10/2/10

Ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων νότια του Καστελόριζου: Ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης ή νέα εστία έντασης;

Στα μέσα Νοεμβρίου 2008, το νορβηγικό σκάφος MALENE OSTERVOLD προσπάθησε, συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα, να διεξάγει πετρελαϊκές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, στα μέσα του περασμένου μήνα, πληροφορήθηκαν από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ότι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. H πληροφορία για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων έφθασε από τη Μόσχα μετά από επισταμένη μελέτη δορυφορικών λήψεων της περιοχής και ενδελεχή επιστημονική ανάλυση των δεδομένων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πληροφορία για την ύπαρξη πετρελαϊκών αποθεμάτων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή σχετίζεται και με την απάντηση του πρωθυπουργού στον Tούρκο ομόλογό του Erdogan. Συγκεκριμένα, στην απαντητική επιστολή Παπανδρέου τονίζεται χαρακτηριστικά "ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεων μας".

Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή που εκτείνεται νοτίως του Καστελόριζου, λόγω της εντατικής και συντονισμένης προσπάθειας της Άγκυρας να θέσεις υπό αμφισβήτησει την Ελληνικής Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευστης στην περιοχή.

Το Καστελόριζο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη στρατηγική σημασία καθώς αποτελεί σημείο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία είχε ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, για την σχετική οριοθέτηση στη περιοχή. Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Μία εξ αυτών κόντεψε να προκαλέσει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο: Mεταξύ 14-18 Νοεμβρίου 2008 σημειώθηκε ένταση στη περιοχή όταν το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος MALENE OSTERVOLD προσπάθησε να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την φρεγάτα Gediz (F-495) κλάσης Ο.Η. Ρerry του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα 80 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου (ή 25 ν.μ. ανατολικά της ορίου γραμμής του FIR Αθηνών). Στην περιοχή έσπευσε η κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού και σημειώθηκε επεισόδιο όταν η τουρκική φρεγάτα προσέγγισε με επικίνδυνους ελιγμούς και προσπάθησε να διεμβολήσει το ελληνικό πλοίο. Υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης σε κρίση, αποφασίστηκε από την τότε ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, να μην ανακοινωθεί το παραμικρό για το επεισόδι. Η διεξαγωγή ερευνών είχε ανακοινωθεί από την Tουρκική Eταιρία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) το 2007.

Aξίζει να αναφερθεί ένα δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της 28ης Νοεμβρίου 2008, σύμφωνα με το οποίο στο ακριτικό νησί των 200 κατοίκων έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία 1.500 αμφιλεγόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις μετεγγραφής ακινήτων, οι περισσότερες από τις οποίες σε αλλοδαπούς και ξένες εταιρίες αμφιλεγόμενης ταυτότητας ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στη συνέχεια μεταγράφτηκαν με ιδιωτικά συμφωνητικά σε ιδιώτες και εταιρίες της Τουρκίας.

Η επίσημη ιστοσελίδα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε τη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου ως "τουρκικής κυριαρχίας".
Μεταξύ 17-21 Αυγούστου 2009 πραγματοποιήθηκε η τριεθνής άσκησης έρευνας και διάσωσης μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, με την επωνυμία "Reliant Mermaid Χ" («Αξιόπιστη Γοργόνα») στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλορίζου και εντός του FIR Αθηνών. Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αναρτήθηκε σχετική ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για διεξαγωγή της άσκησης σε "τουρκικά ύδατα". Το γεγονός αυτό εντοπίστηκε εγκαίρως από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και μέσω του Έλληνα επιτετραμμένου στο Τελ Αβίβ υποβλήθηκε προφορικό διάβημα την περασμένη Κυριακή στην ισραηλινή πλευρά, η οποία, αφού παραδέχτηκε το λάθος, που προφανώς οφειλόταν στη ...μονομερή ενημέρωση της τουρκικής πλευράς, έσπευσε να διορθώσει τη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι η άσκηση πραγματοποιείται αόριστα "σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Είχαν προηγηθεί στη περιοχή της Ρω τουρκικές ψυχολογικές επιχειρήσεις με αποστολή "δημοσιογράφων", οι οποίοι φωτογράφιζαν τις εγκαταστάσεις και τα φυλάκια του νησιού και αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα, η οποία καταγράφηκε με το ατύχημα της τουρκικής κορβέτας Βodrum (F-501) κλάσης Α69.

strategy-geopolitics4.blogspot.com

13 σχόλια:

  1. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να χειροτερέψει τους όρους δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου και δημιούργησε ένα πρωτοφανές κλίμα φόβου και ηττοπάθειας. Συγχρόνως σερβίρησε τον άθλιο νόμο για την απόκτηση ιθαγένειας, την απάτη της πράσινης ανάπτυξης, πήρε μέτρα για την διάλυση της άμυνας, έφτιαξε τον ανατριχιαστικό Καλλικράτη , κάλεσε τον Τούρκο για κουβέντα εφ’ όλης της ύλης και έστησε κλίμα για εσπευσμένη έξοδο των στελεχών των ΕΕΔ.

    Από την άλλη πλευρά δεν κάνουν τίποτα για να κινηθεί η δημόσια διοίκηση. Κρατούν σε ομηρία και επομένως σε απραξία τις διοικήσεις της ΝΔ και μοιάζουν να έχουν μια αντίληψη προσωρινότητας. Πρεμούρα να εκλεγεί κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και το ΚΚΕ με τους αγρότες του κι ο Σαμαράς οεοο, που είναι ο Σαμαράς;

    Να δείτε περί Απρίλιο, Μάιο που θα βρούμε πετρέλαιο στο Αιγαίο και με τη συνεκμετάλλευση θα ζήσουμε ειρηνικά και πλούσια και θα πηγαίνουμε στη Μύκονο για διακοπές (με διαβατήριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ … ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ …. | News.kozaninet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.Το πετρέλαιο δεν μας ανήκει γιατί είμαστε προτεκτοράτο της Δύσης.
    2.Ειδικά το συγκεκριμένο κοίτασμα, ανήκει σε ζώνη που έχει αναγνωριστεί από ΝΑΤΟ-ΕΕ ως γκρίζα ζώνη, επειδή στηρίζουν την Τουρκία.
    3.Ακόμα και αν η Ελλάδα μπορούσε να το αντλήσει (λέμε τώρα), θα το παραχωρούσε σε Δυτική Πετρελαϊκή εταιρία και θα παίρναμε ψίχουλα ως μερίδιο.
    4.Άσε που θα μπορούσε η Δυτική εταιρία στην συνέχεια, να δώσει μερδικό στην Τουρκία, όπως έγινε όταν η Κύπρος έδωσε στους Αμερικανο-Άγγλους τα πετρέλαια και αυτοί μετά πουλήσαν ποσοστό σε Τουρκικές εταιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερντογάν έλα να τα βγάλεις...οι δικοί μας αλλάζουν πάνες τώρα από τον πανικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πρεπει να καταλαβουμε οτι
    η μοναδικη θαλασσια ζωνη που μπορουν να μας αφησουνε να εκμεταλευτουμε οι τουρκοι ειναι αναμεσα απο τις ακτες της πελοπονησου και της ζακυνθου

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η φθορά λόγο ιθαγένειας και οικονομικής πολιτικής είναι ήδη αρκετή.Aκόμα δεν ήρθε ο μουστάκιας υπομονή ως το καλοκαιράκι,εκεί θα πέσει το γέλιο η μάλλον το κλάμα τις αρκούδας.τι θα ζήτηση τι θα πάρει;Mισό ή όλο το αιγαίο,σε πακέτο η θα το πάρει όπως είναι;ο καιρός θα δείξει, όμως το σίγουρο είναι ότι ο gap τρέχει τα εξοπλιστικά με 1000,και ο λόγος είναι απλός η θα τα δώσει όλα στον τουρκαλά και θα τον φάνε ζωντανό στο εσωτερικό του πασοκ ή θα το παίξει μάγκας και θα έχουμε θερμούς χειμώνες,πάντως ωσάν γνώστης της πολιτικής ξέρει ότι χωρίς στρατό σοβαρό δεν κανεις εξωτερική πολιτική και ιδίως με χώρα σαν την τουρκία.περιμένετε και ο καιρός θα δείξει αν μπορούμε η όχι να κάνουμε κάτι στην επιθετική πολιτική τις τουρκίας.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελληνες, Τουρκοι και ξενοι επιχειρηματιες δημιουργουν τεχνιεντως τις γκριζες ζωνες με τη συμφωνη γνωμη των κυβερνησεων για να ωφεληθουν στο μεγιστο μονο αυτοι, σε βαρος του Ελληνικου λαου.Και τωρα που οι μουλαδες μας απεκτησαν και τουρκικη υπηκοοτητα θα φροντισουν να πληρωσουν οι ραγιαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με το Γιωργάκη μπροστά και την Ντόρα να ακολουθεί μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο.
    Η Ελλάς θα γίνει ξανά μία παγκόσμια αυτοκρατορία και οι Ελληνες θα δοξαστούν.
    Ντόρα και Γιωργάκης, Γιωργάκης και
    Ντόρα θα μας κάνουν υπερήφανους
    για άλλη μια φορά και θα χαρίσουν στο Ελληνισμό την αιωνιότητα.
    ζήτω η Ελλάς
    ζήτω ο Γιορίκας
    ζήτω η Ντοράκλα μας

    το είπε κι ο Λιακόπουλος άλλωστε.

    ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ερώτημα:τό επεισοδιάκι τό βλέπετε α)μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου 2010,β)Ιούλιον 2010,γ)Οκτώβριον 2010 ;;;

    δ)άλλη χρονική περίοδο;
    ε)υπάρχει πιθανότης νά μήν γίνει τίποτα καί νά τά δώσουν ΟΛΑ αμαχητί οι (μήν τούς χαρακτηρίσω);

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει κανείς που ειλικρινά πιστεύει πως ο Γιωργάκης ακόμα κι αν βγάλει το πετρέλαιο θα το χρησιμοποιήσει για το καλό της Ελλάδας; Όσα χρήματα μαζέψει θα τα δώσει στους αφροπακιστανούς εισβολείς και στην Αλ Σαλεχ για να κάνει νέα πρότυπα κέντρα υποδοχής εισβολέων με τσακούζι και σάουνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάθανε οτι πη.ιόμαστε,πλακώσανε και οι τούρκοι....... τόχετε ξαναγράψει :αν γυρίσεις τα οπίσθιά σου στον τούρκο,θα σε περιποιηθεί δεόντως.Και για τις λούγκρες αυτό είναι τύχη, αλλά για μας τους υπολοίπους ;;;; Α! ρε Β.Λεβέντη, καλά φώναζες "βόδια,ε! βόδια " επειδή τέτοιοι είμαστε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Den to sizito katholou! vour sto patsa! Doste petelaio ston ELLINIKO LAO!pantos an deiname ena meridiaki sta amerikankia gia ta matia prin mas prolavoun oi Tourkoi de tha itan kaki idea!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.