14/10/13

Οι Μορφίτες φώναξαν για επιστροφή

Πιστοί στο ραντεβού τους πραγματοποίησαν χθες την 33η τους αντικατοχική πορεία
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα
Πραγματοποιήθηκε χθες για 33η χρονιά η αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου που διοργάνωσε στην κοινότητα Αστρομερίτη ο Δήμος Μόρφου, με τους Μορφίτες να διατρανώνουν τη θέληση και αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη τους.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Ακολούθως, οι Μορφίτες συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη, όπου πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση. 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα καθώς και οι τοπικές Αρχές των 30 κατεχόμενων χωριών της περιοχής και όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές οργανώσεις της Μόρφου. Την αντικατοχική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη ακολούθησε αντικατοχική πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου στο οδόφραγμα Αστρομερίτη και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως αντιπροσωπία του κατεχόμενου Δήμου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας των Μορφιτών σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να το διαβιβάσει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Κάλεσμα προς εταίρους
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου να σταθούν με αξιοπρέπεια αλλά και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία για τις προκλήσεις και τις απαράδεκτες συμπεριφορές της απέναντι στην Κύπρο και τον λαό της, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία πρέπει και επιβάλλεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο διεθνές δικαστήριο, για τα εγκλήματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει στην Κύπρο».
Ανέφερε ότι «για 39 χρόνια βρισκόμαστε μπροστά στον ίδιο κίνδυνο και στις ίδιες απειλές με άγνωστο ακόμη τον επίλογο της κυπριακής τραγωδίας του 1974» και πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται με συλλογική προσπάθεια και με κοινούς οραματισμούς και στόχους να πάμε προς τις συνομιλίες γιατί εμείς θέλουμε λύση και είναι τα δικά μας σπίτια που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή».Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης σημείωσε ότι «τούτες τις κρίσιμες ώρες επιβάλλεται να δείξουμε σθένος αταλάντευτο και δύναμη ψυχής ακατάβλητη» και «να αντιμετωπίσουμε την εθνική περιπέτεια, τις καταστροφές και τα ερείπια και ενωμένοι να διεκδικήσουμε λευτεριά και επιστροφή».
Σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «το Κυπριακό παραμένει στην πρώτη γραμμή κορυφαίας εθνικής προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία προτεραιότητά μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ».
Οι ομιλίες των Βρετανών
Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Άλαν Μιλ είπε ότι ο Δήμος Μόρφου είναι πολύ ενεργός στις προσπάθειες για λύση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιστροφή των προσφύγων και ανεύρεση των αγνοουμένων. Αναφέροντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει απογοητεύσει, ο κ. Μιλ είπε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί άλλο να συνεχιστεί η κατοχή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι μοιρασμένο και πρέπει αυτό να αλλάξει.
Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη αν δεν ανακουφιστεί ο κόσμος από τον πόνο του και πρόσθεσε πως «αν θεωρούμε ότι υπάρχουν αξίες, πρέπει να βοηθήσουμε την Κύπρο». Δεν είναι αρκετό να σιωπούμε και πρέπει να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «εμείς στο βρετανικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανένωση». 
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Ρότζερ Γκέιλ, αφού ανέφερε ότι μεταφέρει τις ευχές του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, είπε ότι «ζούμε σε πολύ επικίνδυνους καιρούς για την Κύπρο» και ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., μέρος του οποίου βρίσκεται υπό κατοχήν από μιαν υποψήφια χώρα και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Περήφανοι»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «ο λαός μας ανέδειξε και σήμερα τους λόγους για τους οποίους μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες της Κύπρου. Την ώρα που οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης κορυφώνονται, οι Μορφίτες με τη συμμετοχή τους στη σημερινή μαζική πορεία αποδεικνύουν ότι παραμένει άσβεστη η φλόγα της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας. Ότι η θέλησή μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να απαλλαγούμε από στρατούς κατοχής και να επανενώσουμε την πατρίδα μας δεν λυγίζει, αλλά αναγεννάται μέσα από τα προβλήματα».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μπορούν να αποτελέσουν μιαν αξιόπιστη βάση για να είναι αυτήν τη φορά ο διάλογος ουσιαστικός και να τελεσφορήσει. «Το Κυπριακό δεν μπορούμε να το λύσουμε από μόνοι μας. Χρειάζεται η έμπρακτη βούληση της Τουρκίας. Είναι υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε συνθήκες που να πιέζουν την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή είναι η μέθοδος για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και στη Μόρφου, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης και ευημερούσας Κύπρου. Να ζήσουμε ξανά τις κορυφαίες παραδόσεις και τον πολιτισμό αυτού του μοναδικού κομματιού της πατρίδας μας», επισήμανε ο κ. Νεοφύτου.
Οικολόγοι: «Όχι στις ασάφειες»
Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις μας σε σχέση με το Κυπριακό θα πρέπει η κοινή δήλωση που επιδιώκεται από τους δύο συνομιλητές να είναι απλή και ξεκάθαρη και οι στόχοι να είναι με σαφήνεια διατυπωμένοι και όχι με εποικοδομητικές ασάφειες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Σε δηλώσεις μετά το πέρα της αντικατοχικής πορείας, είπε ότι «αν το περιεχόμενο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε ως την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό είναι αυτό που θα επιδιώξει, εμείς θα το υποστηρίξουμε», προσθέτοντας, όμως, ότι «θα πρέπει οι κινήσεις και οι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνάδουν με τις διακηρύξεις και το περιεχόμενο που έχει ο ίδιος περιγράψει».
Στήριξη διαπραγματεύσεων
Το ΔΗΚΟ, και στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά και δημόσια, έχει υπογραμμίσει τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να στηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό στη βάση ξεκάθαρων τοποθετήσεων και επιδιώξεων και καλά προετοιμασμένου διαλόγου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Καρογιάν, αφού σημείωσε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μια κινητικότητα την τελευταία περίοδο, είπε ότι «σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι για να μπορέσει να επαναρχίσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και να υπάρξει μια καθαρή βάση σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση». Αναφερόμενος στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η εκδήλωση «διατράνωσε τη βούληση και την αποφασιστικότητα του κυπριακού Ελληνισμού να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της πατρίδας, για τη διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής στις πατρογονικές εστίες και για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Μακριά από σκοπιμότητες»
ΑΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ μια σωστή πορεία στο Κυπριακό, μακριά από όποιες κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια για να υπάρξει επιτέλους σωστή λύση του Κυπριακού, δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, στέλλοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας μεταξύ του κυπριακού λαού και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, διότι χωρίς ενότητα, όπως είπε, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της αντικατοχικής πορείας ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «πρέπει σιγά-σιγά να ξεκινήσουμε να συνειδητοποιούμε ότι έρχονται κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες θα εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, οπότε όσο ποιο έτοιμοι είμαστε τόσο το καλύτερο» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα μομέντουμ και σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή αλλά και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί».«Στόχος θα πρέπει να είναι μια συνολική λύση του Κυπριακού, διότι ο χρόνος εργάζεται συνεχώς σε βάρος της Κύπρου, σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού στο σύνολό του».
Ανέφερε ότι έγνοια του ΑΚΕΛ είναι ότι «αν αφεθούν κενά, είτε διαδικαστικά είτε επί της ουσίας, η πίεση των συσχετισμών δυνάμεων στην περιοχή και η ανάγκη να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό θα σπρώξει κάποιους άλλους, που έχουν αποδείξει μερικές φορές ότι είναι άσπονδοι φίλοι της Κύπρου, να καλύψουν αυτά τα κενά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «εκεί όπου θα λαμβάνονται αποφάσεις ζημιογόνες για τον τόπο και θα γίνονται ενέργειες ζημιογόνες για τον τόπο», το ΑΚΕΛ οφείλει και έχει «πατριωτικό καθήκον να διαχωρίζουμε τη θέση μας και να καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες».
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.