26/11/12

Συνέντευξη ενόψει της επίσκεψής της στα Σκόπια Οι σχέσεις καλής γειτονίας κομβικό σημείο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, δηλώνει η ΥΠΕΞ

Η κ. Μαρκουλλή επισκέπτεται τη Δευτέρα τα Σκόπια με την ιδιότητα της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση της ΕΕ.
Στις 28 Ιουνίου, κατέθεσα στον υπουργό κ. Πόποσκι μια συγκεκριμένη πρόταση για σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Συγκεκριμένα, και αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι σε αυτό δημόσια, πρότεινα η σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μας να ακολουθεί ένα modus operandi όπου η πλευρά μας θα χρησιμοποιούσε την προσωρινή ονομασία με την οποία η χώρα σας κατέστη μέλος του ΟΗΕ το 1993(ΠΓΔΜ), ενώ η πλευρά σας θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ")», σημείωσε.
Λευκωσία: Η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί κομβικό σημείο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε συνέντευξή της στο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Gragjanski».Η κ. Μαρκουλή πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα, επίσκεψη στα Σκόπια με την ιδιότητα της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Ιουλίου 2012, η κ. Μαρκουλλή, όπως ανέφερε, επισκέφθηκε τις περισσότερες πρωτεύουσες των υποψήφιων χωρών και των εν δυνάμει υποψήφιων χωρών, γεγονός που, όπως σημείωσε, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η κυπριακή προεδρία στην πολιτική της διεύρυνσης της ΕΕ.

«Προφανώς, τα Σκόπια δεν θα μπορούσαν παρά να είναι μέρος αυτής της περιοδείας. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή: ίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. για την πρόοδο της ΠΓΔΜ) και λίγες εβδομάδες πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο στις 11 Δεκεμβρίου θα υιοθετήσει τα ετήσια συμπεράσματά του για τη διεύρυνση της ΕΕ΄», πρόσθεσε.
Η κ. Μαρκουλλή, ανέφερε ότι στις συναντήσεις που θα έχει με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια, θα εξετασθεί, μεταξύ άλλων, η προσέγγιση της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ θα ενημερωθεί και για την επίσημη θέση της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως περιγράφηκε στη φετινή έκθεση για τη Στρατηγική Διεύρυνσης, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και παράλληλα συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στην πρώιμη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζω ότι οι συναντήσεις μου στα Σκόπια θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και την προοπτική για επίτευξη σημαντικής προόδου ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε η κ. Μαρκουλλή, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

Η υπουργός Εξωτερικών, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στην πορεία των συνομιλιών μεταξύ Λευκωσίας και Σκοπίων για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και αποκάλυψε ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, δεν προχώρησε.

«Στις 28 Ιουνίου, κατέθεσα στον υπουργό κ. Πόποσκι μια συγκεκριμένη πρόταση για σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Συγκεκριμένα, και αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι σε αυτό δημόσια, πρότεινα η σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μας να ακολουθεί ένα modus operandi όπου η πλευρά μας θα χρησιμοποιούσε την προσωρινή ονομασία με την οποία η χώρα σας κατέστη μέλος του ΟΗΕ το 1993, ενώ η πλευρά σας θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα», σημείωσε.

«Ήμουν πεπεισμένη και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η εν λόγω πρόταση, η οποία βασίστηκε πάνω σε μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων της χώρας σας με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ (όπως η Ισπανία και η Γαλλία), συνέχισε, θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες τόσο των Σκοπίων όσο και της Λευκωσίας και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον κοινό μας στόχο για πρόοδο των σχέσεών μας σε ένα θεσμοθετημένο διμερές πλαίσιο», ανέφερε.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσουμε με την πρόταση. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι αυτό το ατυχές αδιέξοδο, από το οποίο ελπίζω ότι θα βρούμε τρόπο να βγούμε, δεν είχε καμία επίδραση και δεν θα έχει καμία επίδραση στην εκπεφρασμένη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας για αμερόληπτη και εξισορροπημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως», κατέληξε η κ. Μαρκουλλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.