10/10/13

Ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος θα περάσει και από Κρήτη

Το Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν στο νησί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και εντείνει τις προσπάθειες
Ρεπορτάζ Αριστοτελία Πελώνη
Στην κατασκευή αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της Κρήτης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη προσανατολίζεται η ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ».
Επιλογή η οποία, πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από το γεγονός πως η εταιρεία που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις στο Ισραήλ και στην Κύπρο (Delek) εκτιμά ότι μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου υπάρχουν στη Νότια Κρήτη.
Παρότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία βρίσκεται σε στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, τόσο λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών στην περιοχή - οι οποίες επιδεινώθηκαν με τις ισραηλινές επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Λωρίδα της Γάζα - όσο και λόγω του αγώνα δρόμου της κυβέρνησης για την επόμενη δόση του δανείου, η ισραηλινή πλευρά φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει. Εκτιμά μάλιστα ότι η προοπτική ενός αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και από εκεί με την ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται περισσότερο κοντά από ποτέ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ισραηλινή πλευρά, η οποία εξαρχής δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε να εμπλέξει και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο εγχείρημα με τη μορφή χρηματοδότησης του πρότζεκτ από τις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα ποσότητες φυσικού αερίου, φαίνεται να πιστεύει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πεδίον ενεργειακής δόξης λαμπρόν. Και αυτό επειδή εκτιμά ότι μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου υπάρχουν όχι μόνο νοτίως της Κρήτης αλλά «και σε άλλα σημεία, για τα οποία δεν έχουν προκηρυχθεί έρευνες», όπως έλεγαν με νόημα αρμόδιες πηγές. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι τον περασμένο Αύγουστο τον ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες συνόδευσε στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το αφεντικό της Delek, Γιτζάκ Τσούμα.
Πάντως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομάδα στην Αθήνα που να ασχολείται με τη διμερή συνεργασία (όπως επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου) ούτε αρμόδιο συντονιστικό όργανο. Κατά τους προηγούμενους μήνες τον ρόλο αυτό είχε παίξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά προς το παρόν ο αρμόδιος υφυπουργός για την Ενέργεια Μάκης Παπαγεωργίου δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογη πρωτοβουλία.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι αυτό οφείλεται στην εικόνα της περιοχής που μοιάζει με κινούμενη άμμο, ειδικά μετά τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και σε μια διπλωματική μάχη για την οποία η Ελλάδα θα κληθεί να πάρει θέση. Πρόκειται για το αίτημα των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ για αναγνώριση κράτους, το οποίο θα κριθεί στα τέλη του μήνα από τη Γενική Συνέλευση. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια στάση θα τηρήσει, αφού από τη μια βρίσκονται οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους Παλαιστινίους και από την άλλη η συμμαχία με το Ισραήλ. Η πιο «ανώδυνη» πολιτικά και διπλωματικά στάση θα ήταν αυτή της αποχής, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η στήριξη  του παλαιστινιακού αιτήματος εφόσον μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών (και κυρίως η Γαλλία) τηρήσει παρόμοια στάση.
Το ταξίδι Σαμαρά
Το σημερινό τάιμινγκ δεν είναι το καλύτερο, καθώς έχουν παγώσει οι ανταλλαγές υπουργικών επισκέψεων λόγω της προεκλογικής περιόδου στο Ισραήλ (οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Ιανουαρίου). Ο Αντώνης Σαμαράς σχεδίαζε να επισκεφθεί το Ισραήλ τον Φεβρουάριο για να επισφραγίσει την ενεργειακή συνεργασία. Ωστόσο το ταξίδι, έλεγαν διπλωματικές πηγές, αυτή στη στιγμή είναι στον αέρα.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.