23/11/12

Δυτικό Κουρδιστάν: Τουλάχιστον 25 «σαλαφιστές αντάρτες» σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Κούρδους

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Κούρδοι μαχητές του YPG
Τουλάχιστον 25 «σαλαφιστές αντάρτες» που υποστηρίζονται από την Τουρκία σκοτώθηκαν την Πέμπτη 22 Νοέμβρη στη Σερεκανιγιέ (Ρας αλ-Αιν) σε μάχες με τις ένοπλες κουρδικές δυνάμεις.

Συγκεντρώνοντας στα σύνορα, πάνω από 300 μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως το μέτωπο Al-Nosra και οι ταξιαρχίες Ghouraba al-Sham, που υποστηρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση, ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα μια επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Σερεκανιγιέ. Αυτές οι ομάδες δεν κατάφεραν να προχωρήσουν, αντιμέτωπες με τη κουρδική αντίσταση, παρά την υποστήριξη της Τουρκίας.

«Η πόλη θα καθαριστεί από τις ένοπλες συμμορίες»
«Θα καθαρίσουμε τη κουρδική πόλη (Ρας αλ-Αιν στα αραβικά) από αυτές τις συμμορίες», δήλωσε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat ο διοικητής της ταξιαρχίας της Σερεκανιγιέ (στα κουρδικά) των Λαϊκών Μονάδων Άμυνας (YPG), συριακού κουρδικού στρατού που ιδρύθηκε τον Ιούλιο 2012.

Βαριές απώλειες μεταξύ των ανταρτών
Τη Πέμπτη, τουλάχιστον 25 μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, δήλωσε η ταξιαρχία του YPG. Επιπλέον, τρία στρατιωτικά οχήματα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες καταστράφηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το YPG.

Τουρκικά ασθενοφόρα μετέφεραν πολλούς νεκρούς και τραυματίες προς νοσοκομείο από την άλλη πλευρά των συνόρων, μάθαμε από τοπικές πηγές. Προς το βράδυ, τουλάχιστον τέσσερα σώματα μαχητών είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Ceylanpinar.

Ένας Κούρδος μαχητής σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε στις μάχες, ανέφερε το YPG σε δήλωσή του. Οι κουρδικές δυνάμεις δηλώνουν επίσης ότι διαθέτουν ένα βίντεο που αποδείχνει τη συνεργασία των ένοπλων συμμοριών με τη Τουρκία.

Μια οβίδα που πυροβολήθηκε από την Τουρκία έπεσε στο κουρδικό χωριό Eloka. Δεν είναι ακόμα γνωστές οι ζημίες που προκάλεσε.

Αντιμέτωπες με τη σκληρή αντίδραση των κουρδικών δυνάμεων, μαχητές των παραστρατιωτικών οργανώσεων άρχισαν να αποσύρονται το βράδυ προς τα σύνορα με την Τουρκία και οι μάχες είχαν μειωθεί σε ένταση.

Επίκληση να κλείσει ο ανοιχτός διάδρομος για παραστρατιωτικές συμμορίες
Σε δήλωσή του, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αγωνίζεται για 30 χρόνια έναντι της Άγκυρας, κάλεσε τον κουρδικό λαό να κατέβει στους δρόμους για να εμποδίσει την διείσδυση παραστρατιωτικών ομάδων από την Τουρκία στην πόλη Ρας αλ-Αιν. 
Σύμφωνα με το PKK, ανοίχτηκε ένας διάδρομος από το τουρκικό καθεστώς, από πόλεις όπως  την Αντέπ, Μαρντίν και Ούρφα μέχρι το Χαλέπι για το πέρασμα των «δολοφόνων».

«Το τουρκικό κράτος έχει κάνει τα πάντα για να μετατραπεί η συριακή σύγκρουση σε αραβο-κουρδικό πόλεμο», δήλωσε το PKK. «Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις (...) να εναντιωθούν κατά της βρώμικης συνεργασίας μεταξύ του AKP, του κυβερνώντος κόμματος, και της Αλ Κάιντα», πρόσθεσε η οργάνωση.

Το κουρδικό κίνημα καλεί επίσης τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να αποσαφηνίσει τη θέση του όσον αφορά τις ομάδες Σαλαφιστών. Για το PKK, «η Συρία χρειάζεται έναν 3ο δρόμο. Μια πραγματική δημοκρατία είναι δυνατή με ένα κοινό αγώνα μεταξύ του κουρδικού λαού και των δημοκρατικών συριακών δυνάμεων».
Τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, «αντάρτες» που ανήκουν στις ισλαμιστικές ομάδες Ghouraba al-Sham και al-Nosra σκότωσαν έναν Κούρδο αιρετό, πρόεδρο της τοπικής λαϊκής επιτροπής της Σερεκανιγιέ, γεγονός που προκάλεσε μια ισχυρή ανταπάντηση από το YPG.

Τουλάχιστον 29 «αντάρτες »σκοτώθηκαν τη Δευτέρα
(…)
«Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτές τις ομάδες. Θεωρούμε αυτήν την επίθεση ως μια προσπάθεια της Τουρκίας για κατοχή του Δυτικού Κουρδιστάν (Συριακό Κουρδιστάν)», δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής του YPG Sipan Hamo  στο κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Ronahi.

Από τον Ιούλιο του 2012, οι Κούρδοι απέκτησαν τον έλεγχο έξι πόλεων. Είναι το Kobani (Ain al-Arab), Afrin, Amuda, Dirbassiyé, Til Τιμούρ και Derik. 
Παραμένουν μόνο δύο μεγάλες και δύο μικρές πόλεις: Qamishli, Hassaka, Girké Legué και Tirbaspi. 
Εκτός από την παρουσία του συριακού στρατού στους στρατώνες, οι τελευταίες τέσσερεις πόλεις διοικούνται από τους Κούρδους.

Η Τουρκία και πολλές δυτικές χώρες αναζητούν από την αρχή της εξέγερσης που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου 2011 να αποδυναμώσουν το κύριο κουρδικό κόμμα PYD μέσω μιντιακής εκστρατείας. Το PYD κατηγορείται συστηματικά για υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ, ενώ οι Κούρδοι είναι τα πρώτα θύματα αυτού του καθεστώτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.