18/6/11

Τουρκικές υπηκοότητες σε Βούλγαρους Με βάση προεκλογική απόφαση, θα παραχωρηθούν σε 5.000


ΜΕΡΙΚΕΣχιλιάδες Βούλγαροι απόδημοι έχουν πλέον το δικαίωμα να αιτηθούν τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας, επωφελούμενοι κυβερνητικής απόφασης της Τουρκίας, που υιοθετήθηκε τις παραμονές της διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Όπως μεταδίδει το Βουλγάρικο Πρακτορείο Ειδήσεων, τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες Βούλγαροι απόδημοι στην Κωνσταντινούπολη έχουν συρρεύσει στην τοπική Γενική Διεύθυνση Εγγραφής και Εθνικότητας (DGCRΝ) του τουρκικού ΥΠΕΣ προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας.

Ο ΥildizΑltinkoc, υπάλληλος της εν λόγω υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΕΣ τόνισε ότι, κατ’ εξαίρεση, μόνο οι Τούρκοι που έχουν μεταναστεύσει από τη Βουλγαρία και είναι κάτοχοι αδειών παραμονής -είτε εν ισχύι είτε που έχουν λήξει - νομιμοποιούνται να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας.

Μέχρι τώρα, οι Βούλγαροι που έχουν μεταναστεύσει και ζουν στην Τουρκία απολάμβαναν το ίδιο καθεστώς με τους άλλους πολίτες άλλων χωρών, για τους οποίους απαιτείται από το νόμο να έχουν διαμείνει μόνιμα στη χώρα για πέντε έτη και να είναι σε θέση να το αποδείξουν με την κατοχή άδειας παραμονής, προκειμένου να μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Λόγω της λήξης των εγγράφων παραμονής τους, πολλοί Βούλγαροι απόδημοι έλαβαν καθεστώς de facto παράνομα διαμένοντος αλλοδαπού.

Περίπου 5.000 άτομα στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να επωφεληθούν της δυνατότητας αυτής. Η υπηρεσία DGCRΝ του τουρκικού ΥΠΕΣ χρειάστηκε να εργασθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκειμένου να εξετάσει τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων. Οι οργανώσεις Βούλγαρων αποδήμων έχουν το δικαίωμα έκδοσης εγγράφων που πιστοποιούν την τουρκική ταυτότητα των αιτούντων.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 17/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.