22/2/10

Ισραήλ - Οι ξεχασμένοι μας γείτονες

ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ*
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος με παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικά με τα κράτη του αραβικού κόσμου. Και σωστά είχαμε και επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους Άραβες γείτονές μας.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω και της παρουσίας τους στην Ισλαμική Διάσκεψη, παρατηρούνται, δυστυχώς, κάποια προβλήματα στις σχέσεις αυτές. Για παράδειγμα, οι σχέσεις Κύπρου - Συρίας διέρχονται μια δύσκολη φάση, τόσο σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα όσο και σε σχέση με άλλα ζητήματα, όπως τη λαθρομετανάστευση.

Η παραδοσιακά καλή σχέση της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο, μας οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Για παράδειγμα, για τα Υψώματα Γκολάν είχαμε συνταχθεί με τη θέση των αραβικών κρατών και όχι των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνδυασμό με τις σχέσεις με τους Άραβες γείτονές μας, κρίνεται απολύτως αναγκαίο να βρεθούν και τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν για κάτι τέτοιο.

Πρώτον, το Ισραήλ είναι η μόνη μη μουσουλμανική χώρα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Αυτό, σε συνάρτηση με το γεγονός πως η Τουρκία προσπαθεί τελευταίως να γίνει η ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου, δημιουργεί τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Δεύτερον, το Ισραήλ είναι ένα κράτος ισχυρό, με δυνατό λόμπι παγκοσμίων διαστάσεων, και δικτυωμένο σε όλα τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τρίτον, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα σε ζητήματα ενέργειας και συνεργίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με μια πιθανή συνεργασία. Η συνεργασία αυτή μπορεί να αρχίσει με ανταλλαγή τεχνολογιών και τεχνογνωσίας, τόσο σε θέματα αφαλάτωσης όσο και σε ζητήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, και να επεκταθεί και σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς, όπως είναι το φυσικό αέριο.

Τέταρτον, το Ισραήλ προσεγγίζει την Κύπρο ως το μοναδικό μη μουσουλμανικό κράτος γείτονά της που μάλιστα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή.

Εάν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Ισραήλ, τα πιθανά οφέλη για την Κύπρο θα είναι σημαντικά, πολυεπίπεδα και πολυδιάστατα. Ένα ενδεχόμενο είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε την υποστήριξη και συμπάθεια του παντοδύναμου εβραϊκού λόμπι. Ένα λόμπι που είναι ίσως το πιο δικτυωμένο ανά το παγκόσμιο, με επιρροή σε όλα τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν το πόσο ωφέλιμο για το κυπριακό πρόβλημα θα είναι μια τέτοια εξέλιξη.

Ένα άλλο κέρδος που θα μπορούσαμε να έχουμε είναι να σταματήσουμε τις επενδύσεις Ισραηλινών προς τα κατεχόμενα. Με τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, και σε συνάρτηση με την πρόσφατη απόφαση του Αγγλικού Εφετείου στην υπόθεση Όραμς, οι επενδύσεις στα κατεχόμενα θα μπορούσαν να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειωθούν. Την ίδια στιγμή, εάν η Κυβέρνηση προσφέρει και κάποια κίνητρα στους Ισραηλινούς επενδυτές, τότε θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε ένα μέρος των σημαντικών αυτών επενδύσεων στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το σενάριο θα είναι διπλά ευνοϊκό για τη χώρα μας.

Άλλα κέρδη που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε από συνεργασία με το Ισραήλ είναι σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Λόγω και της γεωγραφικής μας θέσης, αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα με το Ισραήλ. Προβλήματα όπως η λειψυδρία και η ανάγκη για παραγωγή ενέργειας. Το Ισραήλ έκανε τεράστια βήματα για ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά και θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε πολλές γνώσεις από αυτούς. Διαθέτουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης στον κόσμο και έχουν λύσει το υδατικό τους πρόβλημα. Έτσι θα μπορούσαν να μας δώσουν πολλές χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες από την εμπειρία τους.

Ακόμα, έχουμε και οι δύο χώρες την ανάγκη για παροχή φυσικού αερίου, με σκοπό να έχουμε φτηνές πρώτες ύλες για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κάρβουνο σαν πρώτη ύλη, ενώ εμείς πετρέλαιο. Ίσως με κάποιας μορφής συνεργασία θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε και οι δύο χώρες σε αυτόν τον τομέα. Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα μπορούμε να λέμε πως έχουμε επιτύχει ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας. Κάτι που θα μας επιτρέψει να τροφοδοτούμε τους σταθμούς αφαλάτωσης και να παράγουμε νερό, που είναι και το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, καθώς και να δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης μέσω φθηνής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε και την ενεργειακή μας ασφάλεια, ειδικά μετά τις εξαγγελίες για τις προθέσεις της Τουρκίας να τροφοδοτήσει την Κύπρο με φυσικό αέριο. Και φυσικά, όταν η Τουρκία αναφέρεται στην Κύπρο, σίγουρα δεν αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στο ψευδοκράτος.

Ακόμα, όμως, και τίποτα από αυτά να μην πετύχουμε, δεν θα έχει κανένα κόστος για τη χώρα μας. Δεν έχουμε κάτι να χάσουμε, προσπαθώντας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη συγκεκριμένη χώρα, χωρίς να γίνεται εις βάρος των σχέσεών μας με τα κράτη του αραβικού κόσμου. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να βγούμε κερδισμένοι από το όλο ζήτημα. Αν είναι να προσπαθήσουμε όμως, θα πρέπει να κινηθούμε αμέσως, τώρα που οι διεθνείς συγκυρίες είναι με το μέρος μας. Και επειδή οι συγκυρίες μπορούν να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή, δεν θα πρέπει να αναβάλουμε την προσπάθεια αυτή για το μέλλον, αλλά να δράσουμε τώρα.

* Αναπληρωτής Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

14 σχόλια:

  1. Άριστα!Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα (εκτός ίσως απο το θέμα του νερού προς το παρόν) ισχύουν και για την ανάγκη προσεγγισης και Ελλάδος-Ισραήλ.Εξάλλου οι άραβες έχουν βρεί τον "νέο Νάσσερ" στο πρόσωπο του Ερντογάν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σκοπεύουμε να πάρουμε από μια τέτοια συμμαχία ξέρουμε, τι θα δώσουμε ξέρουμε ? Και η συμμαχία με τους Άραβες απέδωσε τα αναμενόμενα? Kαι σε ποιους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 11:52 π.μ.

    Το θέμα είναι αν το Ισραήλ χρειάζεται την Ελλάδα, έτσι που την έχουν καταντήσει. Όσο για τους Άραβες, αυτοί πάντα στήριζαν την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα Ευρωπαϊκή. Είναι χώρα 3 ηπείρων. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Καλό θα ήταν να εκδείδαμε σαν χώρα χάρτες, που να απεικονίζουν ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ελλάδα (και το Καστελόριζο) και την Κύπρο.

    Για να μην ξεχνιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποσα "τσακωσε" ο Νενεκος για να εκδηλωση και φανερα την ισραελολαγνεια του στο κατεβατο αυτο;
    Προπαγανδιζει ο συγχρονος Εφιαλτης να συμμαχησουμε με τους γεννοκτονους αθωων σημερα, οι οποιοι θα οδηγηθουν σε μια νεα Νυρεμβεργη αυριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανώνυμε 2:10.... ο Νενέκος "τασάκωσε" πολλά. Αν θέλεις μερίδιο στείλε αριθμό λογαριασμού να σου κάνομε κατάθεση, αλλά με την συμφωνία να σταματήσεις να λες ανοησίες.

    Σκεφτόμαστα να εξαγοράσομε την απύθμενη άγνοια και βλακεία σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να μην σας προσπερνούν οι εξελίξεις να μάθετε το νέο ελληνικό μότο : Τούρκοι κακοί (όπως πάντα- καμία λλαγή εδώ) , εβραίοι καλοί(!). Τι τυχεροί που είμαστε. Μας ερωτεύτηκε το Ισραήλ. Το ότι Τουρκία και Ισραήλ μας δουλεύουνε ψιλό γαζί θα το καταλάβουμε εγκαίρως. Και εν πάσει περιπτώσει υπάρχουν ένα σωρό χώρες για στρατηγική συμμαχία. Το Ισραήλ και δυνατό είναι και δικτυωμένο αλλά κοιτάει και την πάρτη του περισσότερο απ'ότι είναι "υγιεινό" για τους υπόλοιπους. Τον εμπιστεύεσαι τον λύκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 5:04 μ.μ.

    Εκτός από αδικαιολόγητες ύβρεις, έχεις κάτι σοβαρό να αντιτείνεις στο άρθρο; Βρίζεις έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις, αλλά δεν λες τι λάθος λέει.

    Εγώ συμφωνώ μαζί του. Τι έχει να χάσει η Κύπρος από μία προσέγγιση με το Ισραήλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλές οι γενικές διαπιστώσεις αλλά είναι γεγονός ότι όταν εισέρχεσαι σε μια συμφωνία-συμμαχία ως γονυπετής ικέτης (και έτσι εμφανίζεται η Κυπριακή πλευρά στο παραπάνω κείμενο) είναι δεδομένο ότι η άλλη πλευρά θα σε αντιμετωπίσει ως κουρελόπανο.ΟΚ, να δεχθώ ότι η Κύπρος θα έχει δυνητικά κάποια οφέλη από μια περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της με το Ισραήλ.Οι Ισραηλινοί τι θα αποκομίσουν ως ανταλλάγματα ? Ουδείς σήμερα συμμαχεί στα σοβαρά με ανήμπορους και αδύναμους αλλά μόνο ισοδύναμούς του ή με εν δυνάμει "ισχυρούς" παίκτες.Όλοι θέλουν να είναι με την πλευρά του "νικητή" αλλά κι αυτός επιλέγει με ποιούς και πότε θα συμμαχήσει.Ο ευρύτερος Ελληνισμός πρέπει να πάψει να προσκολλάται ολόψυχα σε αποκλειστικές συμμαχίες και θα πρέπει να αναζητεί τον κατά περίπτωση και κατά συγκυρία κατάλληλο σύμμαχο.Στις διεθνείς σχέσεις οι συναισθηματισμοί δεν χωρούν και μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες ή έχθρες παρά μόνο ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Vgalte to graso apo ta matia kai deite ton megalitero exthro tou Ellinikou Ethnous kaitou Ellinismou apo to 600mx .erpontas kai pseudomenos zitontas voeiyjia sa skouliki me to maxairi panda krimeno me enedres eksagores o islamismos .MATHE TON EXTHRO SOU DIABASE GIA AUTON .Ta alla ola ta exoume sinxoresi akoma kai tous kourdous .TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φανατικός οπαδός του σχεδίου Ανάν ο Νεοφύτου,αδελφός των τουρκοκυπρίων.Πολέμησε με κάθε μέσο τον Αθάνατο Τάσσο Παπαδόπουλο.Έψαχνε να βρει γυναίκα να παντρευτεί,από τηλεοράσεως!!!(Παντεύτηκε τελικά;)
    Αναστασιάδης-Νεοφύτου-Χάσικος, τα πρωτοπαλήκαρα του Ανάν.Δεξιοί πατριώτες,τρομάρα τους.
    Τώρα ανακάλυψε το Ισραήλ,άραγε τι την περιμένει την Κύπρο-Ελλάδα;

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 9:04 μ.μ.

    Συμφωνώ μ' αυτά που γράφεις. Η αδυναμία μας σαν Έλληνες να κάνουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική (αν κάναμε και ποτέ μας εξωτερική πολιτική καθόλου), μας έχει περιθωριοποιήσει.

    @ TALOS

    Βγάλε τον κάλο από τον εγκέφαλό σου και βάλε ελληνική γραμματοσειρά στον υπολογιστή σου.

    @ 731

    Συνεχίζεις τις μπουρδολογίες μερικών από τους παραπάνω σχολιαστές, χωρίς να λες τίποτε στην ουσία. Μα είναι σχόλια αυτά; Το έχετε καταντήσει παιδική χαρά εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εβραιοι, ο Ελληνικος Λαος εχει κουραστει μαζι σας.

    Πρωτα πειτε μας (εσεις που ξερετε) τι εγινε με τον διπλο εμπρησμο της συναγωγη σας.
    Μην κανετε το κοροϊδο ουτε και να ασχολειστε με αλλα θεματα.
    Αφηστε τα αλλα για τους Ελληνες. Φαινεστε οπως η μυγα μες το γαλα εδω μεσα.
    Ο Τζοναθαν Κουκ σας ξεβρακωνει μεγαλοπρεπως. Αλλου τα σαπια που ξερετε.
    Στα Αμερικανακια ισως.


    Χρήστες του Διαδυκτίου, που πληρώνονται για να διαδίδουν καί να υποστηρίζουν την Ισραηλινή προπαγάνδα!!!!!

    Από τον Jonathan Cook.

    Η παθιασμένη υποστήριξη του Ισραήλ εκφραζόμενη στην αρχή' «αντιμίλησε τους» (Talkback) και τμήματα από σχόλια ιστοσελίδων, στο ίντερνετ σε blogs, σε συζητήσεις στο Facebook και αλλού, μπορεί να μην είναι η πραγματικότητα όπως θέλουν (οι Εβραίοι) να φαίνεται. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ φέρεται να στρατολογεί ειδικές μυστικές ομάδες των οποίων το έργο θα είναι να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο 24 ώρες την ημέρα και να διαδίδουν θετικά νέα για το Ισραήλ. Νεαροί Εβραίοι με γνώσεις στους υπολογιστές και στο ίντερνετ, κυρίως νέο-αποφοιτήσαντες από πανεπιστήμια, αλλά και νέο-αποστρατευθέντες από το στρατό του Ισραήλ και έχοντες γνώσεις ξένων γλωσσών, προσλαμβάνονται από την κυβέρνηση του Ισραήλ, να πλασάρουν εαυτούς σαν απλούς surfers ενώ στην ουσία υιοθετούν απόλυτα την γραμμή της κυβέρνησης του Ισραήλ, σχετικά με τη γενοκτονία που εξελίσσεται μπρος στα μάτια μας, στη Μέση Ανατολή.
    Η ύπαρξη μιας «διαδυκτιακής ομάδας πολέμου στο internet" ήρθε στο φως όταν εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου εξωτερικών του Ισραηλ του τρέχοντος έτους. Περίπου 150.000 δολάρια έχουν προβλεφθεί, για το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης (της ιδέας αυτής), με αναμενόμενη αυξημένη χρηματοδότηση για το επόμενο έτος....


    Όλο το άρθρο εδώ:

    http://avragioz.blogspot.com/2009/10/blog-post_8553.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρήστες του Διαδυκτίου, που πληρώνονται για να διαδίδουν καί να υποστηρίζουν την Ισραηλινή προπαγάνδα!!!!!
    Eχω κάλο στον εγκέφαλό μου καί συνεχίζω τις μπουρδολογίες μου, χωρίς να λέω τίποτε στην ουσία. Το έχω καταντήσει παιδική χαρά εδώ μέσα.
    Μέγας Μπουρδολόγος Jonathan Cook

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.