18/11/09

Aιφνιδιαστική εκτόξευση MM-38 Exocet στην Ανατολική Κρήτη !


Αιφνιδιαστική εκτόξευση βλήματος εδάφους-επιφανείας ΜΜ-38 Exocet από ερημική παραλία της ανατολικής Κρήτης, είχαμε πριν λίγες ώρες από το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύεται τέτοιο βλήμα από τότε που εντάχθηκαν σε υπηρεσία οι δύο πυροβολαρχίες από το 1993. Το συγκεκριμένο όπλο θεωρείται κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς είναι τοποθετημένο σε τρία νησιά του Αρχιπελάγους και «κλειδώνει» ισάριθμους διαύλους με μέγιστη εμβέλεια 38 χλμ.
18-11-2009 19:37:17

Το γεγονός ότι η εκτόξευση γίνεται σήμερα αιφνιδιαστικά, σε ερημική περιοχή και όχι στο Πεδίο Bολής Κρήτης, με κατεύθυνση την ευρύτερη περιοχή της τουρκοαιγυπτιακής άσκησης , μπορεί αν εκληφθεί και ως «ιδιαίτερης βαρύτητας».

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Πολεμικό Ναυτικό προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια για ένα όπλο που θεωρείται το πλέον «απόρρητο» του ελληνικού οπλοστασίου. Το βλήμα έπληξε το παλαιό ναρκαλιευτικό Ν/Α ΑΙΓΛΗ σε απόσταση 31 χλμ!

Το σύστημα είναι πλήρως αυτοκινούμενο. Δύο ή τέσσερις εκτοξευτές σε φορτηγό όχημα, μπορούν να πλήξουν με ισάριθμα βλήματα σκάφη επιφανείας με εντυπωσιακή ακρίβεια, αφού πετάξουν το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους σε ύψος μέχρι και δύο μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (sea skimming).

Επίκειται ο εκσυγχρονισμός του βλήματος σε επίπεδο MM-40 Block II όμοιων με τα βλήματα που επιχειρούν στη Κύπρο. Στο ΜΜ-40 Block II εμβέλεια αυξάνεται στα 60 χλμ.. Οι Κύπριοι έχουν τρεις τετραπλούς εκτοξευτές και 24 βλήματα.

Oι Εxocet είχαν σπείρει τον όλεθρο στην βρετανική αρμάδα το 1982 στα Φώκλαντς. Λιγότερο από οκτώ βλήματα είχαν στην διάθεσή τους οι Αργεντινοί και βύθισαν τέσσερα εμπορικά και πολεμικά σκάφη.

Ιδού οι φωτό από την ακολουθία εκτόξευσης.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

12 σχόλια:

  1. Μην παίζετε με αυτά τα πράγματα δεν είναι πυροτεχνήματα. είναι πολύτιμα για την πατρίδα ,ίσως κάποια μέρα βρεθεί στα χέρια ενός Έλληνα με εθνική συνείδηση και φανούν χρήσιμα .Η μαγκιά στην σημερινή περίπτωση θα ήταν να υπήρχε εκεί που ασκούνται οι Τούρκοι η απειλή του πυραύλου και η ελληνική παρουσία .Εγώ διαισθάνομαι πως από σήμερα κάτι έχει αλλάξει ανάμεσα Ρόδου και Καστελόριζου.

    Πορφυριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΜΗΝΗΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΠΜΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ; ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΡΘΡΑ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με εκτακτο δελτιο να γινη τοπικο πεδιο βολης με πραγματικα πυρα για το διαστημα της ασκησης για να τους κανουμε να τρεξουν και λιγο!!!
    Αλλα πρεπει να μαθευτη οτι την τελευταια ημερα του ραμαζανιου στην Τουρκια, ΔΕΝ επετρεψαν καμια πτηση της Π.Α.περαν του 25 μεσημβρινου!!
    καθως και τις προαλλες που ηταν επετειος του θανατου του Κεμαλ!!
    Ολα αυτα μετα απο 41 η 42 γυρους συνομιλιων για τα Μ.Ο.Ε.!!
    Και οτι γενικα δεν επιτρεπουν στους πιλοτους μας τις πτησεις στα ανατολικα ορια του FIR π.χ.πανω απο το Καστελοριζo!!
    Αλλα προς τιμην τους, υπαρχουν και εξαιρεσεις οπως πριν απο 5-6 ημερες απο την 340 μοιρα αλεπου απο την 115 στα Χανια η οποια πραγματοποιησε μια αποστολη πανω απο το Καστελοριζω και το νησακι Ρο
    αγνωοντας τις προφορικες εντολες, (γιατι δεν τολμουν να τις κανουν γραπττες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι...Οχι...Λάθος! Δεν πρέπει να εκτοξεύετε ετσι Exoset χωρίς να ρωτάτε την Τουρκία!
    Ντροπή σας@%^^%^((^%$###^#!
    Ασε που κανονικά θα έπρεπε να τους τοποθετήσετε στο Ιόνιο...στην Ζάκυνθο...ας πούμε...να στοχεύουν την Βάρδα...
    Βρε Ριξτε γαμότι μου...ρίξτε που να πάρει ο διάολος!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα ΟΚ. Αλλα κρυψτε τωρα πολυ καλα τουs εκτοξευτεs , μην χασουμε παλι
    κανεναν ... Ηλιακη.
    Αντε μπραβο να σαs χαρω !!!

    Αρηs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις....είμαστε σίγουροι οτι η πολιτική ηγεσία το γνώριζε???χαχαχαχαχαχαχαχ!!!!!!
    Επιτέλους μια κίνηση με νόημα, και ειδικά με αυτό το όπλο το οποίο δημιουργεί αβεβαιότητα στο Τ.Ν. και κάνει κάθε βήμα του προς το Αιγαίο αβέβαιο μήπως πέσει πάνω στο λάκο με τα φίδια των Exocet...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβαστε απο την απαντηση 173 και μετα

    http://www.defencenet.gr/forum/index.php?topic=13551.150

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kalimera se olous.
    Koitaxte kala ti fotografia kai meta koitaxte mia fotografia puraulakatou Compattante III. Ta kivotia sto fortigo den einai tis ekdosis edafous thalassis pou agorasame se periorismeno arithmo. Einai thalassis thalassis, pithanotata ap to apothema ton puraulakaton (polu perissotera vlimata)! Auto pou i fotografia leei einai oti olo to apothema exocet tou nautikou mporei na ektoxeutei apo sustimata xiras...
    Apologoumai gia tous latinikous xaraktires.
    Giannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ορθή κίνηση, επιτέλους φαίνεται ότι θα επέλθει η αυτονόητη δραστηριοποίηση του Ελληνικού Ναυτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είπαμε ΜΜ-38 όχι ΜΜ-40. Λες να μην το κατάλαβαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. AYTOI (TURKIYE_YEDES) ΤΟΧΟΥΝ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ (YUNANISTAN_ADES) ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ!!!

    Πότε (ne zaman?) θα μας έλθει κατά 'δώ μεριά ... η κυρία Μπρούνι-Σαρκοζί, προπομπός για "pre-alert" εξοπλιστικών αγορών???

    "Eye Wanna Talk 2 U Babe" ... μουρμούριζε ο xondro_Bennie (Olga's ex) στο Υπουρ_γέλιο του, την ώρα που η μόνιμος αρχιλοχίας (ΠΖ) τούφερνε γλυκί-βραστό ... καφεδάκι "τούρκικο" ... νινανάει γιαβρούμ, νινανάηα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.