18/5/13

Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη χώρα του Δράκου

china moneyΔιέξοδο στην αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας αναζητούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις καθώς στη τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία η εξωστρέφεια αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, το σύνολο των παραγωγικών επενδύσεων στην Κίνα από το 1978 μέχρι το τέλος του 2010 αναλύεται σε 101 επενδυτικά σχέδια με συμβατικό κεφάλαιο περίπου 175 εκατ. δολ. και με υλοποιηθείσες επενδύσεις ύψους 89,5 εκατ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 0,02% του αποθέματος ΞΑΕ της χώρας.

Αν και έχουν ξεπεράσει τις 1.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σταθερές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα περισσότερο κάνοντας εισαγωγές και λιγότερο εξαγωγές, περίπου 100 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δραστηριοποιηθεί στην κινεζική αγορά. Στους τομείς δραστηριοποίησής τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι κλάδοι: εξόρυξης, επαγγελματικών ψυγείων, κοσμημάτων, καλλυντικών, πλαστικών, επίπλων, πληροφορικής, τυχερών παιχνιδιών, τροφίμων, ναυτιλίας, παροχής συμβουλευτικών και τουριστικών υπηρεσιών, εμπορίας, εστίασης κ.ά.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κίνα
Από τις περισσότερο γνωστές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κίνα είναι η εταιρεία Folli Follie με τη λειτουργία πάνω από 100 καταστημάτων στην Κίνα με τη συνεργασία της Fosun International. Επίσης η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία τον Ιανουάριο του 2010 υπέγραψε συμφωνία για τη σύσταση κοινής εταιρείας με την Angnag Industry Group στη Βόρεια Κίνα, η Πλαστικά Κρήτης, η FHL Μάρμαρα Κυριακίδης, η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος Ελλάς, η Coco-Mat, η εταιρεία καλλυντικών Apivita, η βιομηχανία ανελκυστήρων Kleeman Ελλάς, η Frigoglass, η Ιντραλότ, η χρωματοποιία Vitex, η Yalco - Κωνσταντίνου, η Μινέρβα Ελαιουργική.

Μεταξύ των οινοποιητικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην Κίνα είναι η Τσάνταλη, η Μπουτάρης Οινοποιητική, η οινοποιία Α. Μεγαπάνος και ο αγροτικός αμπελουργικός οινοποιητικός συνεταιρισμός της Νάουσας Vaeni.

Τεράστια δυναμική παρουσιάζει η ασιατική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Κονδύλη, Οικονομικό Διευθυντή της εταιρείας FHL Μάρμαρα Κυριακίδης και μεγάλες δυνατότητες για επιχειρηματική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κονδύλης η ασιατική αγορά είναι παραδοσιακή και στηρίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών και των τοπικών επιχειρηματιών. «Η αγορά της Κίνας είναι δύσκολη για μια επιχείρηση να δραστηριοποιηθεί αρχικά αλλά με πολύ δουλειά και προσοχή στην ποιότητα και την καινοτομία των προϊόντων χτίζεται η αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια πετυχημένη επιχειρηματική συνεργασία».

Με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα, ο κ. Κονδύλης αναφέρει ότι οι Κινέζοι αποτελούν σήμερα τους μεγαλύτερους επενδυτές και στόχος της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ως προς τη χώρα μας και να πείσει τους Κινέζους επιχειρηματίες ότι η χώρα διαθέτει το κατάλληλα οργανωμένο πλαίσιο ( φορολογικό, γραφειοκρατικό, αδειοδοτικό, εργασιακό κ.ά.) που θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα.

«Δύσκολη αγορά» χαρακτηρίζει την Κίνα ο κ. Σωκράτης Κωνσταντίνου Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρεία Yalco - Κωνσταντίνου ΑΕ, σε ότι αφορά στη διείσδυση μιας ξένης επιχείρησης για επιχειρηματική δραστηριότητα. «Τόσο η διαφορετική νοοτροπία της χώρας, όσο και το ασταθές φορολογικό πλαίσιο δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της Κίνας. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και επάρκεια των αναγκαίων κεφαλαίων για να μπορέσει μια ελληνική εταιρεία να διεισδύσει με επιτυχία στη συγκεκριμένη αγορά».


Ο κ. Κωνσταντίνου, με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα εκτιμά ότι είναι αναγκαία η προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα προς την Ελλάδα ώστε η χώρα μας να γίνει το διαμετακομιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Παράλληλα αναγκαία είναι η περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Ανάμεσα στις πέντε πρώτες ελληνικές εταιρείες που δηλώνουν παρουσία στην Κίνα είναι η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία επέλεξε να διεισδύσει στην αχανή αγορά της Κίνας μέσω μιας στρατηγικής επένδυσης για τη δραστηριότητα του Περλίτη.


Σήμερα, η παρουσία της S&B στην Κίνα επεκτείνεται εκτός από τη δραστηριότητα εξόρυξης και επεξεργασίας Περλίτη και σε αυτές των Συλλιπασμάτων Συνεχούς Χύτευσης (με την εμπορική επωνυμία Stollberg) και σε άλλα ορυκτά (με την εμπορική επωνυμία Otavi Minerals), που εξυπηρετούν κυρίως μεταλλουργικές εφαρμογές και τον κατασκευαστικό κλάδο, απασχολώντας 125 εργαζόμενους.

Σε σχετικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της S&B, Κρίτων Αναβλαβής, αναφέρει για τη δραστηριότητα του ομίλου στην Κίνα: "Η παρουσία μας στην Κίνα εξασφαλίζει την πρόσβασή μας στις μεγάλες αγορές περλίτη και συλλιπασμάτων συνεχούς χύτευσης, καθώς και σε συγκεκριμένους φυσικούς πόρους. Από την πλευρά μας, φέρνουμε τη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτουμε από τη διεθνή μας δραστηριότητα, ώστε να ανταποκρινόμαστε με το βέλτιστο τρόπο στην αυξανόμενη ανάγκη της εσωτερικής αγοράς της Κίνας για παραγωγή προϊόντων υψηλής πρστιθέμενης αξίας. Στη νέα οργανωτική δομή της S&B, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011, δημιουργήσαμε τη Γενική Διεύθυνση Ασίας / Ειρηνικού, με επικεφαλής έμπειρο και καταξιωμένο στέλεχος του ομίλου μας, υποδεικνύoντας τη σημασία που έχει για εμάς αυτή η ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή διεθνώς".

Αναγκαία η έρευνα αγοράς πριν την επένδυση


Την προσοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα εφιστά η Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Κέντρου Επιχειρηματικότητας Αφροδίτη Μπλέτα τονίζοντας ότι "ο δρόμος δεν είναι εύκολος αντιθέτως κρύβει αρκετές παγίδες".

Η κ. Μπλέτα εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών όπως ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, του μαρμάρου, των ναυπηγείων, της εξόρυξης και κατεργασίας ορυκτών, των καλλυντικών και αξεσουάρ, του τουρισμού, της ενέργειας κ.ά.


Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μπλέτα, η επιχειρηματική και η καταναλωτική κουλτούρα στην Κίνα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την χώρα μας και πολύ διαφορετική από επαρχία σε επαρχία της ίδιας της χώρας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες πριν αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα πρέπει να κάνουν εκτεταμένη έρευνα αγοράς. Η επιλογή κατάλληλων συνεργατών, εισαγωγέων και διανομέων είναι πρωτίστης σημασίας, καθώς επίσης η ετικέτα και η κατοχύρωση των σημάτων των προϊόντων.

Σύμφωνα με την κ. Μπλέτα, ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών επιχειρήσεων πριν την κρίση πραγματοποιούσαν εισαγωγές φθηνών προϊόντων από την Κίνα ή έκλειναν συμφωνίες με τοπικές επιχειρήσεις για παραγωγή φασόν προϊόντων τα οποία στη συνέχεια προωθούσαν στην ελληνική αγορά. Το τοπίο μετά την κρίση, σύμφωνα με την κ. Μπλέτα, έχει αλλάξει ριζικά και πλέον ενισχύονται οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας.

Να τολμήσουν και να επενδύσουν χρόνο και χρήμα στην Κίνα προτείνει στους Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να κτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τοπικούς συνεταίρους στην συγκεκριμένη αγορά ο κ. Νικόλαος Κουκούντζος, Γενικός Διευθυντής της Keemann Hellas ΑΒΕΕ.


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει «δύσκολη» την αγορά της Κίνας εντοπίζοντας τα προβλήματα στην γραφειοκρατία, τη νομοθεσία που αλλάζει συνεχώς, τον «αφιλόξενο» τραπεζικό τομέα καθώς επίσης και την αύξηση του κόστους αμοιβής του εργατικού δυναμικού κυρίως σε πόλεις του Νότου.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο κ. Κουκούντζος τονίζει ότι βασικός στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας. Αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Κίνας προς την Ελλάδα μπορούμε να δούμε θετικά αποτελέσματα καθώς η Κίνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση σε πολλούς σημαντικούς τομείς στην χώρα μας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.