μπουν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο και μετά να πάρουμε μέτρα; Αυτά είναι είτε παχυλή άγνοια είτε άμετρη ανοησία; Φυσικά και πρέπει να έχουμε όπλα (δεν υπάρχουν υπερόπλα αυτά είναι ανοησίες) μακρού πλήγματος για να ακυρώσουμε προσπάθεια συγκέντρωσης δυνάμεων σε στρατηγικό επίπεδο βαθιά στο έδαφος του αντιπάλου. Αλλιώς είσαι χαμένος αν αφήνεις την πρωτοβουλία της εκδήλωσης επίθεσης στον αντίπαλο όπου και όποτε αυτός θέλει. Αλλά αν έχεις δυνατότητα καταστροφής υποδομών δεν αφήνεις πρωτοβουλίες στον αντίπαλο. Και φυσικά εφόσον υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα πρέπει να αποκτάς αυτά τα όπλα ώστε να μην θρηνήσεις ζωές που είναι πολύ ακριβότερες από τους όποιους πυραύλους. Ας φανταστούμε λίγο την ψυχολογική επίδραση στην θέληση για πόλεμο στους τούρκους της Κεντρικής Ανατολίας που θα δουν κέντρα επικοινωνιών στις πόλεις τους κατεστραμμένα από πυραυλικές επιθέσεις φρεγατών μας στην ΝΑ Μεσόγειο. Το έχει σκεφτεί αυτό ο λαμπρός αυτός εγκέφαλος; Ή περιμένει να αντιμετωπίσει μια απειλή όπως η τουρκική με το λιανοντούφεκο σε μια παραλία όπου ο αντίπαλος θα σκοτώνει σαν μύγες τους στρατιώτες μας από χιλιόμετρα μακριά. Άλλωστε αν κάτι μας έχει φέρει εκεί που είμαστε τώρα είναι η λάθος αντίληψη της «μικρής» Ελλάδας με τις «ειδικές ανάγκες» λόγω της μικρότητάς της. Δεν υπάρχει «μικρή» Ελλάδα. Μικρά μυαλά υπάρχουν. Και αν έχουμε τα ίδια μυαλά με τον βερίκοκο καλύτερα θα ήταν να κηρύξουμε την χώρα μας ανοχύρωτη ώστε να γλυτώσουμε και αυτούς που θα στείλουμε στις παραλίες με το λιανοντούφεκο να μας υπερασπιστούν απέναντι σε βαριά όπλα. Η ανοησία περίσσεψε σ’ αυτή την χώρα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπερβολικός ο βερύκιος άκου εκεί χωματερή του νότου με τα tank.καλύτερα έτοιμος και οπλισμένος για πόλεμο, παρα να γίνω χωματερή πτωμάτων,αντί να κρίνει το πρόβλημα με τα πυρομαχικά κρίνει την ποσότητα.και το άλλο για τον πύραυλο το κατακρίνει ενώ γνωρίζει ότι έχουμε δορυφόρο και εν δεχόμενος να μπορούμε να ενοικιάσουμε από άλλην χωρα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Eλληνικός Στρατός έχει φτάσει στο σημείο να διαθέτει περισσότερα άρματα μάχης απ΄ όλες τις χώρες της Eυρώπης!

    ΜΑ ΤΙ ΛΕΕΙ????ΗΠΙΕ ΤΠΤ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ειπε παλι αυτος ο ΒΕΡΥΚΙΟΣ?Ενταξει να το δεχτουμε για τους μεσιτες.....αλλα και για το αρματικο δυναμικο?Ξερει αραγε ποσα αρματα εχουν οι γειτονες στον Εβρο?Αλλα τι να περιμενει κανεις απο καποιο που στα Ιμια με το ελικοπτερο μετεδιδε σε πραγματικο χρονο την εξοδο του στολου απο το ναυσταθμο δινοντας πληρη καταγραφη μοναδων,πλευρικων αριθμων κ.τ.λ.ΕΛΕΟΣ!ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!Να τον μαζεψει καποιος...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπον κ. Βερυκιε, τοχω ξαναπει και δεν θα βαρεθω να το λεω οσο και αν με εχουν "γραμμενο"και εμενα και ολους μας και γενικως...Η Ελλαδα εχει απιστευτα ισχυρα μυαλα, μια μικρη αξιοποιηση τους θα εδινε πραγματικα εξυπνα και φθηνα οπλα απιστευτης αποτελεσματικοτητας...Αν κατορθωναμε να κατακτησουμε λιγη ανεξαρτησια και φτιαχναμε ενα εθνικο παρκο ερευνας και τεχνολογιας σε καποιο νησι, οπου τα καλυτερα μυαλα μας θα διαγωνιζονταν καθημερινα στην γεννηση και εφαρμογη νεων ιδεων, τοτε θα τριβαμε τα ματια μας και εμεις και ολος ο κοσμος...Αλλα δεν θελουν τα μνια που μας κυβερνουν μεχρι τα σημερα, ειναι ανθρωποι τους, βλασταρια απατεωνων, κουκουλοφοροι, μαυραγοριτες, μεταπρατες, ανθελληνες, πρωην και νυν συμμοριες, νταβατζηδες, εκπροσωποι του απολυτου κακου, που καμωνονται τους εθνοσωτηρες...ειναι οι ανθρωποι τους...Φυσικα, δεν μπορει θα υπαρχουν και εξαιρεσεις αλλα οχι στα ψηλα, στα ψηλα οχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να διαβάσω οτιδήποτε προβάλει ως άποψη ο Δήμος Βερύκιος. δείτε
    αυτό και θα καταλάβετε:

    http://www.youtube.com/watch?v=Ox9Gv1Uuaog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους.

    Πολύ γέλιο έριξα με το video που μας έδωσε σε link ο φίλος ο ανώνυμος.

    Ο Βερύκιος έχει δηλώσει κατηγορηματικά στη πρωινή ραδιοφωνική που έχει μαζί με το Κο Σταυρόπουλο, πως επιθυμεί τη συνδιαχείρηση στο Αιγαίο γιατί έτσι θα αποφευχθεί ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Την ώρα που το είπε μάλιστα, διαφώνησε μαζί του ο Σταυρόπουλος.

    Οπότε τώρα τι να περιμένουμε να γράφει ο Βερύκιος. Φυσικά και δεν τον ενδιαφέρει πως δεν συνορεύουμε με το Λιχνεστάιν ή το Λουξεμβούργο, αλλά με τη Τουρκία και όχι μόνο φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα leo χωματερη του νοτου?
    ρε τι λεει ο ανθρωπος για το καλυτερο αρμα του κοσμου?
    Μας τα δινουν και τσαμπα!
    Για τα fitrina λεει τιποτα?
    Ο μεγαλυτερος ψευτης !

    makis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βερίκιε είσαι εντελώς...δημοσιογράφος!!!!! τι άλλο χειρότερο να σου γράψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ. ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΠΟΙ ΓΙΑ ΣΑΠΙΕΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οδεύοντας ολοταχώς προς το "μικρό και ευέλικτο σχήμα" που εξείγγειλε ο ΓΑΠ..

    τι να τα κάνουμε τα τανκ και τα αεροσκάφη άλλωστε ,ζήτω το.. μέρισμα ειρήνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επειδη καποιοι βλεπω πεφτουν απο τα συννεφα για την κατασπαταληση χρηματων στους εξοπλισμους για ριξτε μια ματια στο παρακατω κειμενω και θα καταλαβετε πως γινεται να μην εχουν βληματα τα αρματα αλλα παζαρευουμε αλλα.πως γινεται να παζαρευουμε για ΝΜΑ αλλα να εχουμε προβληματικη διαθεσημοτητα αεροσκαφων λογω μειωμενων ανταλακτικων για μιληστε με κανενα ικαρο να σας πει.Για ρωτηστε πως εχουν βγει εκτος μαχης υποβρυχια λογω μη υπαρξης συσωρευτων.Οσο για την εκπαιδευση να θυμησω απο ποτε εχει να γινει παρμενιων ,καθε ποτε κανουν βολες οι ελληνες στρατιωτες και ποσες σφαιρες ριχνουν; Κατασπαταληση και ασυδοσια υπαρχει δυστηχως στις ενοπλες δυναμεις προς οφελος υμετερων μεσιτων, ελπιζω καποιος καποτε να βαλει ταξη με τα χρηματα που πληρωνει ο ελληνικος λαος. Φιλικα Διογενης

    "Μυστικός δείπνος" Lockheed Martin με στελέχη της ΓΔΑΕΕ στο Παρίσι
    16-06-2009 09:55:34
    Άνοιξε χθες τις πύλες του το αεροπορικό σαλόνι του Μπουρζέ σε μία έκθεση που εφέτος γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την γέννησή της στο γνωστό προάστειο του Παρισιού. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες συνέρρευσαν την πρώτη ημέρα και μεταξύ αυτών και δύο ελληνικές αντιπροσωπείες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: Η πρώτη από την ΓΔΑΕΕ, υπό τον γενικό διευθυντή της, Ευάγγελο Βασιλάκο και η δεύτερη του ΓΕΑ που ταξίδεψε στην γαλλική πρωτεύουσα υπό τον Α/ΓΕΑ, Ιωάννη Γιάγκο. Εντύπωση προκάλεσα το χθεσινό δείπνο που παρέθεσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin σε στελέχη της ΓΔΑΕΕ (δεν παρέστη ο Ε.Βασιλάκος).

    Το δείπνο παρατέθηκε σε γνωστό παρισινό restaurant από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Ντένι Πλέσσα και βέβαια κυριάρχησε σε αυτό η συζήτηση για τη νέα προμήθεια μαχητικού για το οποίο η L.M. έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, όπως αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο νέο της τεύχος που κυκλοφορεί αύριο.

    Για όσους θεωρούν ότι είναι παράδοξο να παρατίθενται γεύματα από στελέχη εταιρειών σε αξιωματικούς που συμμετέχουν σε αξιολογήσεις για υλικό δισεκατομμυρίων ευρώ, να σημειώσουμε ότι η L.M. γενικά δεν "υπακούει" σε τέτοιες αντιλήψεις και ακολουθεί ιδιαίτερα επιθετικό μάρκετινγκ.

    Χαρακτηριστικό γεγονός είναι οι υποτροφίες που δίνονται κάθε χρόνο σε παιδιά οικογενειών στελεχών της Π.Α. από την L.M., ενώ βέβαια φημίζεται και για το follow-on-support που προσφέρει, όταν πρόκειται να υποστηρίξει τα προϊόντα της. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν μονοπωλεί τις αγορές μαχητικών της Π.Α. τα τελευταία είκοσι χρόνια με έναν συνδυασμό επιθετικού μάρκετινγκ-υποστήριξης-ικανών στελεχών.

    Στο γεύμα με τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ, καταναλώθηκε ικανός αριθμός φιαλών γαλλικού κρασιού και η βραδιά έκλεισε με τον Ντένη Πλέσσα να αποχαιρετά όρθιος στην έξοδο τους φιλοξενούμενούς του.

    Μία άλλη συνάντηση που κατέγραψε η ομάδα ανταποκριτών του defencenet.gr στην γαλλική πρωτεύουσα, ήταν η ανεπίσημη αυτή την φορά συνάντηση που είχαν στελέχη της ΓΔΑΕΕ (μη παρόντος του Ε. Βασιλάκου) με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, κύριου κατασκευαστή του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II, με το οποίο έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα σε ότι αφορά την μη αποδοχή του από την Πολεμική Αεροπορία, παρά το γεγονός ότι παραδόθηκε ολοκληρωμένο στα νέα αεροσκάφη F-16C Advanced Block 52+ του Peace Xenia ΙV που πρόσφατα παρέλαβε η Π.Α.

    Η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα (στην Αθήνα είχε αναβληθεί δύο φορές) και με δεδομένη την επιθυμία της Π.Α. να παραληφθεί το σύστημα (μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί η εγκατάστασή του και στα F-16 του προγράμματος Peace Xenia III) ελπίζεται ότι σύντομα θα αρθούν όλες εκείνες οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες που δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής την παραλαβή του.

    Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί αύριο μπορείτε να βρείτε όλη την αλληλογραφία μεταξύ ΓΕΑ και Raytheon για το θέμα και πως φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο σημείο.

    Σε ότι αφορά την αντιπροσωπεία του ΓΕΑ, ο Α/ΓΕΑ, Ιωάννης Γιάγκος, επισκέφθηκε όλα τα περίπτερα των εταιρειών των οποίω τα αεροσκάφη είναι υποψήφια στην αξιολόγηση της Π.Α. και ενημερώθηκε από τα στελέχη τους για τις τελευταίες εξελίξεις στα προγράμματα ανάπτυξης.

    Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. TA ARMATA TO PROIN IPPIKO EXEI EKSELIXTHI SE YPTAMENO .H TELEFTEA MEGALH ARMATOMAXIA EGINE STHS ARDENES.DINATOTITES EKSOUDETEROSIS TOUS POLES APO MPAZOUKAS SE TILEKATEFTHINOMENA VLIMATA OS UGV EVALOTA .O EKATHARISMOS TOU PEDIOY TIS MAXIS APO TO IPPIKO [ELIKOPTERA] KI H STATHEROPIISH TIS PERIMETROU ME EIDIKES DYNAMIS KI AYTOKINOUMENON PYROVOLON KI EKTOKSEFTON E/E E/A ME TIN PROIPOTHESI PLIRIS H 50% EPIKRATISIS STON AERA. OSO GIA TIS FREGATES EPREPE NA TIS EIXAME EN YPIRESIA .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο άνθρωπος είναι κατ αρχάς ψυχοπαθής. Ειδικά αυτή η συμπεριφορά που έβγαζε στην εκπομπή του Αυτιά ήταν απίστευτη.

    Επίσης διακρίνει κάποιος, επειδή τυχαίνει να τον ακούμε αρκετό καιρό, να υπάρχει μία ασυνέχεια στα λεγόμενά του.

    Έχει τύχει να τον ακούσω να μιλάει για την αμυντική θωράκιση της χώρας, δικαιολογώντας την ως προς την τουρκική απειλή. Και τώρα εκφράσεις του στιλ, χωματερή του νότου, κρίνεται αν όχι υπερβολική, αν επρόκειται για κάποιον άσχετο, αλλά για τον Βερύκιο μάλλον ύποπτη.

    Ποια είναι τα συμφέροντα που προωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Βερυκιος ειναι ο ποιο ασχετος παρλαπιπας και επικυνδυνος δημοσιογραφος .
    Εντελως αναξιοπιστς ασχολειται με θεματα που δεν γνωριζει .αλλωτε τι γνωριζει..κατα την γνωμη μου δεν θα επρεπε να αναρτωνται αρθρα του σε ενα τοσο σοβαρο μπλογκ οπως αυτο εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να προσθέσω ότι αναφέρεται με έναν αφελή τρόπο για την χρησιμότητα των φρεγατών ως τύπο.

    Ρωτώ σε περίπτωση σύρραξης, τα Ελληνικά πλοία θα δράσουν μόνο του Ελληνικού χώρου; Δεν θα χρειαστεί να φτάσουν μέχρι την Κύπρο ας πούμε;

    Τουρκικά λιμάνια βρίσκονται μέχρι την Συρία. Αυτά δεν θα είναι εντός του στόχου μας;

    Δεν θα πρέπει το Τσεϊχάν για παράδειγμα να το εξουδετερώσουμε;

    Εμείς έχουμε ανάγκης ακόμα μεγαλύτερων πλοίων, αν θέλουμε να γίνουμε πιστικοί ότι θα κοστίσουν ακριβά οι όποιες φιλοδοξίες τους.

    Οι 6 FREEM δεν αρκούν, δύο τουλάχιστον πρέπει να σταλούν στην Κύπρο για ενίσχυση αεράμυνας, σε περίπτωση σύραξης.

    Αυτό που λείπει είναι έλλειψη συνολικής αμυντικής φυλοσοφίας και αντίστοιχου προγραμματισμού. Εμένα αυτή η εντύπωση μου δίνεται.

    Πρέπει να μπούμε δυναμικά στις αμυντικές συνεργασίες. Παράδειγμα Γαλλία-Ιταλία φτιάξανε μαζί τις FREEM. Να μπούμε και εμείς δυναμικά στο παιχνίδι.

    Όχι τόσο ώστε στο τέλος να φτιάχνουμε μόνοι μας τα όπλα, γιατί το κόστος είναι τεράστιο μόνο για τον ένα, αλλά για να συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΡΩΤΗΣΗ 1η:
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΟΡΥΦΙΡΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΘΕΙ Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ;
    ΕΡΩΤΗΣΗ 2:
    Ο ΧΑΡΤΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΣΚΑΛΠ ΝΑΒΑΛ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ GPS, H GALILEO;
    ΕΡΩΤΗΣΗ 3η:
    ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟ GLONASS;
    ΕΡΩΤΗΣΗ 4η;
    ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ;

    ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΑΩ;
    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟ. ΕΚΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΙΞΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΠΟΙΟΙ. ΔΗΛΑΔΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ;
    ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΚΡΥΓΟΡΟΥΜΕ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΠΛΟ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΡΑ
    Τα ίδια προβλήματα που αναφέρεις με εμάς έχει και η Γαλλία. Λες να μην έχει σκεφτεί λύση για το οτιδήποτε και μένει "έρμαιο" των Αμερικανών σε οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου ;
    Δορυφόρο, αν δεν γνωρίζεις, ήδη διαθέτουμε δικό μας και μέσω αυτού μπορούμε να κάνουμε όλα όσα λες.
    Και μέσα στα σχέδια είναι και εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου για να έχουμε τα δικά μας μάτια σε όλο το αιγαίο-Ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο.
    Και διαφωνώ ότι είναι μόνο πολιτικό όπλο. Είναι πολιτικοστρατιωτικό όπλο και μάλιστα τέτοιου μεγέθους που είχαν προσπαθήσει να το ακυρώσουν Αμερικανότουρκοι.
    Για αυτό το "τρεις λαλούν και δυό χορεύουν" άρθρο το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με έχετε καλύψει όλοι πλήρως.
    Ενα θέλω να παρατηρήσω.
    Πολύ καλά κι ωραία όσα μας λέει ο κ. Βερύκιος.
    Μπορεί να μας πει από που τα συμπέρανε όλα αυτά ;
    Εχει σπουδάσει κάτι σχετικό που ξέρει-γνωρίζει και μιλάει με τέτοια βεβαιότητα ;
    Αφού όλα αυτά που αγοράζουμε είναι πανάκριβα και "λάθος" επιλογές, γιατί δεν προτείνει ο ίδιος (μιας και "γνωρίζει" από αυτά που γράφει) τι φτηνά οπλικά συστήματα να αγοράζουμε για να μην πληρώνουμε πανάκριβα αυτά που μας πουλάνε όλοι και να μη γίνουμε και χωματερή του νότου ;
    ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ, ΡΑΒΔΙΑ, ΜΑΣΤΙΓΙΑ, Ή ΓΚΛΙΤΣΕΣ ;

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ-ΑΣΧΕΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.