21/6/11

Η «γεωγραφία» των μεταναστών στην Ελλάδα


 ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Το όνειρο για μία καλύτερη ζωή, η αδυναμία επιβίωσης, οι πόλεμοι και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να αφήσουν τον τόπο τους και τις οικογένειές τους και να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 10% του συνολικού πληθυσμού. Οι μετανάστες αυτοί εισέρχονται στη χώρα και παραμένουν για αρκετά χρόνια σε καθεστώς παρανομίας, ενώ είναι γεγονός ότι το ελληνικό κράτος υπήρξε απροετοίμαστο να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο κύμα μεταναστών.

Οπως αναφέρει ο Οδηγός Μεταναστών που συνέταξαν οι συνεργάτες του Τμήματος Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα μετατράπηκε από χώρα αποστολής σε χώρα υποδοχής μεταναστών από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ενας μικρός αριθμός μεταναστών, στην αρχή, από ασιατικές, αφρικανικές χώρες, αλλά και την Πολωνία, ήρθε στην Ελλάδα και απασχολήθηκε στις κατασκευές, στη γεωργία και στις κατ’ οίκον υπηρεσίες, χωρίς όμως ώς τότε η μετανάστευση να αποκτήσει χαρακτηριστικά μαζικού φαινομένου.

Η κατάρρευση των καθεστώτων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αναπόφευκτα οδήγησε σημαντικά τμήματα των πληθυσμών τους σε έξοδο από τις χώρες αυτές, η οποία, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, οδήγησε στη μαζική και ανεξέλεγκτη είσοδο μη νόμιμων οικονομικών μεταναστών. Στην κρίσιμη δεκαετία του 1990 η Ελλάδα δέχτηκε το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών στην ΕΕ σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της και του εργατικού δυναμικού της. Η εισροή μεταναστών συνεχίστηκε με την έλευση διαδοχικών «κυμάτων» από τα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και πιο πρόσφατα από την Ασία και την Αφρική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός της χώρας μας αυξήθηκε από 10.259.900 το 1991 σε 10.964.020 το 2001. Η αύξηση οφείλεται κατά 97% στους μετανάστες και κατά 3% στη φυσική αύξηση του πληθυσμού. Σήμερα, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μετανάστες διαμένουν στην Ελλάδα, ενώ περίπου το 35%-50% των μεταναστών είναι εδώ χωρίς τα απαιτούμενα νόμιμα έγγραφα.

Σύμφωνα με τον Οδηγό Μεταναστών, τα άτομα αυτά ήρθαν στη χώρα μας σε δύο κύματα. Το πρώτο μέχρι τα μέσα του 1990, στο οποίο κυριαρχούσαν οι Αλβανοί, και το δεύτερο μετά το 1995 με αύξηση της συμμετοχής από άλλες βαλκανικές χώρες, τις πρώην σοβιετικές και το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Ιράκ και το Αφγανιστάν στη δεκαετία του 2000.

Αλβανοί οι περισσότεροι
Πάντως, μεταξύ των νόμιμων μεταναστών η πιο πολυπληθής εθνική ομάδα είναι οι Αλβανοί (60%) και ακολουθούν οι Βούλγαροι (8%), οι Ρουμάνοι (4,5%), οι Ουκρανοί (4,3%), οι Γεωργιανοί (2,7%), οι Πακιστανοί (2,5%), οι Ρώσοι (2,4%) και οι Μολδαβοί (2,1%). Οπως δηλώνει στον «ΑτΚ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Οδηγού Μεταναστών και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο, Απόστολος Παπαδόπουλος, η εισροή μεταναστών στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκε από το 1988 ώς το 2004, ενώ ταυτόχρονα η μέση διάρκεια παραμονής του μισού πληθυσμού εξ αυτών υπερβαίνει τα 8 χρόνια.

Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των μεταναστών, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι περίπου οι μισοί βρίσκονται στην Αττική, ενώ η ποσοστιαία κατανομή τους είναι υψηλότερη στις περιοχές με αγροτική (Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα) και τουριστική ανάπτυξη (Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη).

Μισθωτοί οι μισοί
Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες (51,4%) είναι απασχολούμενοι και σχεδόν αποκλειστικά ως μισθωτοί. Ενα μεγάλο ποσοστό (24,5%) των μεταναστών απασχολείται στις κατασκευές, στις οικιακές υπηρεσίες το 20,5%, στη γεωργία το 17,5%, στο εμπόριο και στα ξενοδοχεία το 16% και στη μεταποίηση το 12%. Οι περισσότερες από τις εργασίες των μεταναστών είναι ανειδίκευτες και χειρωνακτικές και δεν έχουν σχέση με τα προσόντα και την εκπαίδευσή τους, η οποία είναι σχετικά καλή, αφού άνω του 60% έχει ολοκληρώσει το 3τάξιο γυμνάσιο, ενώ το 10% περίπου έχει αποφοιτήσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απροετοίμαστοι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, το ελληνικό κράτος υπήρξε απροετοίμαστο να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο κύμα μεταναστών. Ολοι οι πρόσφατοι νόμοι για τη μετανάστευση, εκτός του ότι ήρθαν εκ των υστέρων να επιλύσουν ορισμένα ζητήματα των μεταναστών (όροι παραμονής, αδειοδότησης, νομιμοποίηση), στερούνται ουσιαστικές πολιτικές ένταξης των ατόμων που αναζητούν μία καλύτερη ζωή, στην ελληνική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια από τους 750.000 μετανάστες που καταγράφονται μόνο 550.000 είχαν λάβει άδεια παραμονής.

Σήμερα εκτιμάται ότι το 35%-50% των μεταναστών μένει στην Ελλάδα χωρίς άδεια παραμονής. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Η γραφειοκρατία, η αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να στηρίξει την εφαρμογή της νομοθεσίας και η απουσία κατάλληλων υποδομών δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στη διαχείριση των αιτήσεων νομιμοποίησης και οδήγησαν τις κυβερνήσεις στο παρελθόν στη λύση των προσωρινών παρατάσεων των αδειών παραμονής.
http://www.agelioforos.gr/

10 σχόλια:

  1. Αν και "εχουν γνωση οι φυλακες", πιστευω και για τους "λατρεις" της αλλοδαπης εργασιας οτι οι μερες
    ειναι κοντα που οι ανθρωποι θα περιποιουνται τους υπερηλικες τους οπως παλαιοτερα και θα σκουπιζουν το σπιτακι τους χωρις βοηθεια...
    Οσον αφορα τον τουρισμο,ελπιζω να στρωσουν αι συζυγοι και κανα κρεβατι...
    Τωρα για τα φρουτα εχουν δεσει οι πακιστανοινδοι...
    Ιδομεν...εχει πολυ δουλεια ακομη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα δεν βρέθηκε απροετοίμαστε να δεχτεί λαθρομετανάστες και μετανάστες.

    Η Ελλάδα φτιάχτηκε για να προστατέψει το γένος των Ελλήνων, να δώσει Ελευθερία στην Έκφραση του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και στον Ελληνικό Πολιτισμό(γλώσσα, γραφή, τέχνη).

    Οι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι.
    Οι λαθρομετανάστες είναι περαστικοί και μας δημιουργούν προβλήματα στην ελεύθερη έκφραση της ορθοδοξίας, της ελευθερίας κυκλοφορίας στην χώρα και την ελευθερία έκφρασης.

    Μόλις η Ελλάδα πτωχεύσει, όλοι οι ξένοι θα φύγουν μόνοι τους, λεηλατώντας και καταστρέφοντας ότι βρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΣΤΕΛΙΟΣ Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αθρόα είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα, οφείλεται στην Τουρκία. Το κοντραμπάτο γίνεται στα σύνορα, από Τούρκους...και με το αζημίωτο βέβαια. Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, ένας το καμάρωνε κιόλας που τα καταφέρνει μια χαρά, παίρνοντας 500 δολλάρια το κεφάλι!
    Η Τουρκία δεν τους δέχεται στο έδαφός της η ιδια, αλλά προσφέρει τη βοήθεια για το πέρασμα απέναντι, σ΄εμάς τους "βολικούς". Και αυτό το ξέρουν οι μετανάστες γι΄αυτό διαλέγουν τη διαδρομή μέσω Τουρκίας, με προορισμό την Ελλάδα και ίσως, την Ευρώπη. Οσο για το τείχος στον Εβρο, ουδόλως τους πτοεί, είναι έτοιμοι για τις εναλλακτικές.
    Βλέπετε, η Τουρκία ξέρει πάντα να προβλέπει αυτό που δεν έχουν προβλέψει άλλοι. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω παλι γιατι πιστευω οτι εμεις ειμαστε οι μονοι που φταιμε για τους λαθρομεταναστες;
    Oταν τους περιποιεισαι και οχι μονον τους αφηνεις να παρανομουν ασυστολα ,αλλα περιθαλπτεις τις πασης φυσεως παρανομιες τους με πολλαπλους τροπους,συνεπικουρου-μενος κι΄απο τα ΜΜΕ,δεν μπορω να φανταστω με ποιον τροπο φταιει η τουρκια...
    Τους μονους επιπροσθετους βοηθους της τουρκιας, μπορω να θεωρησω ενδεχομενως τους ευρωπαιους με τους φιαλανθρωπικους τους νομους και τους αμερικανους με τους ασαφεις γεωπολιτικους τους στοχους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα θυμαστε που υπογραψαμε την συμβαση για την αρση των ναρκοπεδιων με ναρκες κατα προσωπικου...
    Αν αυτο δεν ηταν αλλο ενα μεγαλο καλεσμα,τοτε τι ακριβως ηταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4,5 ΕΚΑΤΟΜ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 10ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3,6ΔΙΣ "ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ" ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΔΩΡΕΑΝ" ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ" ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Κ.Λ.Π
    ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ. (ΔΡΟΜΟΙ, ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ Κ.Λ.Π).

    ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ. ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΄90 ΔΕΝ ΤΡΩΓΑΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΛΑΔΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΑΜΕ ΚΙ ΑΦΗΝΑΜΕ ΒΡΩΜΙΚΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΙ. Ε, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Dimitris D

    > Η Ελλάδα δεν βρέθηκε απροετοίμαστε να δεχτεί λαθρομετανάστες και μετανάστες.<
    Mάλλον το αντίθετο εννοείς.

    > Η Ελλάδα φτιάχτηκε για να προστατέψει το γένος των Ελλήνων<
    Πιο απλά. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από Έλληνες για τους Έλληνες.

    > Οι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι.<
    Ποιοι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι; Μόνον όσοι έχουν έλθει νόμιμα στην Ελλάδα. Πόσοι είναι αυτοί μπρσοτά στα 4.000.000 των λαθρομεταναστών; Στην ελευθερη έκφραση της ... ορθοδοξίας δημιουργούν προβλήματα; Εδώ έχουν διαρήξει τον κοινωνικό ιστό, έχουν μεταφέρει ασθένειες που είχαν εκλείψει (λέπρα, φυματίωση), έχουν εκτινάξει την εγκληματικότητα στα ύψη, πληρώνουμε για να τους περιθάλπτουμε ιατροφαμρκαευτικά, ενώ δεν δίνουν μία στα ταμεία, διώχνουν επικίνδυνα πολύ συνάλλαγμα έξω και ... η ορθοδοξία μας μάρανε. Μόνον εκεί δεν μάς εμποδίζουν, θα έλεγα και ούτε φυσικά στην ... ελεύθερη έκφραση.

    > Μόλις η Ελλάδα πτωχεύσει, όλοι οι ξένοι θα φύγουν μόνοι τους, λεηλατώντας και καταστρέφοντας ότι βρουν.<
    Θα φύγουν μόνον αυτοί που εργάζονται εντίμως και θα μείνουν τα αποβράσματα, λόγω ευκολίας στην παραβατικότητα. Στην Ρουμανία μού έλεγαν ότι δεν έχουν κλεφτες, διότι όλοι έχουν μετακομίσει στην Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το μεταναστευτικο ειναι το Νο1 προβλημα της κοινωνιας μας.
    Θεωρω ολους τους ελληνες πολιτικους τρομακτικα ανευθυνα υπευθυνους για την καταστροφη της χωρας εξαυτου και μονο του γεγονοτος...
    Αν παρολλα αυτα ,πισω απο αυτην την εικονα της καταστροφης της εργατικης ταξης και της κοινωνικης συνοχης, κρυβεται καποιο σχεδιο περαν του ατομικου πλουτισμου,τοτε καλως...
    Αλλα οποιο και ναναι το σχεδιο,δεν νομιζω ναξιζει τετοια καταστροφη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνταρακτική ομολογία Λοβέρδου: Οι λαθρομετανάστες τίναξαν το ΕΣΥ! Νοσηλεύουμε 6,000 φορείς του AIDS…

    Τελικά, φαίνεται ότι οι υπουργοί δεν συνεννοούνται καθόλου μεταξύ τους. Διότι εντελώς άλλα φρονεί ο νέος ΥπΕΞ, κ. Λαμπρινίδης. Ή μήπως άλλαξε γνώμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.