20/11/09

Τουρκία: Ματαιώθηκε η κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαίωσε το σχέδιο κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της, χωρίς να διευκρινίσει τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Tetas, που είχε αναλάβει το πρόγραμμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το σχέδιο ματαιώθηκε από τη διεύθυνση του οργανισμού.
Στους όρους της πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών για τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα αναφέρεται ότι η Tetas είναι ελεύθερη να ματαιώσει το πρόγραμμα.
Μια κοινοπραξία, με επικεφαλής τη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport ήταν η μοναδική υποψήφια για την κατασκευή του σταθμού, ισχύος 4.800 μεγαβάτ, στο Ακουγιού, στις ακτές της Μεσογείου.
Αυτή ήταν η πέμπτη απόπειρα της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια. Οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς και περιβαλλοντικούς.
Ναυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. poia ayto poy den exetai katalabei einai oti kanena kratos poy den exei ikanothta employtismoy kai koitasmata oyranioy den ton symeferoi oikonomika h pyrhnikh energeia..........

    einai h poio problhmatikh energeia

    symferei mono aytoys poy exoyn anaptyksei texnognosia edo kai 50xronia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ==== http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=03_12_96.txt
    …………………………………………………………………………………………………………………………
    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός ):Ο κ. Καρατζαφέρης έχει το λόγο.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:Πριν προχωρήσω στην εξέταση του άρθρου, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να αρχίσω με την εξέταση του συμφώνου αυτoύ με την Κύπρο. 'Ακουσα τις διευκρινίσεις σας, οι οποίες δόθηκαν και οι οποίες βέβαια ήταν σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά που ακούστηκαν το πρωί στο PRESS ROOM. Καταβαλαίνω βέβαια, ότι θα περάσατε ώρες αγωνίας τηλεφωνικώς σήμερα για να μπορέσετε να εκτιμήσετε αυτό το πράγμα. 'Εχω να σας πω μόνο, ότι η επιδρομή του κ. Ροζεστάϊν Ροζάκη γίνεται καθημερινώς πιο εμφανής και θα φθάσει κάποια μέρα να σας ενοχλεί ίσως και σε θέματα του Υπουργείου σας.

    ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ:Κύριε Πρόεδρε, τι πράγματα είναι αυτά που ακούγονται;

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:'Οσον αφορά τώρα το θέμα. Εμένα μου θύμισε εκείνη τη μακάβρια ιστορία...

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Πααγιώτης Ν. Κρητικός): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, επί του νομοσχεδίου.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Επί του νομοσχεδίου ομιλώ, κύριε Πρόεδρε, και παρακαλώ, αν θέλετε, κρατήστε την ευθιξία σας.

    ……………………………………………………………………………………………………………………………

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λουκάς Αποστολίδης): Η συνάδελφος κα Δαμανάκη έχει το λόγο.

    ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα αρχίσω με μια καθυστερημένη παρατήρηση, αν μου επιτρέπετε προς το Προεδρείο. Δεν ήσασταν εσείς στην 'Εδρα, αλλα πριν από λίγη ώρα ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας εδώ στη Βουλή αποκάλεσε το συνάδελφο κ. Ροζάκη "κύριο Ροζενστάιν".

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Τι σας ενδιαφέρει;

    ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Τι με ενδιαφέρει, κύριε συνάδελφε; Είμαι Εβραία γι' αυτό μ' ενδιαφέρει. Και όσο κάνετε προσπάθεια να επικρατήσει ρατσισμός στην Αίθουσα, εγώ είμαι Εβραία. Γι' αυτό μ' ενδιαφέρει.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ: Δεν υπάρχει ρατσισμός, κυρία Δαμανάκη, προς Θεού!

    ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι οι συνάδελφοι έχουν ονόματα και το Προεδρείο πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο σ' αυτές τις περιπτώσεις. Και ο κ. Καρατζαφέρης εν πάση περιπτώσει μπορεί να τα λέει αυτά από το κανάλι του, αλλά στο Κοινοβούλιο ας είμαστε πιο προσεκτικοί.

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Λογοκρισία θα κάνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω ότι οι λόγοι που ματαίωσε την κατασκευή έχουν σχέση περισσότερο με την ασφάλεια της περιοχής. Αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία έχει επεκτατικά σχέδια, αυτό θα της είναι ένα εμπόδιο.Οι συμβάσεις που έχει υπογράψει για φτηνό αέριο, προς το παρόν μπορούν να καλύψουν την ζητούμενη ενέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τουρκία: Ματαιώθηκε η κατασκευή πυρηνικού σταθμού"

    Δεκαετίες τώρα οι μογγόλοι προσπαθούν να γίνουν πυρηνική δύναμη, αλλά δεν τους βγαίνει.
    Στα νησιά λέμε:
    " Μη φάτε, έχουμε γλαρόσουπα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.