16/5/12

Βεστερβέλε: Η Τουρκια πρέπει να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη

Το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, δηλαδή η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις για πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Μιλώντας σε φόρουμ, χθες το απόγευμα, στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης, ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λέγοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι δίκαιη απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι όμως δυνατό να δηλώσει, εκ των προτέρων, η Ευρώπη αν θα ενταχθεί η Τουρκία ή το πότε θα συμβεί αυτό. Η Τουρκία δικαίως, προσδοκά να μην επηρεάζεται η πρόοδος (της ενταξιακής πορείας) από την εσωτερική πολιτική σε άλλες χώρες.

Υπό αυτή την έννοια, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη θα ενισχύσουν αυτή την αρχή. Αλλά η πρόοδος εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιδείξει η Τουρκία. Πρέπει να ξεπεραστεί η στασιμότητα. Η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί αν η Τουρκία συνεχίσει να κάνει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας».

Αναφερόμενος στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο Γκίντο Βεστερβέλε είπε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει να παγώσουμε πάλι τις συνομιλίες, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία. Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με ευαισθησία και λογική και όχι με συναισθηματισμούς».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, τέλος, πως η Τουρκία «είναι μια γέφυρα προς άλλες περιοχές και αγορές» και τόνισε ότι «η συνεργασία δεν είναι προς όφελος μόνον της Τουρκίας αλλά, από στρατηγικής απόψεως, προς το συμφέρον και της ΕΕ».
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.