3/7/13

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις: Στο ψυγείο ο Ερντογάν και η Τουρκία

Το γερμανικό βέτο έγινε «συμβιβαστική» θέση της ΕΕ 
Αναβάλλεται το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για μετά την έκθεση αξιολόγησης που εκδίδεται τον Οκτώβριο
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Η αυταρχική, αλαζονική και αντιδημοκρατική, όπως χαρακτηρίζεται από τους Ευρωπαίους, στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ανάγκασε τη Γερμανία να ασκήσει βέτο στο άνοιγμα του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου 22, που αφορά στην περιφερειακή πολιτική. Το γερμανικό βέτο μετατράπηκε σε κοινή θέση των 27, η οποία αποτυπώθηκε ως αναβολή της Διακυβερνητικής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Η Διακυβερνητική είναι αυτή που αποφασίζει με ομοφωνία για το άνοιγμα και το κλείσιμο των ενταξιακών κεφαλαίων.
Η κοινή απόφαση των 27 παραπέμπει σε άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων μετά την έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής πορείας, που πραγματοποιείται ετησίως περί τον Οκτώβριο. Στην ουσία, η τουρκική ενταξιακή πορεία θα συνεχίσει να παραμένει παγωμένη για άλλους τέσσερις τουλάχιστον μήνες.

Το διπλωματικό παρασκήνιο
Η γερμανική θέση, η οποία στηρίχθηκε στο διπλωματικό παρασκήνιο και από την Ολλανδία καθώς και την Αυστρία, ετέθη επί τη βάσει αρχών και δη δημοκρατικών, κάτω από το εξής ερώτημα: Πώς μπορεί να συμπεριφέρεται αυταρχικά από τη μια ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του και, από την άλλη η ΕΕ να ανοίγει ενταξιακά κεφάλαια, δίδοντας την εντύπωση ότι στηρίζει το καθεστώς; Η φόρμουλα που εξευρέθη συνιστά στην ουσία αναβολή και προβλέπει το άνοιγμα κεφαλαίων και δη του 22 μετά την έκθεση προόδου για την τουρκική ενταξιακή διαδικασία, η οποία εκπονείται συνήθως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ήταν υπέρ του ανοίγματος του κεφαλαίου 22, καθώς και των κεφαλαίων 23 και 24. Όμως, επί του παρόντος, η τουρκική ενταξιακή διαδικασία παραμένει παγωμένη με κοινή θέση των 27. Ωστόσο, η απόφαση θέλει το κεφάλαιο 22 να ανοίγει σε τέσσερις μήνες. Ποιος μπορεί, από την άλλη, να εγγυηθεί κάτι τέτοιο;

Η τουρκική αξίωση 
Η Γερμανία, με νομοτεχνικό τρόπο, αποφεύγει την επίσημη άσκηση βέτο και παραπέμπει το θέμα του ανοίγματος του κεφαλαίου 22 για το φθινόπωρο. Αληθές είναι ότι η Τουρκία αξίωνε από την ΕΕ όχι μόνον το άνοιγμα του κεφαλαίου 22, αλλά και των 23 και 24, για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα είχε αναβληθεί επίσημη επίσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, διότι οι Τούρκοι έθεσαν ως όρο την εκ των προτέρων έκδοση κοινή θέσης, που θα αναφερόταν στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24.

Δύο σχολές σκέψης 
Η Γερμανία μέχρι πρότινος ήταν υπέρ του ανοίγματος και του κεφαλαίου 22, καθώς και των 23 και 24. Τώρα, η δεξιά Κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ καθώς και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάσσονται εναντίον του ανοίγματος οποιουδήποτε κεφαλαίου, ενόσω η κυβέρνηση Ερντογάν τηρεί την αυταρχική έναντι των διαδηλωτών στάση της στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και αλλού. Από την άλλη, οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη υποστηρίζουν το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 και των 23 και 24 πάραυτα, υπό το πρόσχημα ότι μπορεί μεν να είναι απαράδεκτη η στάση Ερντογάν, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διατηρηθεί η Τουρκία στις ράγιες της ΕΕ. Πάντως, στο ψήφισμα τη περασμένης Πέμπτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υποστήριξε το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, παρότι επί τούτου είχαν κατατεθεί τροπολογίες από Σοσιαλιστές και Πράσινους ευρωβουλευτές.

Οι γερμανικές εκλογές 
Λόγω της γερμανικής στάσης, που ήταν αντίθετη με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στην παρούσα φάση, την περασμένη βδομάδα ξέσπασε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, όταν ο Εγκεμέν Μπαγίς επιτέθηκε στην Άγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι ασκεί σκληρή στάση στην Τουρκία για να κερδίσει ψηφοφόρους ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Πάντως, ούτως ή άλλως, το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 θα συμβεί -εάν συμβεί- μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.