5/10/13

Θέμα μηνών το Κυπριακό, λέει ο Ερντογάν

Της Μικαέλλας Λοίζου
Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές επί της μεθοδολογίας των συνομιλιών
Στο «δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των διαπραγματεύσεων» του Προέδρου Αναστασιάδη, οι Τούρκοι απαντούν με επανάληψη του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που θέτουν για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου
ΔΕΝ ΕΧΕΙ καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών

Με την ίδια συχνότητα που επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πως δεν έχει σημασία ο χρόνος έναρξης των συνομιλιών, αλλά η σωστή προετοιμασία, η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την ανάγκη οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, θέτοντας ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα τριών μηνών. Στο τουρκικό χρονοδιάγραμμα έχει ήδη αναφερθεί αρκετές φορές ο Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέχρι το τέλος του χρόνου, να προγραμματιστεί διεθνής διάσκεψη για τις αρχές του επομένου και να πάμε σε δημοψηφίσματα τον Μάρτιο.

Χθες, η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», σε δημοσίευμα με τίτλο «Ας λύσουμε το πρόβλημα 50 χρόνων μέσα σε τρεις μήνες», δίδει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει το σχέδιο στον Μπαν Κι Μουν, στο πλαίσιο της συνόδου των G-20. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος που το υπογράφει, υποστηρίζει πως, ως αποτέλεσμα αυτής της πρότασης, έχει εμφανιστεί ένα χρονοδιάγραμμα με τη συναίνεση για αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών.


Από την Άγκυρα στην Αθήνα

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», η διπλωματική κίνηση ξεκίνησε από τον Ερντογάν και συνεχίστηκε με τη συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου «σφραγίστηκε» και η συμφωνία για τις επισκέψεις των διαπραγματευτών στις δύο πρωτεύουσες. Εκτός από αυτές τις επισκέψεις, ο Νταβούτογλου θα μεταβεί στην Αθήνα, σημειώνεται. «Το χρονοδιάγραμμα για μια λύση στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχει οριστεί. Οι διαπραγματεύσεις, που θα επαναρχίσουν τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε, περαιτέρω, η διπλωματική πηγή.

Εμπλέκουν το αέριο

Παρά τη δεδηλωμένη θέση της ελληνικής πλευράς, πως το φυσικό αέριο δεν πρόκειται να βρεθεί στη διαπραγματευτική τράπεζα, οι Τούρκοι επαναφέρουν και το ζήτημα αυτό, σε συνάρτηση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι τα κοιτάσματα μπορεί να είναι λόγος ειρήνης αντί σύγκρουσης και, σε περίπτωση που το αέριο μοιραστεί εξίσου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η Τουρκία θα δώσει το πράσινο φως για να πάει το φυσικό αέριο εκεί.

«Η Τουρκία μπορεί να είναι το πιο σημαντικό σημείο εξαγωγής του φυσικού αερίου στην περιοχή. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια των νέων διαπραγματεύσεων», σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι Τούρκοι τεχνοκράτες σε θέματα ενέργειας υποστηρίζουν ότι αυτή μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ψάχνουν μεθοδολογία

Χθες, εν τω μεταξύ, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. δήλωσε πως οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται για να προετοιμάσουν το έδαφος. Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι θα μιλήσει μαζί τους, στο πλαίσιο δείπνου που θα τους παραθέσει τη Δευτέρα και σε συνάντηση που διευθέτησε για την Τετάρτη. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της αλλαγής της μεθοδολογίας στις συνομιλίες και το διαφαινόμενο χάσμα των δύο πλευρών, ο Ντάουνερ είπε πως «στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα αυτό». Η μεθοδολογία είναι σημαντική, πρόσθεσε.

Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες επί της ουσίας της διαφοράς που εντοπίζεται. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής πλευράς, ότι πρέπει όλα τα κεφάλαια να ανοίξουν ταυτόχρονα, ο Αυστραλός διπλωμάτης ανέφερε πως εναπόκειται στην κάθε πλευρά να μιλήσει για τις θέσεις της και δεν είναι δουλειά των ΗΕ να παίρνουν θέση επ’ αυτών. «Έχουμε θέσει διάφορες σκέψεις και ιδέες στους δύο ηγέτες, όπως αναμένεται από τα ΗΕ να κάνουν από καιρό σε καιρό· όμως, σε τελική ανάλυση, δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις με τα ΗΕ, πρόκειται για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ των δύο ηγετών και των ομάδων τους», τόνισε.

Χρόνος με ερωτηματικό

Ο κ. Ντάουνερ ερωτήθηκε, επίσης, κατά πόσον υπάρχει όντως ημερομηνία για επανέναρξη των συνομιλιών και ανήγγειλε, ουσιαστικά, πως δεν υπάρχει. Ο διάλογος, είπε, θα επαναρχίσει όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς. «Δεν σχεδιάζουμε για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, υπήρχε ένδειξη ότι οι ηγέτες θα συναντιούνταν ξανά. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται, ενώ, όταν οι συνθήκες είναι γι’ αυτούς κατάλληλες, θα συναντηθούν και οι ηγέτες», ανέφερε. Κληθείς να πει τι θα περιληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα διαπραγματευτούν». Δήλωσε, τέλος, πως δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα του φυσικού αερίου.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.