9/5/12

Δύσκολο εγχείρημα η «διάσωση» των ισπανικών τραπεζών

Η ισπανική κυβέρνηση ενέτεινε, σήμερα, τις προσπάθειές της να διασώσει τις προβληματικές τράπεζές της χώρας, καλώντας τις να αναλάβουν την «υποχρέωση αναγνώρισης» των τεράστιων ζημιών που υπέστησαν από την έκρηξη της φούσκας που είχε αναπτυχθεί στην ισπανική αγορά ακινήτων στη διάρκεια του 2008. Όμως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το τελικό κόστος που θα έχει αυτή η «διάσωσή» τους, πλήττει στο μεταξύ το ευρώ, τα ισπανικά ομόλογα, καθώς και τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ρόιτερς, θα ζητήσει από τους τραπεζίτες να εγγυηθούν επιπλέον κεφαλαιοποίηση 35 δισ. ευρώ ώστε να «καλύψουν» τα επισφαλή πλέον δάνεια της εγχώριας αγοράς ακινήτων, πέραν των 54 δισ. ευρώ που προέβλεπαν ότι θα απαιτούνταν για τον σκοπό αυτό οι ισπανοί τραπεζίτες.

«Την Παρασκευή, εξειδικεύουμε τη διαδικασία για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Ραχόι, μιλώντας στην Λισσαβώνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, αντίθετα με παλαιότερες τοποθετήσεις του για το θέμα, δεν αποκλείει τελευταία «τη χρήση κρατικών κεφαλαίων», προκειμένου να εξυγιανθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί.

Η προσπάθεια της δεξιάς κυβέρνησης στη Μαδρίτη να εξυγιάνει τις τράπεζες της χώρας «είναι η τέταρτη στη σειρά μέσα σε μία τριετία». Σήμερα πάντως το επιτόκιο στα 10ετή κρατικά ομόλογα Ισπανίας έφτασε το υψηλότερο επίπεδο μετά τον Νοέμβριο, στο 6,07%, την ώρα που τα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο μέσον της συνεδρίασης έπεφταν, με παράλληλο πτωτικό άνοιγμα στην Γουόλ Στριτ.

Το Ρόιτερς επισημαίνει ότι η «πολιτική αναστάτωση» στην Ελλάδα, αλλά και «το αυξημένο κόστος, για να διασωθεί το ισπανικό τραπεζικό σύστημα διογκώνουν τους φόβους όσον αφορά την ευρωζώνη». Η κυβέρνηση Ραχόι θα επιμείνει ότι με γνώμονα την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, οι τραπεζίτες θα πρέπει να κατανείμουν περισσότερα κεφάλαια για την αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι από τα επισφαλή δάνεια.

Οι τραπεζίτες με τη σειρά τους φρονούν ότι «τα επιπλέον κεφάλαια πρέπει να προέλθουν από δημοπρασίες ισπανικών ομολόγων». «Η παρούσα, δεν μοιάζει να είναι η ώρα της κάθαρσης, που χρειάζεται η Ισπανία. Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει πανικοβληθεί και να εξωθεί μερικά πράγματα στα άκρα» σχολίασε μιλώντας στο Ρόιτερς ο οικονομικός αναλυτής της Μαδρίτης, Μπεν Λεβέτ.

Οικονομικοί αναλυτές που επικαλείται το Ρόιτερς ανεβάζουν στα 300 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό της έκθεσης των εμπορικών τραπεζών της Ισπανίας στη 'φούσκα' της εγχώριας αγοράς ακινήτων (30% του ΑΕΠ της Ισπανίας), επικεντρώνοντας στο ότι «πιο πολλά από τα μισά» ακίνητα, που χρησίμευσαν για δανειακή εγγύηση, στην παρούσα φάση είναι «προβληματικά».

Κυβερνητική πηγή τόνισε ζητώντας να μείνει ανώνυμη ότι η κυβέρνηση τελεί εν γνώσει ότι όλες οι τράπεζες «δεν θα πετύχουν» να καλύψουν τις ζητούμενες προϋποθέσεις εξυγίανσης του ισολογισμού τους. «Έχουμε έτοιμο σχέδιο γι' αυτές ειδικά τις τράπεζες» σημείωσε.

Οι οικονομικοί αναλυτές που συμβουλεύθηκε το Ρόιτερς φρονούν ότι «με επιπλέον κεφάλαια 40-50 δισ. ευρώ οι ισπανικές τράπεζες θα καλύψουν στο ορατό μέλλον τις ζημιές τους κρατώντας την αναλογία του ισπανικού χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ».

«Τρία έτη πυορρέει το ισπανικό τραπεζικό σύστημα, αξίζει λοιπόν η κυβέρνηση της Ισπανίας να βρεί τα κεφάλαια» που απαιτεί η λύση του προβλήματος, είπε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Ζιλ Μεκ.
Η μετοχή της τέταρτης σε μέγεθος ισπανικής τράπεζας, της Bankia, απώλεσε σήμερα 6,68%, λόγω μόνον της εναλλαγής στην προεδρία της. Τούτο προστίθεται στις πρόσφατες απώλειες της μετοχής, σε ποσοστό 15%.
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.