9/2/10

Χάνουν το επίδομα επικινδυνότητας χιλιάδες στρατιωτικοί


ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ περνούν οι δεκάδες κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που λαμβάνουν το «χρυσό» επίδομα επικινδυνότητας- πτητικό, καταδυτικό, ρίψεως με αλεξίπτωτο και ναρκαλιείας- με στόχο να περιοριστεί η χορήγησή του μόνο σε όσους πραγματικά ασκούν τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση.

Η ανασφάλεια που δημιουργούν οι συζητούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς- με αιχμή την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης για 50άρηδες- έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον αριθμό των αιτήσεων για αποστρατεία. Στις πρώτες 40 ημέρες του 2010, οι αιτήσεις έφθασαν τις 187, σχεδόν τριπλάσιες του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι.

Επισήμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας διαψεύδει ότι υπάρχει «κλίμα φυγής», αν και παραδέχεται ότι υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία, καθώς στην «επικίνδυνη ζώνη» βρίσκονται αυτή τη στιγμή 10.000 στελέχη που φοβούνται μήπως θιγούν άμεσα. Η τακτική που εφαρμόζεται πάντως από την πολιτική ηγεσία είναι διπλής όψεως: αφενός διαβεβαιώνει πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ότι θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα γίνει συζήτηση καθώς οι στρατιωτικοί είναι «ειδικό καθεστώς και αυτό πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθεί». Αφετέρου, ο αν. υπουργός Άμυνας κ. Παν. Μπεγλίτης σπεύδει να προϊδεάσει λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει στο υπουργείο ένας κλειστός χώρος αναπαραγωγής προνομίων και ότι θα κριθούν στη βάση της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου για τις προαγωγές, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο αυτό που τάραξε τα νερά χθες σε μεγάλη μερίδα στρατιωτικών- κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας- ήταν η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του υπουργείου Άμυνας να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των δικαιουμένων επιδόματος επικινδυνότητας. Πρόκειται για ποσό που για τον μέσο δικαιούχο ανέρχεται κατ΄ έτος σε 15-18.000

ευρώ για τους πιλότους της Αεροπορίας και των άλλων κλάδων, σε 5-6.000 ευρώ για τους βατραχανθρώπους και τα πληρώματα υποβρυχίων του Ναυτικού, περίπου 4.000 για τους αλεξιπτωτιστές του Στρατού Ξηράς- οι ναρκαλιευτές αμείβονται με 42 ευρώ έξτρα την ημέρα.

Και πιλότοι σε γραφεία
Το ποσό αυτό ή μέρος του όμως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το λαμβάνουν και πολλές άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, στην Πολεμική Αεροπορία λαμβάνουν μέρος του επιδόματος επικινδυνότητας (πτητικό) και πιλότοι που έχουν μετατεθεί σε γραφεία- με την προϋπόθεση να κάνουν κάποιες ώρες πτήσεως σε πολεμικά ως προσκολλώμενοι στις μάχιμες μονάδες. Το λαμβάνουν όμως- νομίμως- και ιπτάμενοι αξιωματικοί που δεν κάνουν ούτε αυτό και απλώς συμπληρώνουν 30 ώρες σε μεταγωγικά όχι ως κυβερνήτες ή συγκυβερνήτες, αλλά ως... επιβάτες! Αντίστοιχα ισχύουν και για ορισμένες κατηγορίες τεχνικών.

Πάνω από 3.000 στην Αεροπορία
Στην Αεροπορία, είτε ολόκληρο είτε μέρος του πτητικού, το λαμβάνουν πάνω από 3.000 στρατιωτικοί, όταν οι κανονικοί πιλότοι μαχητικών σε αεροσκάφη πρώτης γραμμής είναι μερικές εκατοντάδες (700 - 800).

«Η άποψή μου- και την υποστηρίζω ανοιχτά- είναι το (...) επίδομα επικινδυνότητας να το παίρνουν εκείνοι που πραγματικά εργάζονται, διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους», τόνισε χθες ο κ. Παν. Μπεγλίτης (στον Αθήνα 9,84), προσθέτοντας στους πιλότους των μαχητικών και μερικές άλλες ειδικότητες.

Ο κ. Μπεγλίτης διαχώρισε ρητώς από τους δικαιούχους, εκείνους «που για πολλά χρόνια βρίσκονται στα γραφεία». Ο αντίλογος ωστόσο από ιπταμένους, που ναι μεν δεν είναι σε μάχιμες μοίρες αλλά διατηρούνται σε πτητική ετοιμότητα, είναι ότι το επίδομα που παίρνουν είναι ελάχιστο έτσι κι αλλιώς για το έργο που κάνουν.

Το πώς θα διαμορφωθεί ο πίνακας των δικαιούχων δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Πάντως αυτή τη στιγμή σ΄ όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις οι δικαιούχοι είναι 8.000. «Αυτός ο αριθμός θα μειωθεί πιθανώς και κάτω του μισού», ανέφερε στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή.

ΝΕΑ-ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

11 σχόλια:

  1. Afto symenei na ypiretis tin patrida.
    Otan den exei "mali" ta paratame!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καλός νοικοκύρης κοιτάει πρώτα το σπίτι του.... τα δικά τους επιδόματα (της απουσίας από το Κοινοβούλιο, της βαριεστημάρας τους όταν μιλάει εταιρος τους κτλ) πότε θα να μειώσουν; Ή θα μας πουν ότι έχουν έξοδα για τον αγώνα τους; Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και για όσους δεν το γνωρίζουν: σε έναν αλξστη του επιδόματος το χρόνο των 3000 ευρώ κάθε μήνα του κάνουν κρατήσεις 110 ευρώ για την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο (12*110=1320) οπότε το επίδομα είναι 1680 και με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης άραγε πόσο είναι τελικά αυτό το περιβόητο επίδομα αλξστη;; Σημειωτέον το ποσό που δεν θα είναι αυτοτελές φορολογήσιμο θα είναι 3000 και όχι 1680 καθώς οι κρατήσεις κάθε μήνα (110 ευρώ) γίνονται στο μισθό. Ποιος φταίει για το έλλειμμα;; Το σίγουρο είναι ΟΧΙ ΕΓΩ!!!! Αυτοί που τόσα χρόνια τα τρώγανε, να πάνε να του βρουν (γιατί τους ξέρουνε!!) και τα δώσουν πίσω ΤΩΡΑ και εάν δεν έχουν να τους δεσμεύσουν την περιουσία, όπως κάνουν και στον απλό πολίτη!!! Τελειώνοντας οποίος θεωρεί πολλά τα 3000 ας έρθει και ας κοιτάξει από τη ράμπα.... ή να δει στα 60 μας, τα κόκαλα μας πως θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας τα κόψουν από αυτούς που γράφουν εικονικά εξάμηνα στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος κουβαλώντας φακέλους, στη ΔΕΔ και τους Υπτγους – Αντγους που είναι εκτός Ειδικών Δυνάμεων ή στο Cargo των C-130 μία φορά το εξάμηνο για να «γράψουν» ώρες και ας δώσουν και παραπάνω κίνητρα στα επιχειρησιακά στελέχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε 10:38 έχεις πολύ δίκιο θα πρότεινα μάλιστα για παραπέρα εμπέδωση της δικαιοσύνης να γίνει επέκταση της αξιοκρατίας και μέσα στα επιχειρησιακά στελέχη (δε μπορεί και εκεί κάποιοι θα υπερτερούν έναντι άλλων).
    Τα κατάφεραν τελικά: Δεν υπάρχουν διαφορές μόνο μεταξύ φορτηγατζήδων - αγροτών, εφοριακών - καθηγητών, δημοσίων υπαλλήλων - ιδιωτικών, αεροπόρων - πεζών αλλά και ενδοκλαδικές αντιθέσεις ...
    Ο ... κοινωνικός αυτοματισμός σε όλο του το μεγαλείο!
    Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!
    ΘΑ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ!
    ΜΕ ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΉΚΑΤΕ ΝΑ ΒΛΈΠΕΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΕΊΝΑΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΕΙΤΕ ΔΥΤΕΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΆΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΧΑΒΑΛΕΔΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΔΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ;
    ΔΕΝ ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 3000 ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ 15-18000€ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ 700-800 ΑΠΟ 30-40000€
    ΚΥΡΙΟΙ ΑΜΕΣΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρόβλημα όμως 11:13 είναι ότι αλεξιπτωτιστές κλπ έχουμε ή βρίσκουμε (με την ανεργία που έρχεται ...).
    ΧΡΗΜΑΤΑ (ΣΑΛΙΟ κατά τον κ υπουργό) δεν έχουμε οπότε μοιραία φίλε "άχρηστοι και παλληκάρια θα γεννούν μαλλιά κουβάρια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά θα βλέπουν τώρα οι νέοι άνθρωποι και όταν θα ακούνε για καριέρα στο στρατό θα φεύγουν τρέχοντας και με το δίκιο τους. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελινα, "θα φεύγουν τρέχοντας".
    Για που;
    Για το ανύπαρκτο ταμείο ανεργίας;
    Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης είναι αδήριτος ...
    Η ανεργία και η ανασφάλεια που θα προκληθεί από τα μέτρα θα συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξή τους (των μέτρων).Ο εφεδρικός στρατός των ανέργων είναι το καλύτερο επιχείρημα αποδοχής - υποταγής.
    Δες τώρα τι γίνεται: ο καθένας περίπου προτείνει να μειωθεί το εισόδημα του συναδέλφου του.
    Και μερικοί αιθεροβάμονες περιμένουν ότι με την ευκαιρία ο Παπακωνσταντίνου τα χρήματα που θα συγκεντρώσει από τις περικοπές επιδομάτων θα τα πιστώσει σε αυτούς.
    Γιατί είναι ... παλληκάρια.
    Γέλια που θα κάνουν στην κυβέρνηση!!!
    Θα κρατάνε την κοιλιά τους από τα γέλια!
    Οι περικοπές πάνε να αναπληρώσουν τα κλεμμένα ή για νέα δώρα στις τράπεζες.
    Φτιάχνοντάς συγχρόνως ένα μεσαιωνικό εργασιακό πλαίσιο.Στα μέτρα της ΕΕ ΣΕΒ Τραπεζών κλπ.
    Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!
    Έτσι λοιπόν έχει δίκιο ο λαός που λέει "το μοναστήρι να είναι καλά και καλόγερους άλλο τίποτα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριοι
    1ον Ο Ιπτάμενος της πολεμικής Αεροπορίας έχει σπουδάσει αυτό το επάγγελμα για 5 χρόνια (στα καλύτερα χρόνια του ανθρώπου 18-22, όταν οι υπόλοιποι σε αυτή την ηλικία περνούν τα καλύτερά τους χρόνια ).
    2ον Το πτητικό δεν είναι κόλπο που εφευρέθηκε στην πορεία του χρόνου για να μας αυξήση τις αποδοχές , όπως έγινε με τους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των αποδοχών μας , όπως συμβαίνει με όλες τις αεροπορίες του κόσμου.
    3ον Ο ιπτάμενος καταλήγει στο γραφείο για τους εξής λόγους:
    α. γιατί πρέπει να επανδρωθούν τα επιτελεία με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο της δουλειάς
    β. γιατί όπως και να το κάνουμε πρέπει να παραδώσουμε την σκυτάλη στην επόμενη γενιά.
    γ. ελάχιστοι Ιπτάμενοι είναι που ζητάνε από μόνοι τους να πάνε σε γραφείο.
    δ. σχεδόν όλοι οι Ιπτάμενοι του ¨γραφείου¨ ανυπομονούν πότε θα τους δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψουν σε μια Πολεμική Πτέρυγα για να βρεθούν και πάλι στον ¨αέρα¨.
    4ον Ο λόγος για τον οποίον ένας Ιπτάμενος γραφείου δεν πετάει γίνετε για καθαρά οικονομικούς λόγους, αφενός μια ώρα πτήσης κοστίζει τουλάχιστον 6000-10000Ευρώ και αφετέρου θα απουσίαζε από το γραφείο του για 3-4 ημέρες κάθε μήνα, και τέλος τις ώρες αυτές θα τις κλέβαμε από τους νεαρούς οι οποίοι τις έχουν μεγάλη ανάγκη για να μπορέσουν να ανεβάσουν το επίπεδο εμπειρίας τους.
    5ον Φανταστείτε να λέγανε σε έναν δημόσιο υπάλληλο ότι μετά από 20 χρόνια δουλειάς, στα 40 τους δηλαδή όταν έχει κάνει οικογένεια, θα σου κόψουμε τον μισό μισθό.

    6ον ΤΕΛΟΣ ντρέπουμε που το λέω αλλά μακάρι να μας κάνουνε δημόσιους υπαλλήλους και να δουλεύουμε μόνο 8 ώρες την ημέρα με 22 εργάσιμες μέρες άδεια και όλα τα Σαββατοκύριακα και αργίες δικές μας.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τον χώρο που μου διαθέσατε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωστά τα γράφεις πτέραρχε
    Με τη διαφορά ότι ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του εισοδήματος όπου και όσο μπορεί.
    Και στο χώρο αυτό μπορεί πολλά πράγματα με μικρο κόστος.
    Για αυτούς τα λεγόμενά σου είναι "έπεα πτερόεντα".
    Λεφτά θέλουν και μάλιστα επειγόντως.
    Και οι ένστολοι είναι ιδανικά θύματα.
    Ανίσχυροι λόγω ΣΠΚ αλλά δυστυχώς από ότι διαβάζω παραπάνω και λόγω ανωριμότητας.
    Ο ένας εισηγείται την καταστροφή του άλλου.
    Επιτρέψτε μου να δανειστώ κάτι γνωστό αλλά παραμελημένο πάλι από τον Όμηρο:
    "εν τη ενώσει η ισχύς" που είναι και το μοναδικό φως για στοιχειώδη έστω αντίσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου: Όλοι μας (ο κυρίαρχος λαός) ξέρουμε την πηγή του κακού και δεν κάνουμε τίποτε παρά να κατρακυλάμε στα εύκολα (ελπίζοντας ότι θα πάρουμε το κόκαλο του φρεσκοκατασπαραγμένου συντόφου - ζητάμε ρουσφέτια ψάχνουμε για μέσο)αντί να επιτεθούμε όλοι μαζί στο θηρίο. Τα λέμε μεταξύ μας αλλά δεν βοηθάμε έτσι ούτε την κοινωνία ούτε τους εαυτούς μας ούτε τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.