13/8/13

Στο όνομα του ανθρωπισμού

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η φεμινίστρια «βουλευτής» Ντογούς Ντεριά αναστάτωσε την ψευδοβουλή
Αντί του προβλεπόμενου όρκου, που τον έκρινε φαλλοκρατικό, η Ντεριά έδωσε όρκο εναντίον της κουλτούρας της βίας και υπέρ της ειρήνης και της προσέγγισης
Η φεμινίστρια, νεοεκλεγείσα, «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία, Ντογούς Ντεριά, προκάλεσε «αναστάτωση» χθες στην ορκωμοσία της νέας «βουλής» όταν, αντί για τον «νενομισμένο» όρκο που διαβάζουν τα μέλη, αυτή ανέγνωσε δικό της.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η 35χρονη Ντεριά, ιδρυτικό μέλος του «φεμινιστικού εργαστηρίου» (FEMA) και πρώτη φεμινίστρια «βουλευτής» στα κατεχόμενα (και σε… ολόκληρη την Κύπρο), κατά την ορκωμοσία, ανέφερε ότι θα εργαστεί, ως «βουλευτής», για να μην υποστεί διακρίσεις κανείς που ζει στην Κύπρο, λόγω της γλώσσας, της θρησκείας, της φυλής, του τόπου γέννησης, της κοινωνικής τάξης, της ηλικίας, της φυσικής του κατάστασης, του φύλου και της σεξουαλικότητάς του, και θα προσπαθήσει για να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και ίσο σύστημα για όλους, που δεν θα εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο. «Θα καταβάλω προσπάθεια για να αντικατασταθεί η κουλτούρα της βίας και της αντιπαράθεσης με τις αξίες της ειρήνης και της προσέγγισης, θα μείνω αφοσιωμένη στις αρχές ενός δημοκρατικού, κοινωνικά δίκαιου, κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορκίζομαι στην τιμή του ανθρωπισμού, ότι δεν θα εγκαταλείψω τα ιδανικά για την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής Κύπρου».

Διακοπή και αποχώρηση…
Όπως μεταδίδεται, ο εκτελών χρέη «προεδρεύοντος» της ψευδοβουλής δεν επέτρεψε στην Ντεριά να ολοκληρώσει την ανάγνωση του όρκου της και διέκοψε τη συνεδρία για πέντε λεπτά, ενώ η «κρατική» τηλεόραση BRT διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες, η Ντεριά είπε πως ο όρκος έχει γραφτεί με πολύ «φαλλοκρατική» γλώσσα και πρέπει να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Γι’ αυτό, εξήγησε, προτίμησε να διαβάσει έναν πιο σύγχρονο όρκο. Με την επανέναρξη της συνεδρίας, η 35χρονη «βουλευτής» του ΡΤΚ ανέβηκε στο βήμα και διάβασε τον όρκο του «βουλευτή». Σύμφωνα με κάποιες τ/κ ιστοσελίδες, όταν η Ντεριά διάβαζε τον δικό της όρκο, οι «βουλευτές» του ΚΕΕ αντέδρασαν έντονα και βγήκαν από την αίθουσα, εκτός από τον «βουλευτή» Αμμοχώστου του κόμματος, Ερντάλ Οζτσένκ. Κατά τη χθεσινή ορκωμοσία, ορκίστηκαν 21 «βουλευτές» του ΡΤΚ, 14 του ΚΕΕ, 12 του ΔΚ-ΕΔ και 3 του ΚΚΔ. Στην τελετή παρόντες ήταν ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Τούρκος «πρέσβης», Ιμπραχίμ Ακτσιά, πρώην «βουλευτές» και αξιωματούχοι κομμάτων.

Σήμερα συναντά τους αρχηγούς ο Έρογλου
Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ψευδοβουλή, δηλαδή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Δημοκρατικού Κόμματος - Εθνικές Δυνάμεις και του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, θα έχει σήμερα ο Ντερβίς Έρογλου. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, αυτό αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων «βουλευτών». Σήμερα (χθες), είπε, θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες μαζί τους και αύριο (σήμερα) θα τους συναντήσει, για να συζητήσει μαζί τους το θέμα του σχηματισμού «κυβέρνησης». Επιθυμία του, ανέφερε, είναι να πραγματοποιηθεί αυτό το συντομότερο δυνατόν.

Εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης»
Την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης», προστίθεται, θα λάβει αρχηγός κόμματος ή «βουλευτές» και εντός 15 ημερών θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να παραδώσει την εντολή. Σημειώνεται δε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» ορίζεται από τον «πρόεδρο» του ψευδοκράτος και πως «υπουργοί» μπορούν να διοριστούν και άτομα που δεν είναι μέλη της «βουλής». Μέχρι τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», η παρούσα της Σιμπέλ Σιμπέρ θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της «μεταβατικής κυβέρνησης». Στο μεταξύ, όπως επίσης μεταδίδεται, το προεδρείο της ψευδοβουλής και η γραμματεία θα εκλεγούν σε συνεδρία που θα γίνει στις 21 Αυγούστου. Με την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας, αναφέρεται, η «μεταβατική κυβέρνηση» έδωσε στον «πρόεδρο» την παραίτησή της. Της ψευδοβουλής, μέχρι την εκλογή του νέου «προέδρου», προεδρεύει το γηραιότερο μέλος, που είναι ο Εργκιούν Σερντάρογλου του ΚΕΕ.

Οι έποικοι υπέρ του ΡΤΚ
Εν τω μεταξύ, οι «ψήφοι» των εποίκων από την Αλεξανδρέττα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στην «εκλογική διαδικασία» της 28ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου τους. Σύμφωνα με τη «Σταρ Κίπρις», σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Μπερτάν Ζάρογλου είπε ότι οι Τούρκοι εκ Τουρκίας που αυτός αντιπροσωπεύει, αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στα κατεχόμενα, τα οποία η προηγούμενη «κυβέρνηση» του Ιρσέν Κιουτσιούκ δεν έλαβε υπόψη. Ο Ζάρογλου υποστήριξε ότι έγιναν προσπάθειες για δωροδοκία εποίκων πριν από τις «εκλογές», λέγοντας πως «έχουμε θάψει στην κάλπη τη νοοτροπία που προτείνει δωροδοκία, αντί λύση στα προβλήματα, και νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει ανθρώπους με χρήματα». Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του Τύπου ότι έκαναν συμφωνία με τον Τουρφάν Ερχουρμάν, «βουλευτή» του ΡΤΚ, ο Ζάρογλου επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκαν με τον Ερχουρμάν.
«Δεν ήταν μια συμφωνία βασισμένη σε οικονομικό κέρδος. Στόχευε στο να αλλάξει η στάση του ΡΤΚ, το οποίο είχε χτίσει έναν τοίχο μεταξύ του ιδίου και των ανθρώπων από την Αλεξανδρέττα. Σημειώθηκε επιτυχία σε αυτό», διευκρίνισε. Η «Σταρ Κίπρις» επισημαίνει ότι οι έποικοι της Αλεξανδρέττας συνήθως ψηφίζουν υπέρ του ΚΕΕ, κάτι όμως που άλλαξε κατά τις τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» του Ιουλίου. Από τα προβλήματα που ανέφερε ο Ζάρογλου ήταν η μεγάλη αναμονή -όπως είπε- για την απόκτηση της «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους, θέμα στο οποίο είχαν παρουσιαστεί δυσκολίες και προβλήματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης «διακυβέρνησης».

σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς οι "μεγάλες αποφάσεις" που καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων, φαίνεται ότι απέχουν πολύ από ανθρωπιστικά κριτήρια.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.