12/6/11

Απογραφή Κοσσυφοπεδίου: 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι, 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής του Κοσσυφοπεδίου συνεχίζουν να προκαλούν αντίλογο πριν την οριστικοποίησή τους αυτό το μήνα.Η καθημερινή εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου Zeri ανέφερε ότι η απογραφή, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, κατέγραψε ότι ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια κατοίκους -- αλλά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές ήταν 1,6 εκατομμύρια.


Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει λιγότερο από δύο εκατομμύρια κατοίκους είναι η συνεχής μετανάστευση σε ευρωπαϊκές χώρες είπε ο εκπρόσωπος της Στατιστικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου Σαμπρί Ζαέρμπγκια στην καθημερινή εφημερίδα Koha Ditore.

Αλλά, πρόσθεσε ο Ζαέρμπγκια, καταμετρήθηκε και η διασπορά.

Οι ιστολόγοι εκφράζουν τη γενική αίσθηση της έκπληξης και της απογοήτευσης δεδομένου ότι ο αριθμός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου θεωρούνταν ανέκαθεν το δυνατό τους σημείο. Θέτουν ερωτήσεις για την ακρίβεια της απογραφής καθώς επίσης και τις συνέπειές της αναφορικά με το έθνος και το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

"Αυτό δε βγάζει νόημα. Σαν να έκανε απογραφή η Σερβία. Νομίζω ότι έγινε με την πρόθεση να μειωθεί ο αριθμός των Αλβανών", είπε ο Arti, εκφράζοντας τις υποψίες μερικών Αλβανών.

Ο Arti αμφισβητεί συγκεκριμένα πώς μπορεί ο αριθμός κατοίκων σε μερικές πόλεις να είναι ο ίδιος με τον αριθμό των ψηφοφόρων. "Είμαστε ένα κράτος με νεαρό πληθυσμό. Αλλά νομίζω ότι περίπου 700.000 άνθρωποι δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το αποτέλεσμα", συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον εκτιμώμενο αριθμό Αλβανών μεταναστών του Κοσσυφοπεδίου.

"Είναι ντροπή", είπε ο Arusha ανακεφαλαιώνοντας το κυρίαρχο συναίσθημα στην αντιληπτή διαφορά.

"Μην σας προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα της απογραφής. Είναι βέβαιο ότι είναι σχεδόν σωστό", αναφέρει ο Katundari.

Ο Rahmani συμφωνεί, υποστηρίζοντας περαιτέρω ότι ο αριθμός απογραφής είναι πάρα πολύ υψηλός, λαμβάνοντας υπόψη την ανεργία του Κοσσυφοπεδίου που ανέρχεται στο 45%. "Τους λείπουν εργαζόμενοι στα εργοστάσια; Όχι, ακόμη και με αυτό τον αριθμό ανθρώπων, έχουμε μια στρατιά νέων που δεν είναι σε θέση να βρουν εργασία για χρόνια και δεκαετίες".

Υπάρχει και η Διασπορά όπως ο Qamil, που, παρά την παράταση του χρόνου για την απογραφή που δόθηκε για να διασφαλιστεί ότι οι πάντες θα απογραφούν, παραπονιέται ότι δεν απογράφηκε. "Όλα τα παιδιά μας γεννήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και δεν μπορέσαμε να καταχωρηθούμε. Υπάρχουν 13 μέλη της οικογένειας", είπε

Ο Qamil επικοινώνησε με την επιτροπή απογραφής μέσω του Διαδικτύου, ζητώντας να καταχωρηθεί. "Η απάντησή τους ήταν πως εάν θέλετε να καταχωρηθείτε θα πρέπει να έρθετε να ζήσετε εδώ", είπε ο Qamil.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι τα πράγματα ήταν προβληματικά στο σερβικά-εξουσιασμένο βόρειο Κοσσυφοπέδιο --το οποίο σε μεγάλο βαθμό μποϋκόταρε την απογραφή. "Κατοικώ στη βόρειο πλευρά και κανείς δεν ήρθε να μας καταχωρήσει", είπε ο Timi-Mitrovica.

"Τίποτα δεν είναι παράξενο εδώ επειδή συμβαίνουν πράγματα στο Κοσσυφοπέδιο που δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο", είπε ο Kastriot. Υποστηρίζει ότι οι 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι πιθανόν είναι "παραφουσκωμένος" αριθμός. "Δεν θα αποτελούσε έκπληξη που στη Ντρένιτσα, ο προπάππους και ο τέταρτος παππούς ψήφισαν με τη σειρά. Είναι νεκροί, αλλά βγήκαν από τον τάφο για να ψηφίσουν".

Ο Musa Gjilani υποστηρίζει ότι η απογραφή θα χτυπήσει το Κοσσυφοπέδιο σαν μπούμερανγκ. " Αυτή η πρωτοφανής μείωση του ποσοστού γεννητικότητας θα έχει φοβερές συνέπεις για το Κοσσυφοπέδιο", γράφει.

Ο Fatsumi δεν είναι έκπληκτος. "Αυτοί που μπορούν να σκέφτονται μπορούν εύκολα να καταλάβουν αυτούς τους αριθμούς: Η απογραφή δεν έχει συμπεριλάβει ως κατοίκους, που είναι φυσικό, όλους τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό. Οι κατάλογοι με τους ψηφοφόρους περιλαμβάνουν όλους τους πολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στο ληξιαρχείο. Είναι σαφές", γράφει.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.