6/4/13

Αγωνία για το deal Εθνικής - Eurobank

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Αγωνία για το deal Εθνικής - Eurobank
Μεγαλώνει η αγωνία στο παρά 5΄ της ολοκλήρωσης του deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank, καθώς η τρόικα συνεχίζει να επιμένει στις επιφυλάξεις της και να κρατά σε «ομηρεία» τις διοικήσεις των δύο τραπεζών.
Και ενώ στην Αθήνα οι δανειστές έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους Ελληνες τραπεζίτες, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε χθες ότι δεν έχει τεθεί κάποιο «βέτο» στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και συνέχισε: με την προϋπόθεση όμως ότι η συγχώνευση θα είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία και ότι θα γίνει με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες πως η τρόικα δεν μπορεί να θέσει βέτο αλλά επιζητεί να πειστεί για τις συνέργειες που θα προκύψουν από τον «γάμο» των δύο τραπεζών ώστε να μη χρειαστεί να βάλουν κι άλλα λεφτά οι εταίροι μας για την ανακεφαλαιοποίηση. Το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών χειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με το οικονομικό επιτελείο.
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους δανειστές μας ότι θεωρεί μείζονος σημασίας την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι πρόκειται για ένα deal που είχε τις ευλογίες της τρόικας και έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σιωπή «σφίγγας»
Η στάση της τρόικας, που τηρεί σιωπή «σφίγγας», σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, δημιουργεί πολλαπλές αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς προκαλεί ανησυχία τόσο στους καταθέτες όσο και στο επενδυτικό κοινό, την ώρα μάλιστα που οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το ίδιο μήνυμα μεταφέρθηκε στο τεχνικό κλιμάκια της τρόικας και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Οι δανειστές θα «μιλήσουν» για την τύχη της συγχώνευσης τη Δευτέρα, αφού προηγουμένως συναντηθούν και με την υπεύθυνη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Χριστίνα Σακελλαρίου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην απαίτηση της τρόικας να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών χωριστά, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει το εξής:
  • Να προχωρήσει πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής με το σύνολο των κεφαλαίων που χρειάζονται και οι δύο τράπεζες. Δηλαδή για τα 15 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες τους. Από τα χρήματα αυτά το 10%, ήτοι 1,5 δισ. ευρώ, θα αντληθεί από ιδιώτες με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.
  • Αν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι επιτυχής, η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την τρόικα να προχωρήσει η ΕΤΕ στην πλήρη απορρόφηση της Eurobank.
  • Στην περίπτωση που δεν αντληθεί το 1,5 δισ. από την αγορά, η Εθνική θα κρατικοποιηθεί και η Eurobank θα είναι θυγατρική της (ποσοστό 84,35%). Και το ΤΧΣ θα κληθεί να αποφασίσει αν η ΕΤΕ θα πρέπει να μεταβιβάσει τη συμμετοχή της στο Ταμείο ή αν θα προχωρήσει στην αυτόνομη πώλησή της, υπό την καθοδήγηση του Ταμείου.
Σημειώνουμε ότι από νωρίς χθες το πρωί οι δανειστές ξεκίνησαν τις συναντήσεις τους πρώτα με εκπροσώπους της Εθνικής και της Eurobank στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα στελέχη των δύο τραπεζών ενημέρωσαν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας αναλυτικά για τη μέχρι τώρα πορεία της συγχώνευσης και εστίασαν στο ύψος των συνεργιών που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η τρόικα έχει ενστάσεις για τη συγχώνευση διότι εκτιμά ότι το νέο σχήμα θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια -από το αναμενόμενο- και ότι δύσκολα θα μπορεί να πουληθεί, αφού η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο και το ελληνικό ΑΕΠ. Επίσης η τρόικα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θεωρεί ότι είναι δύσκολο να αντληθεί 1,5 δισ. ευρώ από την αγορά για να καλυφθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του νέου σχήματος.
Από την πλευρά τους το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζουν ότι η όποια καθυστέρηση στη συγχώνευση των δύο τραπεζών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή προώθηση του προγράμματος, καθώς ήδη καταθέτες και επενδυτές έχουν υποστεί ισχυρό σοκ από τις εξελίξεις στην Κύπρο.
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.