3/6/11

Νο 4 στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας το Κυπριακό;

Ως το Νο 4 στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται το Κυπριακό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών Τουρκίας (TESEV) για την τουρκική εξωτερική πολιτική.


Το 22% του τουρκικού λαού, όπως καταδεικνύει η έρευνα, επιθυμεί ειρηνική λύση που θα στηρίζεται στο συμβιβασμό και ακολουθούν οι επιλογές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με 9%, η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία με 8% και η ανεξαρτητοποίηση των κατεχομένων με 6%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 6-14 Δεκεμβρίου 2010 με δείγμα χιλίων ατόμων. Ως προς το Κυπριακό υποβλήθηκε και η ερώτηση για την επίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επίλυση του Κυπριακού. Οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Αρνητική 46%, θετική 29%, ούτε θετική ούτε αρνητική 12%, δεν ξέρω 13%. Το Κυπριακό είναι με ποσοστό 4%, το τέταρτο σημαντικότερο θέμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Προηγούνται οι σχέσεις με την ΕΕ (14%) με το Ισραήλ (7%) και με τις ΗΠΑ (5%).

Οι φιλικές προς την Τουρκία χώρες απαριθμούνται ως εξής: Ιράν 13%, Αζερμπαϊτζάν 10%, ΗΠΑ 10%, Πακιστάν 9%, Συρία 8%, Γερμανία 7%. Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει με 23%, η επιλογή «καμία χώρα δεν είναι φιλική». Οι εχθρικές προς την Τουρκία χώρες, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν ως εξής: Ισραήλ 40%, ΗΠΑ 33%, Ελλάδα 16%, Γαλλία 8%, Ιράκ 7%, Αρμενία 4%, Ρωσία 4%, Γερμανία 4% και Ιράν 4%.

Στην ερώτηση ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή που δέχεται η Τουρκία, δόθηκαν οι απαντήσεις: ΡΚΚ/τρομοκρατία 14%, ΗΠΑ 12%, διεθνής τρομοκρατία 11%, Ισραήλ 10%.
Το 65% των ερωτηθέντων βρίσκει θετική την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην ερώτηση για ποιο λόγο επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ, οι ερωτηθέντες έδωσαν τις απαντήσεις: για διευκόλυνση στις θεωρήσεις 22%, οικονομικό όφελος 21%, δημοκρατία 13%, οικονομικές ευκαιρίες 8%, άνοδος βιοτικού επιπέδου 7%.

Ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, το 27% θεωρεί τις σχέσεις φιλικές, το 52% μη φιλικές και το 17% θεωρεί ότι δεν είναι ούτε φιλικές, ούτε μη φιλικές.

Οσον αφορά το Μεσανατολικό, οι απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για το ποιος εμποδίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή έχουν ως εξής: Ισραήλ 23%, ΗΠΑ 12%, τρομοκρατία 7%, η αδυναμία των χωρών να ενώσουν τη φωνή τους 4%, η μάχη για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών της περιοχής. Τέλος, στην ερώτηση για το αν η Τουρκία μπορεί να γίνει πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό μοντέλο για τη Μέση Ανατολή, οι θετικές απαντήσεις είναι 72%, 80% και 82%, αντίστοιχα.http://www.sigmalive.com/news/politics/389077

1 σχόλιο:

  1. Η ύπαρξη σειράς φανερώνει ικανότητα πολιτικού σχεδιασμού. Μήπως υπάρχει καμμιά έδρα κενή σε κανένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο για τον ΥΠΕΞ της γείτονος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.