14/4/13

«Συμμαχία Πολιτών» - Κύπρος: Ίδρυση κόμματος από τον Γ. Λιλλήκα

Μανώλης Καλατζής
Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύγκληση Ιδρυτικής Συνέλευσης με σκοπό την ίδρυση της «Συμμαχίας Πολιτών» εξήγγειλε την Κυριακή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας. 
Είπε ότι πρόκειται για ένα «σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα», που δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, αλλά θα κινείται πέρα και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα.
Σε ομιλία του, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί σήμερα υπό καθεστώς νέο-αποικιοκρατίας» και ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτειακούς θεσμούς έχει κλονιστεί. Είπε επίσης ότι στο πολιτικό και κοινωνικό αυτό περιβάλλον, οι πολίτες εξεγείρονται αναζητώντας τρόπους αντίστασης και αντίδρασης.

«Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών. Η αποχή, η σιωπή και η ανοχή είναι συνώνυμα της συνενοχής», είπε ο κ. Λιλλήκας.
Συμπλήρωσε ότι η Ιδρυτική Συνέλευση είναι ανοιχτή προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και ταυτότητας, τους οποίους κάλεσε να λάβουν μέρος για να καθοριστούν από κοινού τα επόμενα βήματα.
Συγκεκριμένα, είπε ότι κατά την Ιδρυτική Συνέλευση στις 28 Απριλίου θα επιλεγεί η προσωρινή Επιτροπή, «ώστε οι πολίτες να αυτό-οργανωθούν και να επιτύχουν της ετοιμασία της Καταστατικής και Εκλογικής Συνέλευσης».
Έτεινε παράλληλα «χέρι συνεργασίας και συμπόρευσης» στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες συνεργάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια «μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο και στη βάση του αλληλοσεβασμού» για τη σύσταση ενός Συνασπισμού Δυνάμεων, ικανού να προσφέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό. 

«Υπό καθεστώς νέο-αποικιοκρατίας η Κύπρος»

Κατά την ομιλία του, εξάλλου, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ιστορικές πολιτικές προκλήσεις.
«Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου με την Τρόικα, οι πρόνοιες του Μνημονίου και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχουν αλλάξει τον οικονομικό χαρακτήρα της Κύπρου και ακύρωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», είπε.
Συμπλήρωσε ότι η άρνηση τόσο της κυβέρνησης Χριστόφια όσο και της κυβέρνησης Αναστασιάδη να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, εκτός των πλαισίων της τρόικας, επέτρεψαν στο Γιούρογκρουπ, στην ΕΚΤ, και στο ΔΝΤ «να πειραματιστούν πάνω στην Κύπρο, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των απαράδεχτων και εγκληματικών τους αποφάσεων».
Μίλησε για «πολιτικές σκοπιμότητες» και αποφάσεις των «εταίρων μας σε εισαγωγικά», όπως είπε, και του ΔΝΤ, οι οποίες με τη συναίνεση και της κυπριακής κυβέρνησης κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τον τομέα παροχής διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε ότι με το Μνημόνιο υποθηκεύτηκε η διαχείριση του φυσικού αερίου στις εκτιμήσεις και αποφάσεις των εκπροσώπων της Τρόικας, ενώ ανέφερε ότι μέσα και από την παθητική στάση του Προέδρου και της Κυβέρνησης, εκχωρήθηκε κρατική κυριαρχία σε τρίτους.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί σήμερα υπό καθεστώς νέο-αποικιοκρατίας. Οι εκλελεγμένες αρχές και θεσμοί του Κράτους δεν διαθέτουν πλέον την ανεξαρτησία να αποφασίζουν ελεύθερα με εθνικά κριτήρια, αλλά εκτελούν τις οδηγίες και τις εντολές των Κομισάριων του ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.
Συμπλήρωσε επίσης ότι η Βουλή εκχωρεί εξουσίες, ενώ οι δημοκρατικές διαδικασίες παρακάμπτονται με τη μέθοδο των εκβιαστικών διλημμάτων και ανέφερε ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρά τη θέληση και χωρίς την έγκριση του λαού.
Εξάλλου, είπε ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοι της κάνουν σχεδιασμούς και διαμορφώνουν στρατηγικές για εκμετάλλευση της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου, με στόχο να επιβάλουν λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.
«Η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση θα αξιοποιηθούν για να καμφθούν οι αντιστάσεις του λαού μας», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι τα ίδια εκβιαστικά διλλήματα που τέθηκαν στους πολίτες για να επιβληθεί το Μνημόνιο ως «αδήριτη  ανάγκη», θα τεθούν και πάλι για την επιβολή ενός καταστροφικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

«Σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα»
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας υπογράμμισε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» είναι ανοιχτή στην κοινωνία και σέβεται τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό ιδεών ως ένα σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα.
Όπως είπε, «η Συμμαχία Πολιτών δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα αλλά κινείται πέραν και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα», με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου.
Συμπλήρωσε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» αποδέχεται τη λειτουργία οργανωμένων τάσεων και θα εφαρμόσει αρχές της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων, επιτρέποντας σε όσους μετέχουν σε αυτή να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων.
Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε όλους τους πολίτες που ασπάζονται τη διεκδικητικότητα ως πολιτική στάση στο Κυπριακό, στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα, πιστεύουν σε μια λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και οδηγεί σε μια πατρίδα ελεύθερη, καθώς και σε όσους επιθυμούν τον απεγκλωβισμό από το «νέο-αποικιακό καθεστώς» που επιβάλλουν τα Μνημόνια της Τρόικας, να λάβουν μέρος στην Ιδρυτική Συνέλευση.
Μίλησε, τέλος, για εκσυγχρονισμό του κράτους, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, εκδημοκρατικοποίηση και εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και αναγνώριση ενός ενεργού ρόλου στους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν για τον τερματισμό της κουλτούρας της ατιμωρησίας και την εισαγωγή της έννοιας της προσωπικής ευθύνης.

Μανώλης Καλατζής
ελευθεροτυπία 



ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία της «Συμμαχίας Πολιτών»

14 Απριλίου, 2013
Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά και ιστορικές  πολιτικές προκλήσεις. Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου με την Τρόικα, οι πρόνοιες του Μνημονίου και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έχουν αλλάξει τον οικονομικό χαρακτήρα της Κύπρου και ακύρωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
Η άρνηση τόσο της Κυβέρνησης Χριστόφια όσο και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, εκτός των πλαισίων της Τρόικας, επέτρεψαν   στο Γιούρογκρουπ, στην ΕΚΤ, και στο ΔΝΤ να πειραματιστούν πάνω στην Κύπρο, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των απαράδεχτων και εγκληματικών τους αποφάσεων.
Εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες, οι «εταίροι» μας και το ΔΝΤ, έλαβαν  αποφάσεις, με τη συναίνεση και της Κυπριακής Κυβέρνησης, που κατέστρεψαν το Τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τον τομέα παροχής διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και οι επαχθείς όροι του Μνημονίου, οδηγούν τη χώρα σε  οικονομική καταστροφή με βαθειά και διαρκή ύφεση, στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας και στην κοινωνική εξαθλίωση και δυστυχία. Με το Μνημόνιο υποθηκεύσαμε τη διαχείριση του Φυσικού μας Αερίου στις εκτιμήσεις και αποφάσεις των εκπροσώπων της Τρόικας.
Το χειρότερο είναι ότι, με το Μνημόνιο και την παθητική στάση του Προέδρου και της Κυβέρνησης, εκχωρήσαμε την Κρατική μας Κυριαρχία σε τρίτους. Η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί σήμερα υπό καθεστώς νέο-αποικιοκρατίας.
Οι εκλελεγμένες αρχές και θεσμοί του Κράτους δεν διαθέτουν πλέον την ανεξαρτησία να αποφασίζουν ελεύθερα με εθνικά κριτήρια, αλλά εκτελούν τις οδηγίες και τις εντολές των Κομισάριων του ΔΝΤ.


Η Βουλή εκχωρεί εξουσίες της και οι δημοκρατικές διαδικασίες παρακάμπτονται με τη μέθοδο των εκβιαστικών διλημμάτων. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά τη θέληση και χωρίς την έγκριση του λαού, από τον οποίο αφαιρείται το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίσει με Δημοψήφισμα για την τύχη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών του. Αντίθετα ο λαός παραπληροφορείται και τρομοκρατείται με στόχο την αποδοχή του Μνημονίου ως τη «μόνη επιλογή».
Η Τουρκία και οι σύμμαχοι της κάνουν σχεδιασμούς και διαμορφώνουν στρατηγικές για εκμετάλλευση της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου, με στόχο να επιβάλουν λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.
Οι αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, για «ευκαιρία επιβολής του Σχεδίου Ανάν», που ο λαός μας δημοκρατικά απέρριψε το 2004, στοχεύουν στη διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων και του κατάλληλου κλίματος στη διεθνή κοινότητα και στην κοινή γνώμη.
Η οικονομική κρίση και η κοινωνική εξαθλίωση θα αξιοποιηθούν για να καμφθούν οι αντιστάσεις του λαού μας. Τα ίδια εκβιαστικά διλλήματα που τέθηκαν στους πολίτες για να επιβληθεί το Μνημόνιο ως «αδήριτη  ανάγκη», θα τεθούν και πάλι για την επιβολή ενός καταστροφικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού.  Η κοινωνική δυστυχία θα αξιοποιηθεί, για να του προσφέρουν φρούδες ελπίδες ανάκαμψης μέσα από μια λύση η οποία στην ουσία θα καθιστά την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας.  Η αποδυναμωμένη θέση και η οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας, σε συνάρτηση με τη διατάραξη των παραδοσιακών εξαίρετων σχέσεων μας με τη φίλη χώρα της Ρωσίας, αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το όλο σκηνικό, όπως έχει στηθεί, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς το τις επερχόμενες εξελίξεις στο Εθνικό μας ζήτημα.
Ταυτόχρονα το  μέγεθος και οι διαστάσεις της πολιτικής και κομματικής διαπλοκής και η ατιμωρησία προκαλούν βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.
Η οργή και ο θυμός των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών τους προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτειακούς θεσμούς έχει κλονιστεί σε επικίνδυνο βαθμό.


Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, οι πολίτες εξεγείρονται αναζητώντας τρόπους αντίστασης και αντίδρασης. Αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας, καλούμαστε όλοι να δώσουμε το παρών μας, να πάρουμε θέση και να κάνουμε το καθήκον μας. Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών. Η αποχή, η σιωπή και η ανοχή είναι συνώνυμα της συνενοχής.
Ανταποκρινόμενοι στις παροτρύνσεις και στη βούληση μεγάλης μερίδας πολιτών, ανακοινώνω, σήμερα την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύγκληση Ιδρυτικής Συνέλευσης, στις 28 Απριλίου, με σκοπό την ίδρυση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Η Ιδρυτική Συνέλευση είναι ανοιχτή προς όλους τους πολίτες ανεξάρτητα ιδεολογικής προέλευσης και ταυτότητας.
Η Συμμαχία Πολιτών είναι ανοιχτή στην κοινωνία, σέβεται τη διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό ιδεών ως ένα σύγχρονο κοινωνικό δημοκρατικό κίνημα. Η Συμμαχία Πολιτών δεν θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα αλλά κινείται πέραν και έξω από τα παραδοσιακά ιδεολογικά σχήματα. Θα τοποθετείται επί όλων των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου και όχι μιας ιδεολογίας.
Σε ένα περιβάλλον απόλυτα δημοκρατικό, η Συμμαχία Πολιτών αποδέχεται τη λειτουργία οργανωμένων τάσεων και θα εφαρμόσει αρχές της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων, επιτρέποντας σε όσους μετέχουν σε αυτή να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων. Με διαδικασίες που αναγνωρίζουν και καλλιεργούν τη διαφορετική άποψη η Συμμαχία Πολιτών, προάγει τη συμμετοχική δημοκρατία.
Στη διαμόρφωση πολιτικών αναγνωρίζεται και διασφαλίζεται ο ενεργός ρόλος των επιστημόνων και των δεξαμενών σκέψης.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που ασπάζονται την διεκδικητικότητα    ως πολιτική στάση στο Κυπριακό, στην οικονομία και στα κοινωνικά ζητήματα. Σε όσους  πιστεύουν  στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας. Στους πολίτες που πιστεύουν σε μια λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και θα οδηγεί σε μια πατρίδα ελεύθερη, όπου θα γίνονται σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες  σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις. Στους πολίτες που επιθυμούν τον απεγκλωβισμό μας από το νέο-αποικιακό καθεστώς που επιβάλλουν τα Μνημόνια της Τρόικας και στη διατήρηση της Κρατικής μας ανεξαρτησίας.
Απευθυνόμαστε σε όλους όσους επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό του Κράτους με την εισαγωγή δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών, οι οποίες να επιτρέπουν τον δημόσιο έλεγχο και να προστατεύουν τον πολίτη.
Σ’ όλους όσους επιδιώκουν την εκδημοκρατικοποίηση και εξυγίανση του πολιτικού μας  συστήματος και την εναρμόνιση του με τις σύγχρονες δημοκρατικές αρχές και αξίες,  αναγνωρίζοντας ενεργό ρόλο στους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν για τον τερματισμό της κουλτούρας της ατιμωρησίας, για την εισαγωγή της έννοιας της προσωπικής ευθύνης
για όλους όσους ασκούν εξουσία και  για την εφαρμογή της μηδενικής ανοχής για τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή. Στους πολίτες που θέλουν την ανανέωση και την ανατροπή του κατεστημένου.
Καλούμε όλους τους πολίτες που ασπάζονται αυτές τις αρχές να λάβουν μέρος στην Ιδρυτική Συνέλευση της Συμμαχίας Πολιτών, για να συνδιαμορφώσουμε από κοινού τους στόχους και σκοπούς της Συμμαχίας.
Για να καθορίσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα, για να επιλέξουμε την Προσωρινή Επιτροπή, η οποία  θα συμβάλει ώστε οι πολίτες να αυτό-οργανωθούν και επιτύχουν την
ετοιμασία της Καταστατικής και Εκλογικής Συνέλευσης αλλά και την αγωνιστική ανάταση  ελπίδας, αξιοπρέπειας και διεκδικητικότητας.
Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης των πολιτών, των πολιτικών δυνάμεων και  των οργανωμένων συνόλων που ασπάζονται τους ίδιους στόχους σ’ ένα Μέτωπο Αντίστασης και προάσπισης της εθνικής μας αξιοπρέπειας.
Προς όλες αυτές τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεργαστήκαμε και στο πρόσφατο παρελθόν, τείνουμε χέρι συνεργασίας και συμπόρευσης. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο και στη βάση του αλληλοσεβασμού, για να πετύχουμε τη σύσταση ενός Συνασπισμού Δυνάμεων ικανού να προσφέρει διέξοδο, προοπτική και ελπίδα στο λαό μας.

3 σχόλια:

  1. ο Κύπριος Γ.Α.Π. Πολύ γυμνός μετά την άρνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου και της ΕΔΕΚ να συμμετάσχουν στην τυχαρπαστή του δράση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να επιτύχει η νέα αυτή προσπάθεια των Κυπρίων να βρούν τον δρόμο για αληθινή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στους προδότες ή ηλίθιους!
    Αν επιτύχει ίσως μας σώσουν για 2η φορά από τους εδώ δυνάστες μας...(Ελληνόφωνους και ξένους).

    γιώργος καλαμαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίδα εδώ είσαι ? χάρηκα και εγώ πως πέθανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.