17/6/11

ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ – ΗΠΑ – ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ Συνεργασία και ανταγωνισμός

Από τη συνάντηση των προέδρων Κίνας και Ρωσίας
Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία του Κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο (που θα διαρκέσει έως τις 18 Ιούνη) η γνωστή για τις διαρροές αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων ιστοσελίδα «Wikileaks» διέρρευσε ένα ντοκουμέντο, που αφορά τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις. Πρόκειται για πρακτικά της συνάντησης του πρώην Κινέζου πρέσβη στο Καζαχστάν, Τσεν Γκοπίν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τα οποία ο Κινέζος διπλωμάτης υπογράμμισε πως «η αύξηση της κινεζικής επιρροής θα σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία».
Σύμφωνα με τον Κινέζο διπλωμάτη, η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να «συνυπάρξουν» στην Κεντρική Ασία, ενώ ο ίδιος προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επιδιώξουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Ο Τσεν Γκοπίν σημείωσε πως οι καλές σχέσεις της ηγεσίας του Καζαχστάν με την Κίνα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ βοηθούν στην αύξηση του «βάρους» αυτής της χώρας στις σχέσεις που αναπτύσσει με τη Ρωσία.

Μιλώντας για το ρόλο της Κίνας στην Κεντρική Ασία, ο Τσεν είπε ότι «οι νέοι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου καταστρέφουν το μονοπώλιο της Ρωσίας στις εξαγωγές ενέργειας και μειώνουν την εξάρτηση από τη Ρωσία, που, ωστόσο, επιθυμεί να συνεχίσει να 'χει το μονοπώλιο στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία. Δεν της αρέσει ο αγωγός Καζακστάν - Κίνας».

Ο ίδιος αναγνώρισε πως στις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας συνυπάρχει η συνεργασία κι ο ανταγωνισμός.

Στο ίδιο έγγραφο ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στις αυξανόμενες αντικινεζικές διαθέσεις στα ΜΜΕ του Καζαχστάν, αφού όλο και περισσότεροι φυσικοί ενεργειακοί πόροι αυτής της χώρας περνούν στα χέρια της Κίνας, που εκτός των άλλων ζητά και προχωρά στην εκμίσθωση εύφορης γης στο Καζαχστάν, σε περιοχές που συνορεύουν με την Κίνα.http://www2.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.