14/10/13

Υγρός τάφος για εκατοντάδες το Αιγαίο

Του Γιαννη Ελαφρου
 Στις 19 Μαρτίου 2013, σε μια ακτή της Λέσβου, ξεβράστηκαν τα σώματα μιας μητέρας με τα δύο της παιδιά, μιας 17χρονης εγκύου, ενός ανηλίκου και ενός άνδρα.


Ηταν πρόσφυγες από τη Συρία. Στη βάρκα που τους μετέφερε υπήρχαν και άλλα άτομα. Αγνοούνται. Μεταξύ αυτών και μια πενταμελής οικογένεια, καθώς και ένας 14χρονος, οι οποίοι ζούσαν στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Συρία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οταν ξέσπασε ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω. Εδώ, που είχαν ζήσει χρόνια και αποτελούσε τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά, χωρίς να αποκτήσουν όμως δικαιώματα... Εχει αξία να γνωρίζουμε πόσος πόνος κρύβεται πίσω από τη λέξη «λαθρομετανάστες» και τα στατιστικά στοιχεία των παράνομων εισόδων στη χώρα και όσων δεν τα κατάφεραν, γιατί πνίγηκαν.

Η μαζική τραγωδία της Λαμπεντούζα φώτισε την ανατριχιαστική κατάσταση συνολικά στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε μια πολιτική που έχει βασικά σχεδιαστεί με στόχο την αποτροπή προσέγγισης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος μιας «Ευρώπης - φρούριο». Το Αιγαίο έχει πολλές δραματικές ιστορίες να διηγηθεί, καθώς επί σειράν ετών αποτελεί μία από τις βασικές τροχιές που ακολουθούν τα κυκλώματα διακίνησης για να εισάγουν παράνομα μετανάστες στην Ευρώπη.

Η αναβάθμιση του ελέγχου στα χερσαία σύνορα του Εβρου το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει ξανά τα κυκλώματα των «δουλεμπόρων» στη θαλάσσια οδό. Το Λιμενικό το πρώτο τρίμηνο του 2013 προχώρησε σε 880 συλλήψεις για παράνομη είσοδο και 13 για διακίνηση, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχε πραγματοποιήσει 31 και 1 συλλήψεις αντίστοιχα.

Τα κυκλώματα διακινητών, κυρίως Τούρκοι αλλά συχνά με Ελληνες συνεργάτες, φορτώνουν ολόκληρες οικογένειες (που έχουν πληρώσει αδρά) σε άθλια και μικροσκοπικά πλεούμενα. Οσα δεν βουλιάξουν λόγω ακαταλληλότητας, αφού φτάσουν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ή κοντά στις ελληνικές ακτές, τα βουλιάζουν οι λαθρέμποροι για να υποχρεωθεί το Λιμενικό ή άλλα σκάφη να διασώσουν τους μετανάστες και να φτάσουν -έστω και κρατούμενοι- στην Ελλάδα/Ευρώπη. Σε αυτή τη διαδικασία, πολλές φορές η βύθιση του σκάφους γίνεται έτσι, ώστε πολλοί από τους επιβαίνοντες πνίγονται. Δυστυχώς, δεν συγκινούνται και πολλοί. Οι δουλέμποροι έχουν ήδη πληρωθεί. Για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές οι «λαθρομετανάστες» είναι συνήθως βάρος. Εξάλλου, στο παρελθόν είχαν καταγγελθεί περίεργες «ναυμαχίες» μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, όπου ο καθένας προσπαθούσε να τραβήξει τη λέμβο με τους πρόσφυγες στα χωρικά ύδατα της άλλης χώρας...

Ποιος είναι ο απολογισμός του Αιγαίου; Οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί και αγνοούμενοι είναι για το 2011 επτά και 44 αντίστοιχα, για το 2010, 36 και 5, 24 και 59 το 2009, για το 2008 δεν υπάρχουν στοιχεία, ενώ το 2007 ήταν αθροιστικά 159. Η οργάνωση «Fortress Europe» μιλάει για 662 νεκρούς και 842 αγνοούμενους στον υγρό τάφο του Αιγαίου από το 1988 - 2013.

Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία χωρίς τέλος. Στις 26 Ιουλίου φέτος βρέθηκαν τα πτώματα έξι μεταναστών (δύο παιδιά) στην Κω. Στις 14 Ιανουαρίου 2013 τρεις σοροί πνιγμένων μεταναστών εντοπίστηκαν στη Χίο. Στις 15 Δεκεμβρίου 2012 είκοσι πτώματα ξεβράστηκαν στις ακτές της Λέσβου. Ενας σώθηκε από τους 28 που ήταν στη λέμβο. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 πνίγηκαν 61 μετανάστες, 31 παιδιά, στα ανοικτά της Σμύρνης.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/10/2013_522915

3 σχόλια:

  1. Θα μπορουσατε να καταγγειλετε διεθνως την Τουρκια που πλουτιζει στελνοντας στο θανατο ανθρωπους και να στρεψετε τη διεθνη κοινη γνωμη εναντιον τους. Βαλτε την Ευρωπη να το κανει τελος παντων. Εκτος αν θελετε να βαλετε επισημη λαθρογραμμη Κουσαντασι-Πειραιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι διακινητές πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματκα . Ειναι πραγματικοί εγκληματίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Adonios

    Χέστηκε (με το συμπάθιο) η διεθνής κ.γ. για τα εγκλήματα της Τουρκίας. Όσο για την Ευρώπη, αυτή την καλεί να γίνει μέλος της, αδιαφορώντας για το παρελθόν και το παρόν της (κατοχή μισής Κύπρου). Το μόνο που τούς ενδιαφέρει είναι να μην φθάνουν οι λαθρομετανάστες σ' αυτούς και αυτό έχει περίπου επιτευχθεί με το "Δουβλίνο ΙΙ", που υπέγραψε ο Σημίτης.

    Και στην περίπτωση αυτή, δεν πλουτίζουν στέλνοντας ανθρώπους στον θάνατο, διότι δεν είναι αυτός ο σκοπός.

    Άλλοτε έκαναν τον θάνατο εμπόριο και πλούτιζαν απ' αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.