20/3/14

Αυτό είναι το μήνυμα που απεύθυνε ο Οτζαλάν στους Κούρδους και τους λαούς της Ανατολής!

Ολόκληρο το μήνυμα του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στο Νεβρόζ (2013)
Διαβάζοντας το μήνυμα του Άπο, καλό είναι να ληφθεί υπ' όψιν ότι ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες σημαίες δεν υπήρχε ούτε μια τουρκική σημαία. Ο νοών νοείτω!
Απευθύνω χαιρετισμό σε όλους και εύχομαι ένα ευτυχισμένο Νεβρόζ.
Ας είναι ευτυχισμένο το Νεβρόζ της απελευθέρωσης των κατατρεγμένων και των καταπιεσμένων.
Χαιρετίζω το Νεβρόζ, την ημέρα της ανάστασης των λαών  της Μέσης Ανατολής και την Κεντρικής Ασίας.
Χαιρετίζω όλους τους αδελφούς λαούς.
Τους λαούς που κατοικούν στις πλαγιές της οροσειράς του Ζάγρος και του Ταύρου, στις κοιλάδες του Τίγρη και του Ευφράτη, στους λαούς που γέννησαν την αγροτική τέχνη και τον πολιτισμό των πόλεων, χαιρετίζω έναν από τους πιο παλιούς λαούς αυτής της περιοχής, τους Κούρδους!
Για τους Κούρδους, που οικοδόμησαν αυτόν τον πολιτισμό για χιλιάδες χρόνια μαζί με άλλους λαούς και φυλές, ο Τίγρης και ο Ευφράτης είναι αδέλφια με τον Σαγγάριο. Ο χορός των Κούρδων είναι αδέλφια με το χορό του Πόντου και των Ζεϊμπέκηδων. Τα τελευταία 200 χρόνια, πόλεμοι που διεξήχθησαν στη λογική της εκπόρθησης, οδήγησαν τους αραβικούς, τουρκικούς και περσικούς λαούς στη δημιουργία εθνικών κρατιδίων, με τα αντίστοιχα προβλήματα.
Τα καθεστώτα της εκμετάλλευσης ήλθαν να καλύψουν και να εκμεταλλευθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής ξυπνούν ή μάλλον επιστρέφουν από την Ιστορία.
Επιτέλους, εκείνοι που πάλλονται και εμπνέονται από τη φωτιά του Νεβρόζ, λένε ειρήνη, αδελφοσύνη, λύση. Η συνείδηση αυτού του αγώνα στοχεύει στην κατανόηση. Αυτή η εποποιία έχει φθάσει σε ένα σημείο. Ο αγώνας μας δεν στράφηκε και δεν πρόκειται να στραφεί ποτέ εναντίον κανενός λαού και φυλής, η θρησκευτικής ομάδας. Η επανάστασή μας ήταν εναντίον της άγνοιας, της αγραμματοσύνης, της ανέχειας και της εκμετάλλευσης. Ο πόλεμός μας δεν είναι εναντίον κάποιου έθνους ή θρησκείας. Ο πόλεμός μας είναι εναντίον της αδικίας.
Σήμερα ξυπνάμε και αντιμετωπίζουμε μια νέα Τουρκία, μια νέα Μέση Ανατολή, ένα νέο μέλλον. Η νεολαία, οι φίλοι που αποδέχονται το λόγο μου, εκείνοι που ακούνε αυτά που λέω! Σήμερα αρχίζει μια νέα μέρα. Ανοίγει η πόρτα για να περάσουμε από τον ένοπλο αγώνα στη δημοκρατική πολιτική δράση.
Δημιουργείται και διευρύνεται μια αντίληψη που λαμβάνει υπ’ όψιν της τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Εμείς δεκαετίες δώσαμε αγώνες και θυσιάσαμε τους εαυτούς μας για τα δικαιώματα αυτά.
Καμία από αυτές τις θυσίες μας δεν πήγε χαμένη. Οι Κούρδοι κέρδισαν και πάλι το δικαίωμα να υπάρχουν. Ας το γιορτάσουμε. Φθάσαμε σε ένα σημείο που μπορούμε να πούμε επιτέλους τα όπλα να σιγήσουν και να μιλήσουν οι ιδέες. Οι πρακτικές που μας αγνοούσαν και μας απέρριπταν ξόφλησαν. Το αίμα έρρεε σ’ αυτήν την περιοχή χωρίς να υπολόγιζε αν ήταν κουρδικό, τουρκικό ή λαζικό.
Ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων που με ακούνε λέω ότι πλέον αρχίζει μια νέα περίοδος. Στο προσκήνιο δεν είναι πλέον τα όπλα, αλλά η πολιτική.
Ήλθε η ώρα να αποσύρουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας πέρα από τα σύνορα. Πιστεύω ότι όλοι όσοι πιστεύουν σ’ αυτόν τον αγώνα, θα επιτηρήσουν με προσοχή και ευαισθησία και θα εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία των εξελίξεων αυτήν την περίοδο. Αυτό δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή των εξελίξεων. Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα, αρχίζουμε έναν νέο αγώνα.
Όλοι έχουμε τις ίδιες ευθύνες για να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς που θα εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους λαούς και όλους τους πολιτισμούς, όπως αρμόζει στην ιστορία του Κουρδιστάν και της Ανατολής. Απευθύνω έκκληση στους Κούρδους να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα ισότητας και στους Αρμενίους, τους Τουρκομάνους και τους Άραβες.
Αξιοσέβαστε λαέ της Τουρκίας. Ο τουρκικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει σήμερα ότι η αδελφοσύνη με τους Κούρδους κρατάει χίλια χρόνια, κάτω από τη σημαία του Ισλάμ.  Αυτή η αδελφοσύνη, δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη λογική της εκπόρθησης και της αφομοίωσης του άλλου.
Οι προσπάθειες των ελίτ που στηρίζονταν στον καπιταλιστικό μοντερνισμό και δεν δέσμευαν τον λαό, έχουν χρεοκοπήσει. Απευθύνω έκκληση στους δυο λαούς μας, που αποτελούν τις στρατηγικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, να οικοδομήσουμε έναν δημοκρατικό εκσυγχρονισμό που θα στηρίζεται στις δυνάμεις και τον αυθεντικό πολιτισμό του κάθε λαού. Υπάρχει κανείς να δώσει απάντηση σ’ αυτήν την έκκληση;
Τώρα είναι η ώρα της αλληλοκατανόησης και της συγνώμης. Ο κοινός αγώνας που δώσαμε στα Δαρδανέλια και το πνεύμα που μας οδήγησε στην από κοινού ίδρυση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το 1920, θα πρέπει να φωτίσει αυτήν τη νέα περίοδο.
Απευθύνω έκκληση στις γυναίκες, τις καταπιεσμένες θρησκευτικές ομάδες και φυλές, εκείνους που διατηρούν το δικό τους πολιτισμό, τους εκπροσώπους της εργατικής τάξης, καθώς και όλους όσους μπορούν να επιλέξουν αυτή τη νέα επιλογή να λάβουν τη θέση τους στο νέο σύστημα του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία αναζητούν ένα δημοκρατικό καθεστώς. Η αναζήτηση προτύπου ελευθερίας και αδελφοσύνης είναι το ίδιο αναγκαία όσο το ψωμί για όλους τους ανθρώπους. Στην αναζήτηση και εφαρμογή αυτού του προτύπου η περιοχή της Ανατολής και της Μεσοποταμίας αναπόφευκτα θα παίξουν πρωτοποριακό ρόλο. Όπως ο απελευθερωτικός πόλεμος που δόθηκε τα πλαίσια του Εθνικού Όρκου, στην πρόσφατη ιστορία.
Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν στα τελευταία 90 χρόνια, καλούμε τους λαούς και τις κοινωνικές τάξεις που καταπιέστηκαν και δοκιμάστηκαν να έλθουν μαζί μας, να οικοδομήσουμε ένα νέο πρότυπο. Δώστε απάντηση σ’ αυτήν την έκκληση.
Το εμείς απωθήθηκε και κατεπνίγη από εγώ, στα πλαίσια της στενής αντίληψης για την εξουσία. Πρέπει να δώσουμε την παλιά έννοια στο εμείς. Πρέπει να ενωθούμε απέναντι σ’ εκείνους που θέλουν να μας διασπάσουν και να μας κατακερματίσουν. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται στο πνεύμα των καιρών, θα οδηγηθούν στα σκουπίδια της Ιστορίας. Οι λαοί της περιοχής γίνονται μάρτυρες γέννησης νέων οριζόντων.
Αυτό το Νεβρόζ είναι ένα δώρο, μια έκπληξη για όλους μας. τα νοήματα των μηνυμάτων του Μωυσή, του Ιησού και του Μωάμεθ ξαναζούν και κινητοποιούν τις κοινωνίες.
Το υπόβαθρο του νέου αγώνα είναι οι ιδέες, οι ιδεολογίες και η δημοκρατική πολιτική. Αρχίζουμε τον δημοκρατικό αγώνα. Χαιρετίζω όλους εκείνους που στηρίζουν αυτόν τον αγώνα.  Όλους εκείνους που στηρίζουν τις προσπάθειες για τη δημοκρατική ειρήνη. Χαιρετίζω όλους εκείνους που παίρνουν στην πλάτη τους το θέμα της αδελφοσύνης των λαών.
Ζήτω το Νεβρόζ.
Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!

12 σχόλια:

  1. Καταρχάς δεν βγάζω κανένα μισος για τον Οτσαλάν, δεν τον ήξερα και από χθες και δεν επηρεάζει τη δικη μου ζωή και δεν θα την επηρεάσει και ποτε με οποιον και να πάει. Ωστόσο, το μήνυμα του είναι ύμνος στον νέο-οθωμανισμό!

    Πρώτον δεν μου προκαλεί εντύπωση το ότι τα Τουρκικα μέσα κάλυψαν τόσο έντονα το γεγονός, προβάλλουν αφενός το γεγονός ότι ο ηγέτης των Κούρδων παραδόθηκε ιδεολογικά και δεύτερον πως είναι μια δημοκρατική χωρα, που σέβονται τις μειονότητες. Βεβαια αν η επιστολή ήταν διαφορετική, θα είχε πλακα να βλέπαμε κατά ποσον θα επέτρεπαν αυτές τις εκδηλώσεις.

    Ξεκινάει το μήνυμα του γράφοντας για αδέλφια παντού, κάπως τον Νταβούτογλου μου θυμίζει, που όλους τους λέει αδερφούς, στη συνεχεια λέει πως ποτε δεν έκανε αγώνα ανεξαρτησίας και πως οι χιλιάδες Κούρδοι Μαχητές που σκοτώθηκαν στο όνομα του, πέθαναν γιατί ήθελαν να πάνε σχολειό και για να κερδίσουν καλύτερους μισθούς, μας λέει επίσης, πως δεν πολεμούσε τους Τούρκους, αλλα την αδικία, αυτό μόνον αυτός μπορεί να το εξηγήσει, προφανώς εννοεί πως κάποιος άλλος αδίκησε τους Κούρδους, συνεχίζει λέγοντας για μια νέα Τουρκια, την οποια μόνον αυτός, ο Νταβούτογλου και ο Ερντογάν βλέπουν, a και ο Βαγγής με τον Αβραμόπουλο, και τέλος λέει πως πρέπει να εγκαταλείψουν οι μαχητές την πατρίδα τους, γιατί τους angnwrisan πως υπάρχουν!!!!!!! Λέει βεβαια πως θα επιτηρεί το ΡΚΚ, τι να επιτηρήσει και από που είναι το θέμα! Ενώ στο τέλος μας λέει πως οι Τούρκοι είναι αδέρφια του και μετά συνεχίζει με τις Ntaboutoglies μπαρούφες και αερολογίες και μάλιστα στηρίζει εμπράκτως την ενότητα της Τουρκίας, που κάποιοι θέλουν να την κατακερματίσουν. Υποψιάζομαι ότι ο Νταβούτογλου συνέταξε την επιστολή κατά βάση.

    Η ουσία είναι ότι δεν έχει κερδίσει τίποτα χειροπιαστό, όπως λέει ο Ερντογάν ότι θα ξαναλειτουργήσει η σχολη της Χάλκης, έτσι λέει και πως θα αναγνωρίσει δικαιώματα στους Κούρδους, όπως έχω ξαναγράψει, άντε να τους δώσει κάνα σχόλιο που θα μαθαίνει και την Κουρδική γλώσσα, από εκεί και μετά βεβαια θα αναλάβει ο ήπιος εκτουρκισμός, διότι διαφορετικά κανένας δεν θα μπορεί να εξελίσσεται!

    Εγώ ξαναλέω οι Κούρδοι είναι οι Κούρδοι και αυτοί θα αποφασίσουν τι θέλουν, θέλουν πατρίδα, θέλουν εκτουρκισμό, τι θέλουν? Αυτοί μόνον μπορούν να αποφασίσουν γιατί σκοτώθηκαν τελικά στα βουνά του Κουρδιστάν. Εγώ απλώς σχολιάζω τη στάση του Οτζαλάν και αυτή η στάση είναι στάση Πάγκαλου και ίσως πολύ χειρότερη για την ακρίβεια. Οι Τούρκοι στην ιστορία τους ποτε δεν σεβάστηκαν κανέναν λαό, προσπάθησαν όλους να τους "εκπολιτίσουν" που λέει και ο Νταβούτογλου, ο στόχος και τώρα είναι ξεκάθαρος, επειδή το ΡΚΚ τα τελευταία χρονια τους είχε προκαλέσει πρωτόγνωρα προβλήματα και επειδή η κατάσταση στη Syria ξεφεύγει προσπαθούν πάση θυσία να αφοπλίσουν το ΡΚΚ, αν καταφερουν αυτό τα υπόλοιπα θα είναι ιστορία, κάποτε ήταν οι Κούρδοι........έτσι θα λένε τα παιδιά μας.

    Οποιος διαφωνεί ας μου αναλύσει το κείμενο διαφορετικά, πραγματικά θέλω κάποιος να μου αλλάξει την άποψη.

    Πάντως δεν είναι τυχαίο σίγουρα το γεγονός πως βρίσκεται και ο Obama στην περιοχή, το μήνυμα δεν απευθύνεται μόνον στους Κούρδους, αλλα και στους Ισραηλινούς και στους Έλληνες και στους Ιρακινούς και στους Ιρανούς και το μήνυμα λέει, ο Αχμέτ κάνει κουμάντο.
    Και κάτι τελευταίο, δεν αδικώ εγώ τον Οτζαλάν και τους αγώνες του, αυτός τους αδικεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρε, έχω γράψει άρθρο για το θέμα, θα δημοσιευθεί αύριο στη δημοκρατία.
    Απλά, εκτός από την παντελή έλειψη τουρκικών σημαιών, σε καλώ να μετρήσεις πόσες φορές λέει τη λέξη Τουρκία στο μύνημά του ο Άπο.
    Επίσης, δεν θα ξέρεις ίσως ότι στο Νεβρόζ, στην Άμιδα, παρέστη και τραγούδησε ο αδελφός του Ναζίμ Καλιοντζού, που ήταν ένας Λαζός καλλιτέχνης που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των Λαζών και των ελληνόφωνων του Πόντου.
    Τέλος, αυτά τα κείμενα θέλουν ειδική ανάγνωση.
    Μην παίρνεις φόρα, γιατί αδικείς και τον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαζί σου, εύχομαι ολόψυχα να σφάλλω 100%, έγραψα βεβαια σε προηγούμενο σχόλιο στο αρχικό άρθρο πως αυτά εξαρτώνται και από την εσωτερική πληροφόρηση. Η Έλλειψη Τουρκικων σημαιών δεν μου λέει και πολλά, άλλωστε δεν ξέρω κατά ποσον και οι Κούρδοι περίμεναν να ακούσουν αυτά τα πράγματα, εκείνο που θα ήθελα να δω είναι video με τις αντιδράσεις του κόσμου. Τέλος Πάντων, θα δούμε αν και δεν αισιοδοξώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης, παράκληση, Κύριε Καλεντερίδη, τα άρθρα που γράφετε στη Δημοκρατία, ανεβάστε τα μετά και στο διαδίκτυο και για εμάς που είμαστε εκτος Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμφιβάλλω ότι το έγραψε ο ίδιος ο Άπο εκεί που είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Πως είναι δυνατόν το Τουρκικό κατεστημένο, την ίδια ώρα που επιθυμεί πολιτική διευθέτηση του Κουρδικού στην Τουρκία, να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει ακραίες ισλαμικές ομάδες με στόχο την εξόντωση της Κουρδικής υπόστασης στην Βόρεια Συρία? Πως είναι δυνατόν η Κουρδική ηγεσία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους του Τουρκικού κατεστημένου, γνωρίζοντας ότι την ίδια στιγμή Κουρδικός πληθυσμός στα βόρεια της Συρίας είναι υπό διωγμό από ισλαμικές ομάδες χρηματοδοτούμενες από το αυτό Τουρκικό κράτος?

    Είναι πράγματι διατεθειμένη η Τουρκία να παραχωρήσει πολιτικά δικαιώματα στους Κούρδους ή απλά κάνει μία τακτική αναδίπλωση έχοντας άλλα στην ατζέντα της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν κοιτάμε τα χάλια μας λέω εγώ,που τολμάμε να κρίνουμε και τους Κούρδους;

    Έχουμε αφήσει την Κύπρο μόνη,για άλλη μια φορά,για να μην πώ ότι βρισκόμαστε και σε αντίπαλο στρατόπεδο.

    Ίσα που παρακαλάει ο Σαμαράς να καταπνιγεί η "ανταρσία" της Κύπρου,μη και βρεθεί σε δύσκολη θέση.

    Οπότε Κύριοι,ας αφήσουμε τους Κούρδους να πράξουν όπως νομίζουν δίχως να τους κρίνουμε,διότι εμείς είμαστε οι πλέον ακατάλληλοι να μιλήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο για ένα λαό υπερήφανο,αγωνιστή και αξιοπρεπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. -Αναζητείστε τις τυχόν ομοιότητες με τις λέξεις κλειδιά των ανακοινωθέντων της Βέρμαχτ στο Ανατολικό μέτωπο
    -Για την Κύπρο η πρόταση Κου Λιλλήκα επαληθεύτηκε ο Κος Μεντβέντεφ έβαλε στο κάδρο κα ιτην Τουρκία
    -Τα περί ανταρσίας της Κύπρου ας τα έχουν υπόψην όσοι γνωρίζουν την δημοσιονομική της εκτροπή απ οτο 2005
    Αυτοί που τότε αντιδρούσαν είναι οι αντάρτες μην τους ψάξετεδεν υπάρχουν
    -Τα περί αξιοπρέπειας του Κουρδικού λαού διαφαίνονται στο σημείο " Ο κοινός αγώνας που δώσαμε στα Δαρδανέλια και το πνεύμα που μας οδήγησε στην από κοινού ίδρυση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το 1920, θα πρέπει να φωτίσει αυτήν τη νέα περίοδο." Ευχαριστούμε για την Ιστορική δικαίωση του Κεμάλ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως κάθε λαός έτσι και οι Κούρδοι κάνουν συμμαχίες με γνώμονα τα συμφέροντά τους ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
    Μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως θα δώσουν αγώνες έτσι για να "κατατροπώσουν" την Τουρκία στο πλαίσιο κάποιου "κοινού αγώνα". 'Ολα έγιναν για την διαπραγμάτευση.
    Τώρα που παίρνουν το Β. Ιράκ και μάχονται για το κομμάτι της Συρίας, αφήνουν την Τουρκία ήσυχη να επικεντρωθεί στο τρίγωνο Ρόδος-Κρήτη-Κύπρος με την ησυχία της.
    Το σχόλιο του Gregos Akritas σχετικά με την δικαίωση του κεμάλ είναι απολύτως εύστοχο και ενδεικτικό της οπτικής των πραγμάτων από τους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Gregos Akritas και StrategiconGr
    ο Μουσταφά Κεμάλ "οραματίστηκε" μια Τουρκία που θα ανήκει στους Τούρκους.
    Χθες στο Ντιγιαρμπακίρ, οι Κούρδοι και ο Άπο γκρέμισαν το κεμαλικό μοντέλο.
    Δεν είχε ούτε μια τουρκική σημαία, ενώ το πρώτο τραγούδι μετά την αφή της φωτιάςτου Νεβρόζ το είπε ένας Λαζός με πολύ βαρύ όνομα.
    Όσο για να μηνύματα προς τους Τούρκους ακόμα και τους κεμαλιστές, είναι το καρότο.
    Το μαστίγιο θα ακολουθήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μήνυμα του Άπο είναι μήνυμα νικητή που δεν ήθελε να δυσαρεστήσει το νικημένο και θέλει να παίξει και με τη ρεάλ πολιτικ των μεγάλων δυνάμεων.Μετά την ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναικό σε ένα φίλο μου είπα "καλύτερη ομάδα είστε αλλά δεν παίξατε καλά" μέσα μου έλεγα "σας σκίσαμε".
    Προ της ανεξαρτησίας έρχεται η ομοσπονδία.Μιλούν τα γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ με τον Όλα για όλα 20 Μαρτίου 2014 - 2:10 μ.μ. ότι πρόκειται για διπλωματική έκφραση - εξαγγελία συμφωνηθέντων που στη δική μου αντίληψη παραπέμπει σε κάποιου τύπου αυτονομία ή και ομοσπονδία. Οι κανόνες και οι όροι της θα καθορίσουν σαφώς αν πρόκειται για αναδίπλωση των Κούρδων που ευνοεί την Τουρκία ή ευγενική διατύπωση του "σας σκίσαμε". Αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.