24/6/11

Συντεχνίες και δημόσιο συμφέρον

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΠΙΔΗ
gkaripidis@hotmail.com
Χτες ήταν οι αγρότες που έκλειναν τους δρόμους, οι λιμενεργάτες που απέκλειαν τα λιμάνια, οι φορτηγατζήδες, οι σιδηροδρομικοί και τόσοι άλλοι. Σήμερα ανέλαβε δράση η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και άρχισαν οι διακοπές του ρεύματος. Ολο και περισσότερο, διάφορες κοινωνικές ομάδες, συντεχνίες, προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιούν μορφές «πάλης» που πλήττουν ευθέως το κοινωνικό σύνολο και διαταράσσουν σοβαρά την κοινωνική και οικονομική ζωή. Οι δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις δεν είναι απλώς παρενέργειες των κινητοποιήσεών τους, αλλά βασικό στοιχείο της «αγωνιστικής» τους τακτικής. «Συλλαμβάνουν» την κοινωνία ως όμηρο για να αποσπάσουν από την κυβέρνηση λύτρα, δηλαδή την ικανοποίηση των πάσης φύσεως αιτημάτων τους.


Μοιραία τίθεται το ερώτημα: έχουν αυτό το δικαίωμα ή αντιθέτως, όταν επιλέγουν μορφές πάλης, έχουν υποχρέωση να συνυπολογίζουν το δημόσιο συμφέρον; Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ένας ιδιόμορφος «αγωνιστικός» κυνισμός που αντιμετωπίζει τέτοια ερωτήματα με περιφρόνηση. Σύμφωνα μ' αυτόν, μπορεί μεν η πολιτική ηθική να απαιτεί τη διασύνδεση των ιδιαίτερων συμφερόντων με το δημόσιο συμφέρον, αλλά, δυστυχώς, ο πολιτικός πραγματισμός επιβάλλει την υπεράσπιση του δικού μας και μόνον συμφέροντος. Δηλαδή, έτσι είναι η ζωή και τα υπόλοιπα είναι ουτοπικές φλυαρίες. Πράγματι, έτσι είναι η ζωή, αλλά στη ζούγκλα και όχι σε πολιτισμένες κοινωνίες.

Ο διαχωρισμός της πολιτικής ηθικής από τον πολιτικό πραγματισμό στρεβλώνει την πολιτική - ουσιαστικά την καταργεί. Η πολιτική εξ ορισμού έχει στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, μέσω της εξισορρόπησης των ιδιαίτερων συμφερόντων. Αναζητά κοινά αποδεκτούς κανόνες κοινωνικής συμβίωσης, δηλαδή κοινωνικοποιεί την ηθική και ηθικοποιεί την κοινωνία. Για την πολιτική, ηθικό είναι ό,τι υπηρετεί τα πρωτεία του δημόσιου συμφέροντος και εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Συνεπώς, για την πολιτική ο διαχωρισμός ηθικής και πράξης είναι αδιανόητος. Εκείνοι που πραγματεύονται ξεχωριστά την πολιτική και την ηθική δεν καταλαβαίνουν τίποτα για καμία από τις δύο. Αλλά ούτε η ελευθερία δράσης μπορεί να είναι απεριόριστη. Η άσκηση των ελευθεριών προϋποθέτει κανόνες που εξασφαλίζουν ίση ελευθερία για όλους. Η ελευθερία του ενός δεν μπορεί να ακυρώνει την ελευθερία των υπολοίπων.

Οταν αυτές οι αρχές καταστρατηγούνται, τότε η μεν πολιτική καταλήγει να είναι απλώς μια έκφραση αντικοινωνικού αυταρχισμού των ισχυροτέρων, η δε κοινωνία κατακερματίζεται από τον πρωτογονισμό των τυφλών αντιθέσεων. Αυτήν την καταστρατήγηση η κοινωνία δεν πρέπει να ανεχθεί, η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει και η αντιπολίτευση δεν πρέπει να συγκαλύψει.
http://www.agelioforos.gr

3 σχόλια:

  1. @ Διαχειριστές

    Δείτε αυτό το βίντεο και, αν θέλετε, αναρτήστε το για να πληροφορηθούν όλοι και να σχολιάσουν.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι κηφήνες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πλουσιότατα αμειβόμενοι!

    Δεν τους φταίξαμε σε τίποτε για να μας κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα κατά το δοκούν ή όποτε δεν γουστάρουν την εκάστοτε κυβέρνηση, κυρίως όταν δεν κυβερνά άμεσα το ΠΑΣΟΚ.

    Άκουσα από την δημοσιογράφο κα Βούλτεψη, ότι η απεργία τους στοιχίζει στον Ελληνικό Λαό 4.000.000 $ την ημέρα. Με ποιό δικαίωμα προκαλούν τέτοια ζημία στο Κράτος μας, αυτοί οι οποίοι αμοίβονται τόσο πλουσιοπάροχα και έχουν τέτοιες παχυλές συντάξεις.

    Έχω Δίπλωμα από Γερμανικό Πανεπιστήμιο και Διδακτορικό, ανήκω σε ένα από τα πλουσιότερα ταμεία το ΤΣΜΕΔΕ με 3,5 δισ. αποθεματικό και αντιστοιχία 1 συνταξιούχο προς 7,5 εργαζομένους, που του έχω πληρώσει πολύ ακριβά όσα ελάχιστα μου αποδίδει, για να πέρνω μικρότερη σύνταξη από ένα κλητήρα της ΔΕΗ. Επί πλέον μου περικόπτουν τρείς μηνιαίες συντάξεις και μου ρημάζουν το ταμείο μου ενώ οι ΓΕΝΟΠ δεητζήδες με τις αυθαιρεσίες τους μας χαντακώνουν όλους.

    Οι σοσιαληστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ποιο μεγάλη συντεχνία είναι αυτή των καταπατητών της δημόσιας γης και καταχραστών της δημόσιας περιουσίας.

    Διαβάστε εδώ για τη ΣΧΟΛΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. με Έδρα τη Σκύρο.
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2011/04/blog-post_15.html

    Τις επιπτώσεις σχετικά με τον έλεγχο του δημόσιου χρέους
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2011/05/blog-post.html

    Έχοντας δε υπ΄ όψι τη Σύνοψη ενός εγγράφου τις 8 Μαίου1997 του Ελ. Φραγκιουδάκη
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2011/04/8-1997.html

    και κατά νου το σκάνδαλο της Μ.Μ Λαύρας στη Σκύρο
    http://www.youtube.com/watch?v=LTRgl9QGhzw&feature=player_embedded

    προσέξτε στο σημείο (1+30")http://journal-arpaxtes-2008.blogspot.com/2010/12/kontra-tv.html μα βάση το πνεύμα του Βουλγαράκη ότι νομοθετημένο είναι και ηθικό καλύπτετε κι ο Πάγκαλος κι ο πρώην συνάδελφος του, όπότε συναδελφικότατα και εν λευκό .. http://politika-mezedakia.blogspot.com/2010/08/blog-post_24.html ... ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ!


    ΤΟΤΕ δικαιολογείται κι ο συνταγματολόγος ..για το Συσίφιο του ψαξίματος ..
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2008/02/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.