15/10/13

Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται

Κωνσταντίνος Χολέβας
Ο θάνατος του παλικαριού συγκλόνισε όλο τον Ελληνισμό. Στις 13 Οκτωβρίου του 1904, στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς, έπεφτε νεκρός ο Παύλος Μελάς. Με πατέρα πρώην δήμαρχο Αθηναίων και πεθερό πρώην πρωθυπουργό, ο νεαρός ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού βρέθηκε εθελοντικά στην πανάρχαια ελληνική γη του Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλους και των πολυάριθμων αγίων της Ορθοδοξίας.
Ηλθε να βοηθήσει τον εντόπιο πληθυσμό να διατηρήσει την ελληνική ταυτότητά του και να μην περάσει από την τουρκική κατοχή στη δουλεία των Βουλγάρων. Η θυσία του αφύπνισε την ελεύθερη Ελλάδα και την κυβέρνηση των Αθηνών. Και ο γυναικάδελφός του, ο λαμπρός Ιων Δραγούμης, βροντοφώναξε: «Ας τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία και η Μακεδονία θα μας σώσει».

Πράγματι ο Μακεδονικός Αγώνας της περιόδου εκείνης έσωσε τον Ελληνισμό και τον έβγαλε από την εθνική κατάθλιψη. Είχε προηγηθεί η πτώχευση του 1893, η ήττα από τους Τούρκους το 1897 και η επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου το 1898. Ο Ελληνισμός σύσσωμος έσπευσε να βοηθήσει τους υπόδουλους αδελφούς στον Βορρά, οι οποίοι είχαν πολλές φορές ξεσηκωθεί ζητώντας την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος. Εκκλησία, διπλωμάτες, αξιωματικοί, δάσκαλοι, απλοί χωρικοί, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, ελληνόφωνοι και σλαβόφωνοι-δίγλωσσοι, όλοι συντονίστηκαν σωστά και πέτυχαν το θαύμα. Η Μακεδονία σώθηκε από την απειλή των κομιτατζήδων και σε λίγα χρόνια υποδέχθηκε ζητωκραυγάζοντας τον Ελληνικό Στρατό.

Ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται με διαφορετικά μέσα. Θα συνεχιστεί ο αγώνας για το όνομα του γειτονικού κράτους που σφετερίζεται Ιστορία, πρόσωπα και σύμβολα που δεν του ανήκουν. Απαιτείται εμμονή και υπομονή, διότι τυχόν υποχώρηση δική μας θα καθιερώσει διεθνώς και ες αεί το κρατίδιο αυτό ως τον μόνο νόμιμο χρήστη του ονόματος και εμείς θα χάσουμε κάθε δικαίωμα στην Ιστορία και στον πολιτισμό μας!

Απαιτείται αγώνας για να διδάσκεται ορθά και τεκμηριωμένα η Ιστορία και η προσφορά του μακεδονικού Ελληνισμού στα σχολεία μας και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Χρειάζεται επιτέλους να ανακινήσει σε διεθνείς οργανισμούς η χώρα μας το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας (κυρίως Βλάχοι και Σαρακατσάνοι) που καταπιέζεται από τις Αρχές των Σκοπίων.

Και να απελευθερώσουμε τον νόμιμο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Σκοπίων Ιωάννη που φυλακίστηκε στα Σκόπια.

Εάν επιμείνουμε, θα δικαιωθούμε.

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

4 σχόλια:



  1. Ευτυχως που υπαρχουν ακομη Ελληνες σαν τον κ. Χολεβα, που μνημονευουν τον ηρωα Παυλό Μελα και υπενθυμιζουν οτι χρειάζεται επιτέλους να ανακινήσει σε διεθνείς οργανισμούς η χώρα μας το ζήτημα της ελληνικής μειονότητος, που καταπιεζεται απο τις αρχες των Σκοπιων.

    Αμφιβαλο ομως εαν η Χωρα μας, η οποια δυστυχως δειχνει οτι δεν τιμα ουτε την ημερα του θανατου του Ηρωα μας, που σαν σημερα επηλθε στην Σιατιστα το 1904, θα ασχοληθει ποτε με το προβλημα αυτο;

    Σαν απογονος Ελληνικης Οικογενειας Μακεδονων απο την Γευγελη, που πολεμησε τους Κομιτατζηδες στον Βαλτο, μαζι με τον Παυλο Μελα, και ειχε στενο συνδεσμο με τον Ιωνα Δραγουμη, λυπουμαι για την επιδεικνυουσα ακατανοητη αδιαφορια του επισημου Κρατους μας και γενικα για τον μεχρι τουδε απαραδεκτο χειρισμο του Μακεδονικου προβληματος απο αυτο.

    Στελλιος Τσορλινης απο Βιεννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά όσα αναφέρουν και το άρθρο και το παραπάνω σχόλιο, ο Μακεδονικός αναμφίβολα συνεχίζεται, ενώ απλώς να αναφέρω ένα στοιχειο, οι Βούλγαροι αναγνωρίζουν στα Σκοπια Ελληνική μειονότητα της τάξης των 200-300 χιλιάδων Ελλήνων, αν κάποιος γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος, πολύ θα θέλαμε να τις αναφέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τιμη και υποκλιση στην μνημη του Παύλου Μελά. Μακάρι η Ελλάδα να είχε κι άλλα τέτοια παλληκάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναμφίβολα ο Παύλος Μελάς είναι αυτός που είναι. Ομως να λάβουμε υπόψη μας ότι οι νέοι λάβαιναν τότε και μια πατριωτική παιδεία, κυρίως μέσα από τις οικογένειές τους.
    Παίζει μεγάλο ρόλο αυτό στην διαμόρφωση αρχών.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.