17/6/11

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΝΑΤΟικά γυμνάσια στα σύνορα με τη Ρωσία

Στις 13 Ιουνίου στη Λιθουανία ξεκίνησαν τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Amber hope», τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Από τις 13 έως 18 Ιουνίου γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις «διαχείρισης κρίσεων» καθώς και ο επιτελικός σχεδιασμός τους. Ενώ από τις 19 έως 23 Ιούνη θα γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις που θα βασίζονται στην εμπειρία των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Σομαλία.
Στα γυμνάσια συμμετέχουν 2.200 στρατιωτικοί από 7 χώρες - μέλη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας (Καναδάς, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, ΗΠΑ, Εσθονία) καθώς και από τη Γεωργία και τη Φινλανδία που είναι οι εταίροι του ΝΑΤΟ. Επίσης, στα γυμνάσια θα πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι του λιθουανικού και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Οι χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, η Μολδαβία και η Ουκρανία έστειλαν παρατηρητές στην περιοχή των ασκήσεων. Ο βασικός στόχος των γυμνασίων είναι η αύξηση του επιπέδου της συνεργασίας των μελών του ΝΑΤΟ και των συμμετεχόντων στο λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την ειρήνη» κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με τη Ρωσία, ο ΓΓ του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κάλεσε τη Ρωσία «να μην σκορπά στον αέρα χρήματα».

Η δήλωση αυτή έγινε ως απάντηση στα ρωσικά σχέδια ανάπτυξης αντίμετρων στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία «έχει παλαιό τρόπο σκέψης» σ' ό,τι αφορά την εκτίμηση των κινδύνων που την απειλούν και προχωρά σε άσκοπη σπατάλη πόρων. Αμεση ήταν η απάντηση του Ντμίτρι Ρογκόζιν, εκπροσώπου της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε πως η Ρωσία «ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, μόνη της θα καθορίσει το τι θα κάνει για να εξασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια, μεταξύ άλλων και με την κατασκευή υπερσύγχρονων εξοπλισμών». Να σημειωθεί πως η Ρωσία σχεδιάζει έως το 2020 να ξοδέψει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του πυραυλικού οπλοστασίου της.
http://www1.rizospastis.gr/

1 σχόλιο:

  1. Άλλος κι αυτός ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λες και το παπάρι του είναι απειλητική προέκταση του ΝΑΤΟ, κι συμβουλές του είναι τόσο υψηλής πνευματικής αξίας, όσω και τα χρυσά ωά που επωάζει ο πρωκτός στην τουαλέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.