6/5/12

« Λύση, πετρέλαιο και φυσικό αέριο»

«ΚΑΝΕΝΑΣδεν πρέπει να προβαίνει σε προβλέψεις για την επίλυση του Κυπριακού. Η επίλυση του προβλήματος εξαρτάται από το φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Γιατί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι επικεντρωμένη σε αυτό το μικρό νησί; Στην Κύπρο υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίουκαι πετρελαίου; Μέχρις ότου απαντηθούν οι ερωτήσεις αυτές, δεν πρόκειται να υπογραφεί καμιά συμφωνία μεταξύ Τ/κ και Ε/κ. Αν η νήσος δεν διέθετε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, η συμφωνία θα είχε υπογραφεί προ καιρού. Βλέπετε, η υπερδύναμη Αμερική, με τη βία των όπλων, ανάγκασε τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής να συνέλθουν. Το ίδιο θα συνέβαινε και στην περίπτωσή μας αλλά το πρόβλημά μας παραμένει άλυτο για μισό αιώνα επειδή οι μεγάλες δυνάμεις μας βλέπουν σαν φλέβα χρυσού. Θα μας αναγκάσουν να υπογράψουμε συμφωνία μόνον όταν γίνει η εξόρυξη και οι μεγάλες δυνάμεις τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους για τον διαμοιρασμό του πλούτου.

Τη στιγμή αυτή ποιας χώρας συμφερόντων είναι η εταιρεία που ανέλαβε την έρευνα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο; Της Αμερικής. Ποια χώρα γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που θα εξορυχθεί; Η Αμερική.

Αναλογιστείτε τα κονδύλια που απαιτούνται για την εξόρυξη. Πρόκειται για δισεκατομμύρια δολάρια. Ποιες χώρες έχουν το οικονομικό εκτόπισμα για να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο; Πολύ λίγες. Αυτές θα επωμιστούν τη δαπάνη της εξόρυξης και φυσικά η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα πάρει το μερίδιό της. Τώρα αντιλαμβανόμαστε τον λόγο για τον οποίο ο Ερογλου υπέγραψε στην Αμερική με την Τουρκία τη συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις στο νησί. Δεν πρέπει να επρόκειτο για σύμπτωση. Άρον άρον ο Ερογλου μετέβη στις ΗΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας, κάτι που θα μπορούσε να γίνει, άνετα, στην Τουρκία.

Μόνο όταν βρεθεί το πετρέλαιο οι μεγάλες δυνάμεις θα αποφασίσουν τη λύση του Κυπριακού. Αν σας προβληματίζει το πώς θα διατίθεται το πετρέλαιο στην αγορά, αναφέρουμε ότι τη μεγαλύτερη ποσότητα θα αγοράζει η Τουρκία επειδή είναι η χώρα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το νησί. Το πετρέλαιο θα μπορεί να μεταφέρεται στην Τουρκία με υποθαλάσσιους αγωγούς όπως θα συμβεί και με το νερό. Θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη ενώ η “ΤΔΒΚ” θα είναι συνέταιρος στα κοιτάσματα. Αμφότερες οι κοινότητες είναι κομπάρσοι. Για μεγάλο ακόμη διάστημα θα ακούμε τις κορώνες «δεν επιστρέφω ούτε σπιθαμή εδάφους, απαιτείται ειρήνη στο νησί». Κατ’ αυτόν τον τρόπο κοιμίζουν τις δύο κοινότητες μέχρις ότου εξορυχθεί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Τότε, θα έχουμε και την ειρήνη στο νησί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.