20/1/11

Ο Μάκης

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΤΑΞΑ*
g.a.metaxas@gmail.com
Τον Μάκη δεν τον έλεγαν Μάκη. Εμείς στο εργοστάσιο τον λέγαμε έτσι, για ευκολία. Πομάκος ήταν ο Μάκης, πομάκικο και τ' όνομά του. Καθαρός, εξυπηρετικός, λιγομίλητος, ο Μάκης ο καντινιέρης, στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, πριν από δεκαπέντε τόσα χρόνια. Εκείνη τη μέρα δουλεύαμε έξω, απ' το πρωί. Οπως συμβαίνει, σε παίρνει η δουλειά, περνά η ώρα. Απογευματάκι πια, οι άλλοι πήγαν στην πόλη κι έμεινα μόνος και πεινασμένος στην καντίνα. Από μεσημεριανό, τίποτα. Ο Μάκης, πρόθυμος, κάτι της ώρας έβαλε να μου φτιάξει. Μια μπριζόλα, μια σαλάτα…

Ηταν τότε που γίνονταν φασαρίες στην Ξάνθη. Οι μουσουλμάνοι, καθοδηγημένοι, έκαιγαν τα βιβλία που έδιναν τα σχολεία στα παιδιά. Θέλαν δικά τους βιβλία. Δικά τους… τούρκικα βιβλία θέλανε. Διαδηλώσεις, τούρκικες σημαίες, «είμαστε Τούρκοι», «η Θράκη είναι τουρκική», τέτοια. Το πρωί, συζητώντας, είχα μάθει πως στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν κι ο δικός μας ο Μάκης. Απόρησα… τόσο ήσυχος. Ημασταν μόνοι στην τραπεζαρία. Είχαμε φιλικές σχέσεις.

-Τι γύρευες, ρε Μάκη, χτες, μ’ αυτούς, στη διαδήλωση;

Ξεμάκρυνε, χωρίς μιλιά. Μετά από χρόνια, βράδυ στην πλατεία, στην «Κληματαριά». Βλέπω τον Μάκη, τον φώναξα να κάτσει μαζί μου και κάθισε. Ητανε στη σύνταξη και ζούσε στο χωριό. Τον βάρυνε πως δε μου ξηγήθηκε τότε που τον ρώτησα για τη συγκέντρωση…

Οχι, ούτε οι τούρκικες σημαίες, ούτε τα τούρκικα τον ένοιαζαν. Πομάκος ήταν, δεν ήταν Τούρκος. Οι Πομάκοι τον αχόρταγο, τον άσπλαχνο, το βάρβαρο τον λέγαν «Τούρκο». Τότε;

Είχε αγορασμένο διαμέρισμα στην Πόλη. Αν δεν πήγαινε στις συγκεντρώσεις τους, θα του το χαλούσανε. Γιατί διαμέρισμα στην Πόλη; Γιατί ξέραν πως είχε οικονομίες, γιατί του δώσαν και δάνειο, με δόσεις, για συμπλήρωμα. Κι αν δεν άκουγε… στο χωριό είχε την οικογένεια… να μην του σφάξουν τη γίδα, να μην του κλέψουν το γάιδαρο… Οταν ο Μάκης τέλειωσε, με κοίταξε χωρίς παράπονο, θυμό. «Εχουν τη δύναμη, αφεντικό…».

Ο μύθος δηλοί: οι «προοδευτικοί» (από το μεγαλύτερο ώς το μικρότερο), όταν λανσάρουν τον «αυτοπροσδιορισμό», εννοούν τον εκτουρκισμό των Πομάκων.

Να ξεχάσουν οι Πομάκοι την ιστορία, τη γλώσσα, ακόμη και το όνομά τους («ορεινούς Τούρκους» θέλουν να τους λένε). Τέτοιος αυτοπροσδιορισμός. Τόση «προοδευτικότητα»!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ είναι πολιτικός μηχανικός
http://www.agelioforos.gr

8 σχόλια:

  1. Σχόλιο ;;; Χρειάζεται και σχόλιο ;;;δεν νομίζω ,τα είπες όλα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 20 Ιανουαρίου 2011 10:37 π.μ.

    Τότε γιατί γράφεις; Για να βάζεις εμένα ν' ανοίγω τσάμπα τα σχόλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως το ίδιο που συμβαίνει με τους Πομάκους, δηλαδή ο πλήρης έλεγχος,όπως αναφέρθηκε στο άρθρο, συμβαίνει και ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΜΉΠΩΣ υπάρχει μια λίστα ανεπιθύμητων για το ΓΡΑΙΚΥΛΟ ΨΕΥΤΟΡΩΜΑΙΪΚΟ ΚΡΥΠΤΟΙΟΥΔΑΪΚΟ ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΟΥΜΕ;;;;;;
    ΟΣΟΙ ΤΟΛΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥΣ, μπαινουμε σε ένα είδος "Τειρεσία" μέσω του οποίου δρούν εναντίων μας οι ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ; ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΈΧΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ;;

    Παρακαλώ να μην σβιστεί το σχολιο μου, απο την στιγμή που εκθέτω κόσμια τις απόψεις και τις υποψίες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. [οι «προοδευτικοί» (από το μεγαλύτερο ώς το μικρότερο),

    όταν λανσάρουν τον «αυτοπροσδιορισμό»,

    εννοούν τον εκτουρκισμό των Πομάκων.]


    Αυτό,ως διατύπωση και γεγονός, να έχουν υπόψιν τους όλοι οι Έλληνες.

    Και φοβάμαι πως δεν είναι μόνο οι Πομάκοι, τους οποίους θέλει να εκτουρκήσει η Άγκυρα,αλλά και οι υπόλοιποι άνθρωποι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι της Ελλάδας και όλων των Βαλκανίων.Με διάφορους τρόπους: θρησκευτικούς,γλωσσικούς, αλλά και οικονομικούς ή -ας πούμε-πολιτισμικούς.Κάποιους ανθρώπους σε μεγαλύτερο βαθμό και κάποιους άλλους σε μικρότερο,αλλά όλους υποταγμένους σε μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακαλώ να μην σβιστεί το σχολιο μου, απο την στιγμή που εκθέτω κόσμια τις απόψεις και τις υποψίες μου.

    20 Ιανουαρίου 2011 11:52 π.μ.

    ----------------------

    Ανώνυμε, δεν είπες και τίποτα εξωφρενικό ώστε να σβηστεί(εκτός του κρυπτοιουδαϊκού που περιπλέκει τη σκέψη σου αν εννοείς τον χριστιανισμό).
    Άλλοι τα έχουμε πει πιο άμεσα και πιο σκληρά από εσένα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα που έχουν την τράπεζά τους (ZIRAAT) μέσα στη Θράκη, εκεί να δεις ευνοϊκά και χαμηλότοκα δάνεια που έχουν να πέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η τουρκοτράπεζα δίνει δάνεια αφιδώς και στους θρακιώτες κλπ.
    Χωρίς πολλά-πολλά ψαξίματα για εγγυήσεις...
    Εάν τους σπρώχνει -όπως κι τους Πομάκους- στο να αγοράσουν σπίτια στην Κωνσταντινούπολη, σε λίγα χρόνια θα έχουμε ...ξαναπάρει την Πόλη πίσω, χωρίς να πέσει τουφεκιά !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Πομάκοι είναι λαός εργατικός και τίμιος, αλλά δυστυχώς τους χάσαμε από λάθος "πολιτική"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.