22/11/12

Για ποιο λόγο τα Σκόπια δεν πρέπει να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ

Το κείμενο που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε από την Παμμακεδονική Ένωση των Η.Π.Α. στην Φιλαδέλφεια και έχει ως στόχο την απόδειξη ότι τα Σκόπια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα κείμενο – μελέτη 67 σελίδων, που φέρει τίτλο «Skopje's NATO Adventures: A Conversation on Insanity and Megalomania / The FYROM: The Groupie that Bribes NATO for its Membership» και την υπογραφή του Marcus A. Templar.


Ε-afipnisi.gr
Η περίληψη της μελέτης, όπως μεταφράστηκε από το αρχικό κείμενο, έχει ως εξής:
Οι «αρχές της δημοκρατίας, της προσωπικής ελευθερίας και των κανόνων δικαίου» αποτελούν φυσικά και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, στα οποία στηρίζεται η δημιουργία υγειών κοινωνιών. Μία Συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, απαιτεί από ενεργά, αλλά και τα υποψήφια μέλη της, τη διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ αποτελεί μία κοινωνία ελεύθερων κρατών, που έχουν αρμονικές σχέσεις με τις γείτονες χώρες, με τις οποίες επιζητούν συμμαχία και όχι διαφορές.

Είτε κάποιος αντιλαμβάνεται το ΝΑΤΟ ως το «χέρι» της βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, είτε το βλέπει ως «αστυνόμο» του κόσμου, η ίδια η Συμμαχία βλέπει τον εαυτό της ως όργανο σταθερότητας «που έχει ιδρυθεί επί των αρχών της δημοκρατίας, της προσωπικής ελευθερίας και των κανόνων δικαίου».

Μετά την πτώση του τείχους το 1989, το ΝΑΤΟ ακολούθησε μία πολιτική «ανοιχτών θυρών», δεχόμενο στις τάξεις του κράτη – πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας – που ενώ πληρούσαν τα στρατιωτικά κριτήρια για την ένταξή τους, στερούνταν δημοκρατικών αξιών και αρχών. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα ήρθε σε «σύγκρουση»  με τις αξίες που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Σε άλλες περιπτώσεις, η Συμμαχία ενέτασσε στους κύκλους της, κράτη, με μοναδικό κριτήριο τη γεωπολιτική τους θέση, σε σχέση πάντοτε με την Ρωσία.

Η περίπτωση της υποψηφιότητας της FYROM δεν είναι μόνο προβληματική, αλλά και άστοχη. Η συγκεκριμένη χώρα δεν πληροί καμία από τις προαπαιτούμενες συνθήκες που έχουν καθοριστεί από το ΝΑΤΟ και, πέρα από την εξαίρεση της αποστολής μίας δύναμης στρατιωτών που εστάλησαν ως βοήθεια στην ISAF, η FYROM δεν καλύπτει καμία απαίτηση, ενώ η στρατηγική της θέση βαθμολογείται κάτω του μέσου, ως προς την αξία της.

Το παρόν κείμενο στοχεύει να αποδείξει ότι η FYROM δεν πληροί τα κριτήρια μίας δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά ούτε και τα κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο κάντε κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.