7/6/11

Φωτοβολταϊκά: H ΔΕΗ κάνει τη δική της πολιτική και όχι το κράτος;

ΣΕΦ: Βάζει «φρένο» η ΔΕΗ στα οικιακά φ/β σε νησιά
Αναίτια εμπόδια στην εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νησιά θέτει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, οι τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ δεν συνδέουν μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε αρκετά νησιά, κάνοντας αυθαίρετη ερμηνεία των σχετικών αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ «αποφάσεων πάντως που ξεκάθαρα ενθαρρύνουν την προώθηση των μικρών οικιακών συστημάτων και μάλιστα κατά προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, το πρόβλημα παρουσιάζεται τόσο στα νησιά με αυτόνομο ηλεκτρικό δίκτυο (τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά) όσο και στα νησιά που συνδέονται ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ (Εύβοια, Σποράδες, Ιόνια, νησιά Αργοσαρωνικού), ενώ παρόμοιο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί ακόμα και σε περιοχές του ηπειρωτικού δικτύου (π.χ.Κιλκίς).
Ο ΣΕΦ επικαλείται μάλιστα απόφαση της ΡΑΕ, η οποία λέει πως «τα περιθώρια ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είχαν προσδιορισθεί, ανά νησί, με την απόφαση 703/2008 στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, και είχαν διατεθεί σύμφωνα το καθεστώς που ίσχυε πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 3851/2010 και ιδίως με την απόφαση 96/2007 της ΡΑΕ, δύνανται να αξιοποιούνται και από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, έως εξαντλήσεως των περιθωρίων αυτών με βάση τη διαδικασία δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ν. 3851/2010».
Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο ΣΕΦ, η ΔΕΗ δεν χορηγεί όρους σύνδεσης για μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά (ισχύος έως 5 Κιλοβάτ) σε αρκετά νησιά όπως για παράδειγμα η Μυτιλήνη.
Σε ό,τι αφορά τα διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο νησιά, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα πηγάζει από την απόφαση της ΔΕΗ (19-5-2011) να δέχεται αιτήσεις για μικρά φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος από 6-6-2011 χωρίς όμως να προχωρά σε διατύπωση όρων σύνδεσης, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο αν αποδεσμευτεί μελλοντικά ισχύς.
«Η απόφαση αυτή της ΔΕΗ αντιβαίνει τη διακηρυγμένη θέση του ΥΠΕΚΑ να έχουν τα μικρά φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος απόλυτη προτεραιότητα έναντι άλλων αιτημάτων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο ΣΕΦ σημειώνει εξάλλου πως οι αποφάσεις αυτές της ΔΕΗ έχουν προκαλέσει ήδη προβλήματα σε μικρές τοπικές εταιρείες εγκαταστατών που δραστηριοποιούνται στα νησιά απειλώντας την ίδια τη βιωσιμότητά τους.
«Ο ΣΕΦ καλεί το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ να παρέμβουν άμεσα ώστε να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να κάνει πράξη αυτό που επιτάσσουν οι μέχρι τώρα αποφάσεις και να επιτραπεί το αυτονόητο, να συνεχιστεί δηλαδή η εγκατάσταση μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών και στα νησιά», καταλήγει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.
Ναυτεμπορική

7 σχόλια:

  1. ...ο δημοσιογράφος τής εφημερίδας δημοκρατία δέν μπορεί νά καταλάβει τήν διαφορά μεταξύ γόνδολας και...αρματαγωγού;.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φούσκα άρχισε σιγά σιγά να σκάει,με τα νέα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα είναι αδύνατον να συνεχίσει η ΔΕΗ να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια απο ΑΠΕ με πολύ υψηλότερη τιμή απο αυτή που αγοράζει.

    Ο σχεδιασμός ήταν να υπάρχει σταδιακή αύξηση κάθε έτος της τιμής των τιμολογίων της ΔΕΗ,σε ένα βαθμό αυτό έχει ήδη γίνει αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί,και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα.

    Όλοι οι μεγαλοεπενδυτές του χώρου έχουν αντιληφθεί που πάει το πράγμα και πολλά φωτοβολταικά πάρκα έχουν παγώσει με διάφορες δικαιολογίες.

    Στο τέλος το μόνο που θα μείνει θα είναι τα δάνεια στις πλάτες του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...χωράει ο...παγκαλος σε..γόνδολα???
    ..θα βουλιάξει..
    αχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mία μεγαβατώρα από λιγνίτη στοιχίζει στη ΔΕΗ 35-36 ευρώ, ενώ για μία μεγαβατώρα από φωτοβολταϊκά που αγοράζει από τους ιδιώτες πληρώνει 400 ευρώ. Γι' αυτό πολλοί μιλούν για «πάρτι» των ιδιωτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=273488


    Η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

    Πόσο προδότες είναι αυτοί που μας κυβερνούν, όταν βάζουν μια χεωκοπημένη χώρα να ξοδεύει πολλαπλάσια για την ενέργεια;

    Οι χώρες σκοτώνονται για φθηνή ενέργεια, κάνουν πολέμους, κτλ κτλ, για να έχουν ανταγωνιστική οικονομία.

    Η "πράσινη ανάπτυξη" είναι ένας από τους λόγους χρεωκοπίας της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κομπινα με τα φωτοβολταικά εγινε για τον Μυτιληναιο. Επειδη ειναι ενεργοβορα η βιομηχανια αλουμινιου, εφτιαξε σταθμο παραγωγής με φωτοβολταικά, το πουλαει στη ΔΕΗ 3πλασια τιμη απο οτι το αγοραζει για να κανει τη δουλειά του!!!! Πονηρός ο γιγαντας. Πληρωνε μακακα Ελληνα και ψηφιζε τα λαμογια προστατες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "πουλαει στη ΔΕΗ 3πλασια τιμη απο οτι το αγοραζει"

    Η ΔΕΗ αγοράζει το "πράσινο ρεύμα" 12 φορές ακριβότερα σε σχέση με τον εγχώριο λιγνίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.